fbpx
Nieuws

Ook energiesticker voor ventilatie

Ook ventilatieproducten krijgen na cv-ketels en warmtepompen te maken met een verplicht energielabel op de producten. Installateurs moeten deze labels vermelden in offertes en aanbrengen op ventilatieproducten. De verplichting geldt per 1 januari 2016, en vooralsnog enkel voor woonhuisinstallaties, zoals mv-boxen en wtw-units. De verwachting is dat energieslurpende componenten op termijn niet meer op de markt mogen verschijnen. Per 2018 zullen de eisen hiervoor worden aangescherpt.

Gevolgen

De labels bevatten informatie over energieverbruik, geluidsproductie en het maximaal debiet van toestellen. In praktijk zullen nieuwe wtw-units voor balansventilatie het label A+ krijgen, zo rekent Zehnder alvast de gevolgen voor haar producten voor. De mv-box ComfoFan S komt met CO2-sturing uit op label B. Om te voldoen aan toekomstige eisen worden bij de Zwolse fabrikant dakventilatoren VDA en centrifugaal ventilator CVM vervangen door respectievelijk de VDX en de CVF. De komende tijd zullen fabrikanten de markt informeren over hoe de labels er voor de markt uitzien.

EPBD

Ecodesign is een Europese richtlijn die vanuit de EPBD minimumeisen stelt aan energieprestaties van producten. Voor producten waar de consument mee in aanraking komt bestaat de plicht om een energielabel te publiceren. Dit is al langer met bijvoorbeeld witgoed, maar sinds afgelopen september ook al met verwarmingsproducten.

Hieronder een document dat Zehnder hierover gemaakt heeft.

Ecodesign energielabel ventilatie

 

1 reactie op “Ook energiesticker voor ventilatie

  1. Je kunt een ventilatiesysteem beter voorzien van een CO2 meter, zodat je kunt zien of het systeem goed functioneert. De CO2-concentratie is een goede indicator voor de luchtverversing in ruimten waar mensen verblijven. Met een CO2 meter kun je bewust ventileren, voldoende maar niet meer dan noodzakelijk! (www.bewustventileren.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.