fbpx
Nieuws

Optimisme bij installateurs krachtiger

Ondernemers in de installatiebranche zijn steeds positiever over de marktontwikkeling. Vooral de nieuwbouw, renovatie en onderhoud van woningen hebben de wind in de rug. Meer dan 40% van de ondernemers verwacht in het tweede kwartaal van dit jaar groei in dit marktsegment. Dit blijkt uit een conjunctuurenquête van installateurskoepel Uneto-VNI over het tweede kwartaal van dit jaar. De brancheorganisatie ondervroeg honderd lidbedrijven. Ook beheer en onderhoud van utiliteitsgebouwen zit in de lift; bijna 50% is optimistisch over de omzetverwachting in het tweede kwartaal. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar neemt de orderportefeuille van installateurs licht toe: van 6 maanden naar 6,3 maanden.

De installatiebranche heeft de magere jaren definitief achter zich gelaten. Uit de vierjaarlijkse conjunctuurenquêtes  blijkt nu al voor het tweede jaar op rij dat ondernemers elk kwartaal positiever worden over de marktontwikkeling. Het positieve sentiment houdt grotendeels gelijke tred met de algehele economische verbetering en met name met de groeicijfers in de bouw.

Meer offertes, betere prijzen

Installateurs zijn het hele jaar al positief over omzet- en resultaatverwachting. Het aantal offerte-aanvragen ten opzichte van het eerste kwartaal neemt toe, het scoringspercentage op offertes ligt gemiddeld op 34%. Een derde van de respondenten verwacht nu ook een verbetering van het prijsniveau.

Werkgelegenheid

De aantrekkende markt leidt ook tot een toename van de werkgelegenheid. Bijna 40% van de ondervraagden verwacht meer monteurs in dienst te nemen of meer gebruik te gaan maken van inleners. De conjunctuurenquête vindt elke drie maanden plaats onder een steekproef van bedrijven met meer dan 25 werknemers, actief in de marktsegmenten woningbouw, utiliteitsbouw, infrastructuur en industrie.

tweede kwartaal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.