fbpx
Nieuws

De Gasketelwet is voor de vierde keer uitgesteld. De bedoeling was om de wet 1 juli in werking te laten treden. Bent u zich al aan het voorbereiden op de invoering van de wet?

De Gasketelwet is een wettelijke regeling die vakbekwaamheidseisen stelt aan alle cv-monteurs en installatiebedrijven in Nederland die ketels plaatsen of onderhouden. Monteurs moeten een theorie en praktijkexamen afleggen, en bedrijven moeten zich certificeren. Om de wet op 1 januari 2022 verplicht te kunnen stellen, was een overgang van anderhalf jaar voorzien.

Na 1 januari 2022 – en die datum schuift dus mee op – zijn particulieren die hun ketelonderhoud door een niet-gecertificeerde installateur laten uitvoeren strafbaar volgens de wet. Installatiebedrijven die zonder de juiste papieren cv-ketels installeren of onderhouden kunnen ook worden beboet. De wet betekent dat installatie van een cv-ketel en het periodieke onderhoud voor consumenten duurder worden.

Poll

Installateurs die al vroeg hun certificaat hebben gehaald, zien de waarde ervan dalen, omdat het maar vijf jaar geldig is. Doordat er pas over twee jaar echt op gehandhaafd wordt, heeft een vroege installateur er dus maar effectief drie jaar wat aan. Wij zijn benieuwd of u al bezig bent met de certificering.

Bent u al bezig met de Gasketelwet voor uw bedrijf/monteurs?

 • Nee, ik moet het nog zien (24%, 174 Votes)
 • Nee, ik ga me niet certificeren (24%, 174 Votes)
 • Ja, gestart met certificering (23%, 165 Votes)
 • Nee, dat komt straks wel (12%, 83 Votes)
 • Ja, oriënteren (11%, 77 Votes)
 • Ja, inventariseren (5%, 39 Votes)

Totaal aantal stemmen 712

Laden ... Laden ...

15 reacties op “Poll: bent u al bezig met de gasketelwet?

 1. Ruud Hendriks schreef:

  Wij waren al gecertificeerd, waanzinnig dat dit nog extra moet, straks helemaal tekort aan techneuten omdat er installateurs toch gaan afhaken Hierdoor worden straks o.a. de Polen en Roemenen die nu bakker of kapper zijn, weer met een noodkreet door de Nederlandse regering, hier naartoe geroepen, gaat het circus weer van voorafgaan beginnen. Totaal zinloos om de reeds erkende bedrijven weer op kosten te jagen. Moet gewoon door de verzekeringen worden geëist dat er door erkende installateurs gemonteerd/onderhouden gaan worden.
  Op de TV de mensen hierop attenderen dat ze anders niet verzekerd en onveilig zijn. Is nu al zo met afvoeren open haarden, dan is dit toch de oplossing?

  • piet schreef:

   Ik begrijp dat sommigen (gastechnische) installateurs stellen dat ze al erkend zijn
   Dat klopt ook maar niet elke installateur is ook service technicus en niet al het personeel van een erkend installateur heeft ook een erkenning of diploma,
   Dat geld ook voor veel zzp-ers,
   Is het niet goed voor de veiligheid en de handel dat we dadelijk weer serieus genomen moeten worden?

   Mijn vader is nu 75 en nog steeds erkend, maar echt niet meer op de hoogte van de laatste technieken, concentrische rookgas afvoeren, juist beugelen, regelgeving en co melders enz. enz.
   ook weet iedereen dat niet elke monteur onderhoud uitvoerd zoals het eigenlijk zou moeten. kom maar op met die certificering en dus eerlijke concurentie.
   kunnen we eindelijk afscheid nemen van de beunhazen en kluskoningen.

 2. Charlie schreef:

  Ik blijf niet aan de gang heb al okcv gedaan en gehaald en nu weer ik wordt er niet goed van.
  Eerst maar eens zorgen dat alles goed geregeld wordt voordat er zo een zoveelste nutteloze certificering wordt ingevoerd.
  GELDWOLVEN dat zijn het en het heeft niks met de veiligheid te maken helaas.

 3. Theo Vedder schreef:

  I. v. m. mijn leeftijd ( 69)begin ik niet meer aan certificatie. Ik heb echter echt geen certificaat nodig om een monteur die met een pompetang aan een gaskraan zit te klooien onder zijn gecertificeerde h-l te schoppen!

 4. Robin schreef:

  Installatie punt NL, van wie is deze website eigenlijk? Overal aan en opmerkingen over net als de installQ, Uneto, enz. Ze zijn allemaal niet op de hoogte van de regels en moeten de vertrouwde monteurs met opleidingen en diploma’s gaan erkennen en opleidingen geven. Ondertussen worden beunhaas foto’s op de website gebruikt van verkeerd en ondeskundig gereedschap gebruik en fout aangesloten ketels! Bij de fabrikant zitten aankomende controleurs in de ketel onderhoud en service cursussen die de domste opmerkingen maken waaruit je kan opmaken dat ze geen enkele kennis van het Installatie vak hebben. Die mensen moeten straks de uitgevoerde Installatie werk van bedrijven en service monteurs gaan controleren!?

 5. Theo Vedder schreef:

  I. v. m. mijn leeftijd ( 69)begin ik niet meer aan certificatie. Ik heb echter echt geen certificaat nodig om een monteur die met een pompetang aan een gaskraan zit te klooien onder zijn gecertificeerde kont te schoppen!

 6. Ton de Korte schreef:

  heel nederland van het gas en dan komt er een wet.20 jaar te laat.

  • frank schreef:

   Dat is een Korte bocht. DIk 400.000 toestellen op jaarbasis worden er nog aangepakt. Duurt nog dik 30 jaar voordat het zover is. En die wet was er tot 1991: vestigingswet. Dus.

 7. Ton de Korte schreef:

  Dus al 29 jaar niks.

 8. Duje schreef:

  Idd, wel jammer dat de pompentang verkeerd word vast gehouden tijdens het vastdraaien van de gaskraan.

 9. Sponselee schreef:

  Het zal toch wat zijn als iedereen die 30 jaar lang, of langer, zijn rijbewijs heeft, ineens een nieuw rijvaardigheidsbewijs moet halen louter en alleen omdat er veel mensen zonder rijbewijs blijken rond te rijden.
  Ik behaalde in jaren 80 alle certificaten waarmee ik mijn vakbekwaamheid kan bewijzen. Die behaalde diploma s zijn erkende certificaten welke destijds in Nederland, maar thans ook nog altijd buiten Nederland, verlangd worden wanneer je werkzaam bent met gasgestookte installaties. Na het behalen van mijn diploma s ( welke de kosten volledig door mij zelf, en dus zonder enige vorm van subsidie, werden voldaan) gooide Nederlandse markt vrij en kon een ieder zich plots installateur noemen en een bedrijf in deze branche starten.
  Meer dan 30 jaar heb ik moeten knokken tegen avonturiers, “handige” klussers, zwartwerkers en oost Europeanen en zag ik de kwaliteit van installaties alleen maar achteruit gaan. Nu roepen de Nederlandse beleidsmakers dat NL van het gas af moet en zeggen tevens aan dat alle installateurs zich opnieuw mogen bewijzen. Op mijn behaalde certificaten staat geen vervaldatum. Deze certificaten zijn dan ook gewoon nog geldig en maakt het dat ik nog steeds voldoende kan aantonen over de verlangde kennis te beschikken. Een prima idee om NIET gecertificeerden te verplichten tot een vakdiploma, maar blijf af van reeds gediplomeerden. Het beleid welke nu gevoerd word is kortzichtig, oneerlijk en promoveerde de bedenkers tot dom en onbetrouwbaar.
  De brancheorganisaties welke instemmen met de keuze tot deze nieuwe certificering stellen hun betrouwbaarheid sterk op de proef en bewijzen eigenlijk niet anders te zijn dan commerciële instellingen die het brood verdienen over de ruggen van hardwerkende vaklieden die heel anders van deze clubjes verwachten. Tijd voor een nieuwe branche organisatie welke de reeds gecertificeerden van de niet gecertificeerden onderscheid en zich sterk maakt voor behoud van de bestaande vakdiploma s.
  Wie is voor?

  • Henk schreef:

   Eindelijk iemand die het begrijpt Het vroegere uneto vni heeft niet alleen de vakkennis naar de bliksem geholpen, maar ook de opleidingen. We moeten het maar van internet afhalen. Daar staat alles. Heb nu zelf de cursus vakmanschap co gedaan en ben niets nieuws tegengekomen, wat ook al in 1980 werd ONDERWEZEN.

  • Roel schreef:

   Je hebt helemaal gelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.