fbpx
Nieuws

Wie dacht met zijn oude diploma ‘Eerste Monteur Werktuigkundige installaties’ een vrijstelling te krijgen voor VakmanschapCO, komt van een koude kermis thuis. Want diploma’s met oude Crebo-codes zijn niet geldig.

Elke mbo-opleiding heeft een unieke Crebo-code. De code voor de opleiding Eerste Monteur Werktuigkundige installaties was voorheen 94282. Maar tegenwoordig is die opleiding opgesplitst in ‘Eerste Monteur Werktuigkundige Installaties (Woning)’ en ‘Eerste Monteur Werktuigkundige Installaties (Utitliteit)’. Deze opleidingen hebben als Crebo-code 25835 en 25834. En wie deze opleiding met goed gevolg heeft afgerond, hoeft geen examens voor Vakmanschap CO af te leggen.

Tot enkele jaren terug studeerden aan de verschillende mbo’s in Nederland honderden studenten per jaar af voor de opleiding Eerste Monteur Werktuigkundige installaties (94282). Maar sinds 2021 is de stroom afgestudeerden van deze opleiding opgedroogd, terwijl de stroom van de twee nieuwe opleidingen groeide.

Stagelopen

Studenten die bijvoorbeeld ergens stage willen lopen willen weten of hun opleiding daar recht op geeft. Om dit te checken heeft de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) een omnummertool gemaakt, zodat je kan kijken of je met je oude Crebo-code ook terecht kan bij organisaties die in principe gericht zijn op studenten met de nieuwe Crebo-code. Als je in deze omnummertool Crebo-code 94282 invult, dan komen daar de codes 25834 en 25835 uitrollen.

Je zou kunnen denken: als je met code 25835 bent vrijgesteld, dan dus ook voor code 94282. Maar die vlieger gaat niet op, zegt een woordvoerder van VakmanschapCO. “Wij hebben precies die vraag vorige week voorgelegd aan de Vakbekwaamheidscommissie. En die liet weten dat omnummeren voor vrijstelling van VakmanschapCO niet mag.” De inhoud van de opleiding is zodanig veranderd, zegt de woordvoerder, dat ze niet als gelijkwaardig te beschouwen zijn.

23 reacties op “Omnummertruc voor CO-papieren niet toegestaan

 1. Barry Gort schreef:

  Tot enkele jaren terug studeerden aan de verschillende mbo’s in Nederland honderden studenten per jaar af voor de opleiding Eerste Monteur Werktuigkundige installaties (94282). Maar sinds 2021 is de stroom afgestudeerden in deze richting opgedroogd.

  Gek toch he? Sinds 2021 is de stroom afgestudeerden opgedroogd ? Vreemd daar snappen we toch helemaal niks van en dat terwijl de vakmensen zo hard nodig zijn. Ik denk dat de gasketelwet met hun 2 daagse certificaat wel garant staat voor de toekomst van onze vakmensen toch ? Het aantal mensen wat vervroegd met pensioen gaat of ander werk zoekt zal ook wel flink toenemen dankzij de gasketelwet ? Eigenlijk enkel positieve dingen dus. Kijk ik kan dus ook positief zijn . Haha

 2. Barry Gort schreef:

  Nee ff serieus dit is toch wel een hilarische situatie . Dus de diploma’s worden ongeldig verklaard door regelgeving die wal nog kant raakt. En dan ook nog erin zetten dat sinds 2021 de uitstroom van echte vakmensen is opgedroogd. Maar wees gerust de zorg laat nu zien dat we ook Indische mensen kunnen invliegen voor hier te werken. Denk na een kleine taal cursus door techniek Nederland afgenomen voor € 500,- en een certificaat co dat we zo ook het probleem in de installatie techniek kunnen oplossen.

  • Rowan schreef:

   2e Monteur, Check
   Eerste monteur, Check
   Onderhoudsmonteur, Check
   Service Monteur, Check
   Nen1010, check
   Nen3140, Check
   Vils, Check
   Vca, Check

   23 jaar volle bak ervaring en veel, heel veel mensen blij gemaakt door in weer en wind storingen te verhelpen binnen 24 uur, maar nee.. vanaf 1 april is het klaar! Done. Finish. Klaar!
   CO keur, uncheck. Uit principe stap ik uit de cv ketels. Vieze geldklopperij is het!

   • Arie74 schreef:

    Het is inderdaad ongelofelijk dat bestaande vakdiploma`s ongeldig zijn. Ik heb zelf behalve Servicemonteur ook het diploma Service Technicus installatietechniek (2jaar niveau 4 ) zelfs die is niet geldig!

    • Tieske schreef:

     Ik ben scios scope 1 en 2 gecertificeerd dus alles boven de 100kw mag ik wel en er onder niet…XD ik snap er niks meer van

    • Casper schreef:

     Na 25 jaar ervaring en een opleiding 1e monteur, opleiding gas en water techniek mag ik mijn werkzaamheden helaas niet meer uitvoeren. Ik weiger om een certificaat te kopen. Hoog tijd dat de heren en dames politici en lobby groepjes eens aangepakt worden. Voor alle collegas die het wel gekocht hebben veel succes met het vele werk dat jullie nu met die paar man mogen oplossen.

 3. Ap van der Horst schreef:

  Als Techniek Nederland hier a hier staat deze onzin moeten we het lidmaatschap maar opzeggen. Zij hebben tegen mij gezegd, Co keur is een goed alternatief, nu ben ik misschien te laat, heel fijn, ik ga het ook opzeggen

 4. Barry Gort schreef:

  Ik ga er niet eens aan beginnen…. En met mij beginnen er velen niet aan. En ik hoor om mij heen gewoon meestal de opmerking ze doen maar ! Dus ik ga gewoon lekker verder op mijn manier. Mooiste is dat ze enkel kunnen controleren bij diegene die bij hun ingeschreven staan. Ik meld geen onderhoud af via hun dus wat willen ze dan ? Ik denk dat dit net zo word als toendertijd uneto VNI die stonden ook enkel met het handje omhoog om geld te vangen maar hebben geen ene moer voor de branche gedaan.

 5. Barry Gort schreef:

  Diploma is diploma ….. Wat een onzin we gaan even de code veranderen en dan is het niet meer geldig… Nou als het zo makkelijk gaat dan verander even alle codes van alle diploma’s .. leuk heel Nederland opnieuw naar school en vanaf nu iedere MBO school de deuren sluiten en vanaf basisschool meteen 2 daagse cursus. Scheelt ook hoop studie schulden en we kunnen kindergeld vanaf 12 jaar afschaffen want dan kunnen ze gewoon zelfstandig werken. Ik word zo moe van alles wat op dit moment bedacht word om dit land gewoon kapot te maken. We worden geleid door een stel ………… !

 6. piet schreef:

  Met 43 jaar ervaring en vakdiploma ben ik een grote debiel. Nu ben je vakman met een 2 daagse cursus ( het gaat om geld meer niet laat je niet!! Voorspelling nog meer ongelukken storingen en foutieve installaties

 7. Albert schreef:

  Mijn diploma Gastechnisch Installateur, wat altijd behoorlijk aangeschreven stond, zal ik deze maand maar ritueel verbranden!
  De praktijk ervaring en opgedane kennis van 43 jaar zal ik dan maar Deleten!
  Al honderden cv ketels veilig geinstalleerd, nooit geen problemen!
  Voor mij, na de 1 april grap, geen ketels meer.
  Geen nieuwe aanwas aan de onderkant voor ons mooie vak is al een probleem, maar met de (voor velen) gedwongen stop bij de ervaren mensen hebben ze het helemaal voor elkaar.
  Ik ben 63 jaar, leerbedrijf, maar ik ga nergens meer aan beginnen!
  Als straks geen installateur meer te krijgen, of niet meer te betalen is, dan kan de particulier gelukkig nog bij Warmteservice zijn keteltje kopen en samen met de ” handige buurman” aan de muur schroeven.
  De bron van alle koolmonoxide ellende is daarmee nog steeds niet aan gepakt.

  • Barry schreef:

   Lijkt helaas alsof ze onze mening afdoen voor onzin. Snap sowieso niet dat er bedrijven zijn die hier in zijn meegegaan ? Als meteen iedereen had duidelijk gemaakt zoals ikzelf dat ze er niet aan meededen dan waren het enkel 4 a 5 grote bedrijven geweest die hier achter staan uit eigen belang en was het meteen afgeketst . Nu krijg ik bijna medelijden met die bedrijfjes met 5 a 6 man personeel die zich min of meer gedwongen voelden en veel geld hebben uitgegeven uit angst dat ze hun monteurs anders moesten ontslaan en bedrijf sluiten.. Er is gewoon angst gecreëerd en niks meer. Die bedrijven die nog bezig zijn hiermee snappen het echt niet naar mijn mening. Het is gewoon een grote geldklopperij die niet gelukt is en enkel nog levende word gehouden door sites als deze en techniek Nederland. We zitten bijna op de helft van de 5 jaar die deze wet zou lopen , denkt er nu echt iemand dat deze wet verlengd gaat worden als het al ooit doorgaat ????? Die paar wat gecertificeerd zijn hebben allemaal als einddatum 2025 dus alles wat er nu bijkomt heeft ook eind datum 2025 dus voor 2.5 jaar zoveel geld in iets duwen wat waarschijnlijk in 2025 stopt.

 8. erik schreef:

  Helemaal met Albert eens ! Gastechnisch ,watertechnisch en centrale verwarmings instalateur gehaald ,goed voor vele jaren avondschool , dus na je werk nog even .
  word nu dus ingehaald door het 2 daags cursus je en dan ben je blijkbaar vakbekwaam.
  van de zotte dus . 30 jaar zelfstandig ,45 jaar ervaring ,opvolging staat te trappelen maar heeft er zo ook geen zin meer in .moet ik straks honderden tevreden klanten gaan vertellen dat ze de nieuwe ketel zelf bij Warmteservice kunnen ophalen ?
  Behalve grote jongens zijn er straks geen instalateurs meer te vinden .

 9. Barry Gort schreef:

  Ze hebben zelfs de tekst aangepast zie ik net. ik had stukje tekst gekopieerd waar stond dat uitstroom nieuwe leerlingen droog ligt. Nu hebben ze er achter geplakt , maar de nieuwe vorm neemt toe HAHAHA. Nou voor de beeld vorming er zijn in heel zuid limburg in 2022 4 service monteurs geslaagd !! Applaus Een van deze monteurs ken ik heel persoonlijk en deze kreeg meteen na afhalen diploma te horen dat hij wel nog co certificaat moest halen via werkgever anders was zijn diploma vanaf 1 januari niks waard. Dus je studeert anno 2022 af voor service monteur en zelfs dat diploma is al niks meer waard ? het lijkt echt alsof deze site zich alle verhaaltjes laat influisteren en klakkeloos overneemt zonder ook maar enig gedegen onderzoek. Lijkt wel RTL Boulevard hier.

 10. J schreef:

  Een grote farce deze lobby wet van feenstra en breman… doekje voor het bloeden terpersta zal zijn zakken wel vullen hiermee..
  Straks lekker een feenstra abonnement waarbij Hassan komt die deze dag 12 onderhoud mee heeft gekregen ,
  Maar ja feenstra heeft een Brl 6000-25

  Verkoop bij elke ketel verplicht een co-stop en het probleem is opgelost..
  Maar nee gewoon alle diploma’s nietig verklaren hahaha wat een idioten
  Leve techniek Nederland..
  Blij dat ik daar geen lid van ben.
  Maffia organisatie

 11. Barend schreef:

  Iedereen moet zelf kiezen met wie hij zaken doet, gecertificeerd of niet. Accepteer niet dat de overheid steeds meer verhindert dat mensen op basis van wederzijdse instemming handel drijven. Het wordt in heel veel sectoren steeds gekker. Kunnen we geen lijst van goede ongecertificeerde monteurs maken voor mensen die uit principe niet mee willen werken aan dit soort dingen?

  • Barry Gort schreef:

   Dat is de beste tot nu toe.. denk als er zo’n lijst zou komen dat 90 % van de particuliere idd overstapt naar de niet erkende gediplomeerde of ervaren monteur .. Hahaha
   Ik snap ook niet als die grote jongens het zo goed voor elkaar hebben waarom dan hier steeds vaker de telefoon gaat dat ze de mensen in de kou laten zitten. Maar in Den Haag denken ze echt dat deze grote bedrijven hun klanten netjes behandelen.

 12. Freddy Wulff schreef:

  Ja, met enig respect voor het begrip CO in ons vakgebied kan ik mij voorstellen dat er een extra erkenning voor CO vakmanschap komt.
  Maar het is van de zotte dat met 2 extra examens deze erkenning behaald kan worden …… ik lees mijn vakgenoten hier die al hun opleidingen hebben gehad en daardoor met tig jaren ervaring goed vakmanschap verstaan maar daardoor geen vrijstelling krijgen op basis van Crebonummers.
  De waanzin die Vakmanschap CO heet staat zelfs boven de SCIOS wetgeving ! Binnenkort dus met zijn allen vervroegd met pensioen en dan lekker bij Warmteservice e.d de ketels aanschaffen en met onze vakmanschap bij de particulieren illegaal ophangen .Want dat zal gewoon blijven bestaan .

  • Barry Gort schreef:

   Die 2 extra toetsen zijn een regelrechte aanfluiting . Ik heb hier zwart op wit verklaringen met naam en toenaam van examinatoren die gewoon bekende en totaal onervaren cursisten hebben doorgelaten. Fabrieks monteurs die examinator persoonlijk kennen en onder het genot van kopje koffie niks hoefden te doen en certificaat kregen….. Stucadoor die 5 x uitgelegd kreeg wat die moest doen en gewoon papiertje krijgt . , Dakdekker die er geen drol van snapt en toch persoons certificaat krijgt omdat die word ingehuurd door grotere installatie bedrijf !?!?

 13. Effe tegengas schreef:

  Zelfde geldt voor zonnepanelen. Installateur hoeft geen diploma te hebben alleen 2 dagen cursus. Heb ze bij mij gehad en ze hebben gewoon de meterkast aangelegd zonder elektrotechnische opleiding, vroeger moest je LTS of MTS electro gehad hebben …

 14. Ton schreef:

  En CV oké dan? Als je dat bezit hoef je geen praktijk te doen. Dan kan dat volgens mij ook niet . In Nederland zijn ze compleet de weg kwijt geraakt.

  • Barry Gort schreef:

   Waar lees je dat je dan geen praktijk hoeft te doen ???? Dan is de informatie wel heel slecht naar de branche zelf.. Waarschijnlijk informeren ze alleen Feenstra en soort gelijken over wat wel en niet !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.