fbpx
Nieuws

PCM prestatie beloond in nieuwbouw

Faseovergangsmaterialen, zogeheten PCM’s, zijn vanaf nu zichtbaar in de rekensoftware voor nieuwbouwwoningen. Dit betekent dat het effect van PCM’s op de interne warmtecapaciteit volgens rekenmethode NTA 8800 bepaald kan worden. De techniek heeft de gelijkwaardigheid rond, en is BENG-proof.

PCM-materialen worden nu mondjesmaat toegepast in bijvoorbeeld vloeren en plafonds. Zo kan warmtebufferende vloerverwarming het vermogen van de warmtepomp verminderen en extra energiebesparing. En ’s zomers worden warmtepieken door PCM-materiaal afgetopt en dat is gunstig voor TOjuli, de grenswaarde die oververhitting moet voorkomen. Maar PCM’s kunnen ook ingezet worden als buffervergroter voor tapwater. Het materiaal was tot voor kort niet terug vinden in de nieuwbouwnorm.

Hoe werken PCM’s

PCM-materialen (Phase Change Materials) maken gebruik van de extra energie die nodig is om een stof te laten smelten, of te stollen. Voor smelten is extra energie nodig, die bij het stollen vrij komt. Het proces is vergelijkbaar met het smelten en bevriezen van ijs. Voor het smelten van water is een forse hoeveelheid energie nodig. Bij het bevriezen geeft het water die warmte weer af. Dit wordt ook wel latente warmte genoemd. PCM-materialen gebruiken die eigenschap ook, maar de temperatuur is niet 0°C, maar 23 of 26°C.

Alles over PCM’s in Installatie 3: hier online te lezen.

PCM 26 en PCM 23 zijn sinds 1 juli 2021 officieel geaccrediteerd door Bureau CRG. Ingenieursbureau Nieman en OC Autarkis, fabrikant van PCM materialen, hebben de handen ineengeslagen om de techniek zichtbaar te maken in de rekensoftware voor gebouwen. Dit heeft geresulteerd in een gelijkwaardigheidsverklaring door Bureau CRG onder code 20210361GK.

Ook in Uniec software

Met de gecontroleerde kwaliteits- en gelijkwaardigheidsverklaring kunnen adviseurs de Energieprestatie van verbeterde en/of innovatieve technieken waarderen in de energieprestatieberekening van een gebouw. Ook kunnen bijvoorbeeld medewerkers van Bouw- en Woningtoezicht en vastgoedeigenaren de Energieprestatieprestatie van een gebouw toetsen. Het effect van Phase Change Materials (PCM’s) op de effecten van de interne warmtecapaciteit volgens NTA 8800 kan nu eenvoudig bepaald worden. Met de goedkeuring vanuit de BCRG is er ook te rekenen met PCM in UNIEC 3 software.

Waar zitten PCM’s in? In Nederland zijn twee hoofdleveranciers van PCM-buffermaterialen voor gebouwen. De één is Orange Climate, dat na de pioniersfase werd opgekocht door landelijk installateur Van Dorp. De PCM-materialen worden gemaakt door PCM Technology uit Twente. Het andere bedrijf is Global-E—Systems. Zowel Orange Climate als Global-E-Systems leveren klimaatplafonds en vloerverwarming met PCM. Daarnaast zijn er enkele afnemers van de PCM-cassettes van Orange Climate/PCM Technology, zoals Riho/Uniwarm en Duurzaam Energiezorg. Via Orange Climate zijn er luchtwater-warmtepompen van 3 en 6 kW beschikbaar van het Deense Vestterm en Enzavu. Opvallend: het gaat om toestellen zonder buitenunit. Global-E-Systems heeft een buffervat met PCM-bollen. De PCM-boiler van Flamco wordt gemaakt door het Engelse Sunamp, een specialist in hoogtemperatuur PCM-opslag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.