fbpx
Nieuws

Ook utiliteitsketels waterstof-ready

Viessmann schaart zich in het rijtje toestelfabrikanten dat zijn aanbod voorbereid heeft voor verbranding van waterstof. Bijmenging tot 30% kan al, de eerste 100 procent waterstofketel komt over 3 jaar op de markt.

Afgelopen jaar werd bekend dat alle grote ketelfabrikanten werken aan ketels die waterstof bijmengen of kunnen draaien op zuiver waterstof.

Check hier de waterstof-nieuwtjes van de afgelopen VSK.

De nieuwste gascondensatieketels van Viessmann, de Vitodens 200 en 300 en de Vitocrossal 100 en 200 worden al bediend met 20 tot 30% waterstof. Een team van ingenieurs en technici test op dit moment in het Viessmann Innovation Center in Duitsland ook ‘H2ready’ condenserende ketels voor gebruik met zuivere waterstof, en dan met name voor de utiliteitstoestellen met grotere vermogens. Deze apparaten komen in de loop van 2024 op de markt. Eerder al concludeerde DNVGL in een onderzoek dat de eerste groot vermogen ketel nog enkele jaren op zich laat wachten.

Bijmenging

De bestaande toestellen van de Duitse fabrikant worden uitgerust met lamba control, een zelf ontwikkelde techniek. Hierdoor wordt de lucht- gasverhouding automatisch aangepast. De adaptieve gas/lucht lambda pro control vormt in combinatie met de matrixbrander een unit die zich automatisch aanpast aan de veranderende gaskwaliteit. Waardoor onder alle omstandigheden het toestel zichzelf instelt zodat een optimale verbranding plaatsvindt. Normaal gesproken moet daar een monteur voor aan te pas komen. De techniek die Viessmann heeft ontwikkeld zorgt automatisch voor schone verbranding.

Kees de Haan Commercieel Directeur Viessmann Nederland: “Door aan de voorkant in te regelen dat wisselende gasmengsels voor onze apparatuur technisch geen probleem vormen, maken we woningen en gebouwen klaar voor de toekomst, ontlasten we installateurs die worstelen met een toenemend tekort aan goede technici en hoeven bewoners niet extra thuis te blijven voor een bezoek van de monteur.”

Viessmann is in Nederland vooral actief met de grotere vermogens in de utiliteit. In wandhangende cv-ketels voor de particuliere markt is het bedrijf in Duitsland een hele grote jongen, maar in Nederland een kleine speler.

Hoe zit dat nu met waterstof? Hier ons achtergrondartikel over de verbrandingstechniek en de verschillen tussen aardgas en waterstof.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.