fbpx
Nieuws

Onderhoud ventilatiesystemen in nieuwe norm

Onderhoud ventilatiesystemen in nieuwe norm

De VLA (Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten) introduceert het VLA Ventilatiekeur: een nieuwe norm voor het onderhoud van ventilatiesystemen

 

 

Woningeigenaren, zoals woningcorporaties- beheerders  krijgen hiermee meer zekerheid  over de kwaliteit van het binnenmilieu van de woning. Het keurmerk is vorige week geintroduceerd tijdens de algemene ledenvergadering van de VLA in Dordrecht.Ventilatiesystemen die het VLA Keurmerk dragen, geven bewoners en beheerders zekerheid over het binnenmilieu van hun woning. Het Keurmerk bewijst dat vervuilde lucht goed wordt gefilterd, de luchtstroom perfect is afgesteld en het energiegebruik en geluid aan de eisen voldoen.

 

Gerichte checklist

De ISSO 63 norm schreef al voor dat ventilatiesystemen regelmatig aandacht moesten krijgen. Het VLA Ventilatiekeur houdt ook rekening met externe factoren, die zorgen voor snellere of juist meer langzame vervuiling. De VLA gebruikte deze kennis om een concrete checklist op te stellen, die de schoonmaakfrequentie beter bepaalt. Het effect is dat men steeds op het juiste moment controleert, reinigt of vervangt.

 

Periodiek onderhoud

De VLA verwacht dat woningeigenaren en -beheerders en bewoners het  VLA Ventilatiekeur goed ontvangen. Met de toename aan allergieën, discussies over CO2 uitstoot en microbiologische processen, is men zich steeds bewuster van het effect van luchtkwaliteit. Bovendien is men al gewend aan controles van bijvoorbeeld de CV-ketel. De Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA) is één van de 130 brancheorganisaties van FME-CWM. De VLA vertegenwoordigt fabrikanten, leveranciers, installateurs en dienstverleners die actief zijn in de luchttechniek. Op Europees niveau werkt de VLA samen met de belangenorganisatie Eurovent.

1 reactie op “Onderhoud ventilatiesystemen in nieuwe norm

  1. inger reeskamp schreef:

    Er bestaat nog steeds geen wettelijke verplichting tot onderhoud en inspectie ! Het zoveelste keurmerk zal de markt niet in beweging brengen. Bezuinigen op onderhoud is m.n. in de huursector de gangbare praktijk. Zolang er bovendien nog niet-uitontwikkelde systemen als balansventilatie (met wtw) op de markt zijn blijven gezondheidsklachten schering en inslag. Van dat systeem zijn de oorzaken van het ziekmakende effect nog steeds niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.