fbpx
Nieuws

NOM-subsidie ook voor huurder

Subsidies voor het aardgasvrij maken van woningen in Amsterdam kunnen vanaf nu ook aangevraagd worden door huurders, in plaats van alleen door eigenaren van woningen.

Dat heeft het college van Burgemeester en wethouders bepaald, na een door de raad aangenomen motie van GroenLinks en PvdA. Het is de bedoeling dat, door ook huurders de aanvraagmogelijkheid te geven, de subsidieregeling een stuk laagdrempeliger wordt. Huiseigenaren moeten wel akkoord gaan met het voornemen van bewoners.

Voor het aardgasvrij maken van een woning is maximaal 5000 euro beschikbaar, voor het renoveren tot een NOM-woning kan maximaal 8000 euro aangevraagd worden. Ook de kosten van het verwijderen van de aardgasaansluiting worden vergoed (ongeveer 600 euro). Nieuwbouw wordt van de regeling uitgesloten. Er is maximaal 5 miljoen euro voor de regeling opzij gelegd, waarmee tussen de 600 en 900 woningen aangepakt kunnen worden.

De Amsterdamse huurder krijgt dus meer mogelijkheden om zijn of haar woning te verduurzamen. Maar dit beleid wordt niet landelijk doorgevoerd. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman had aan de minister gevraagd om wettelijk vast te leggen dat huurders meer initiatief kunnen nemen om hun woning energetisch te (laten) verbeteren. Maar daarin gaat Ollongren niet mee.

Vervanging cv-ketel

Gevraagd naar advies liet de Woonbond aan de minister weten dat huurders best wel wat meer aan de touwtjes moesten kunnen trekken. “De Woonbond geeft aan, dat dit initiatiefrecht slechts drie nauw omschreven gevallen omvat: dakisolatie, muurisolatie en vervanging van een slechte cv-ketel. De Woonbond acht dat dit initiatiefrecht niet aansluit bij de woningverbeteringsvragen van de huidige tijd: gasloos, zonnepanelen, Nul op de meter”, laat Ollongren weten.

Daartegenover staan de verenigingen Aedes, IVBN en Vastgoed Belang. Zij vinden het geen goed idee om huurders het initiatief te geven, omdat dit het “strategisch
voorraadbeleid en huurbeleid van de verhuurder” doorkruist.

De minister laat nu weten vooralsnog de rechten van de huurder niet uit te willen breiden, maar dat kan later veranderen als de uitkomsten van het Klimaatakkoord daar aanleiding toe geven.

 

1 reactie op “NOM-subsidie ook voor huurder

  1. W nierop schreef:

    Als er kosten komen voor het vervangen van onze cv installation en gasfornuis kom ik graag in aanmerking
    Ik ben aow er en mijn vrouw is postbezogster, wat geen vetpot is ondanks al haar werk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.