fbpx
Nieuws

Prinsjesdag: investeren in bouw en omscholing

De Nederlandse economie zal dit jaar fors krimpen, de werkloosheid neemt toe. Maar ondanks een groeiende staatsschuld gaat het kabinet dit jaar en de komende jaren flink investeren in de woningbouw en infrastructuur.

Ook komt er meer aandacht en geld voor omscholing voor mensen die hun baan kwijt dreigen te raken. Dat staat in de Miljoenennota die gisteren op Prinsjesdag werd gepresenteerd.

Bouw en infrastructuur

Een deel van de investeringen werden vorige week al aangekondigd. Zo meldde minister Ollongren al dat er 290 miljoen euro extra wordt uitgetrokken om ruim 51.000 woningen binnen 27 projecten te kunnen gaan bouwen. En minister Wopke Hoekstra presenteerde vorige week het Nationaal Groeifonds, waarin de komende vijf jaar 20 miljard euro beschikbaar komt voor kennisontwikkeling, infrastructuur en onderzoek, ontwikkeling en innovatie.

Branchevereniging Techniek Nederland is tevreden met de maatregelen. Over het aangekondigde groeifonds zegt voorzitter Doekle Terpstra: “Het kan Nederland helpen sterker en groener uit de crisis te komen. We moeten niet te lang wikken en wegen, maar aan de slag gaan. Zo versterken we de innovatiekracht van ons land.”

Omscholing tot monteur

Ook komt er geld voor omscholing van mensen die nu een beroep hebben waar in deze coronatijd weinig vraag naar is. Het kabinet stelt in 2021 37,5 miljoen euro beschikbaar voor 10.000 omscholingstrajecten in het mkb. Per traject kan je als werkgever 3.750 euro subsidie krijgen. Dit is 50 procent van de gemiddelde kosten van een omscholingstraject voor een werknemer. Je betaalt als werkgever de overige 50 procent dus zelf.

De ABN Amro zegt in een analyse van deze omscholingsplannen dat ingezet moet worden op het omscholen tot onder meer installatiemonteur. De bank maakte een lijst met de moeilijkst invulbare beroepen van dit moment. Installatiemonteurs komen in die lijst op de tweede plek, na verpleegkundigen. Volgens de bank is het omscholingsplan desondanks toch “niet het grove geschut is dat nodig is”. Andere landen, zoals Duitsland, België en Frankrijk, doen het beter, aldus de ABN Amro.

Ontslagen barman

Ook de nieuwe baas van werkgeversogranisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen vindt dat het geld voor omscholing besteed moet worden aan het opleiden van monteurs. Veel mensen die nu ontslagen worden komen in de ww en zoek van daaruit een nieuwe baan. “Terwijl het veel beter zou zijn om die barman die nu ontslagen wordt meteen verwarmingsinstallateur te laten worden”, zegt Thijssen, die onlangs overstapte van netwerkbedrijf Alliander, in het AD.

Techniek Nederland biedt bij die omscholing de helpende hand, zegt Doekle Terpstra: “De technieksector wil samen met het kabinet en de vakbonden nieuw perspectief bieden aan mensen die hun baan verliezen. Op de langere termijn is er geen branche met zóveel werkgelegenheidsperspectief als de techniek. Mensen die nu zonder werk zitten moeten we zo snel mogelijk omscholen naar een baan in de duurzame techniek.”

5 reacties op “Prinsjesdag: investeren in bouw en omscholing

  1. jos schreef:

    Korte omscholings-opleidingen in installatie-techniek met praktijk-stage zijn noodzaak , geen lange jaaropleidingen , kost allemaal teveel .Techniek Nederland moet nu eens echt met de handen uit de mouwen.Men heeft jarenlang zitten slapen .
    Ook koppelen met andere branche-organisaties voor vaktechnische cursussen electra -tegelen -stuccen -metselen-schilderen etc , zodat er meer en meer multi-functionele vakmensen worden opgeleid, zodat we geen multi-functionele Oostblokkers meer nodig hebben.Iedereen die kan werken in Nederland moet zo veel mogelijk aan de slag , want we hebben teveel hand-ophouders op dit moment en komende jaren .Nederland nog meer vol laten stromen tot 21 miljoen mensen zoals de linkse politiek wil is de verkeerde oplossing om het aantal uitkeringen en de AOW nog betaalbaar te houden .Hard werken in het algemeen , maar ook in de techniek heeft op dit moment geen zin , want je wordt belasting-technisch direct afgestraft omdat je in de basis niet meer werkt voor jezelf , maar voor de solidariteits-maatschappij met teveel hand-ophouders ,ook daar moet Techniek Nederland zich hard voor gaan maken .Werken in de Techniek moet extra beloond worden met minder belastingafdracht .
    “Werk aan de winkel Techniek Nederland”
    Uit die luie stoel en laat je horen in den Haag .Techniek is zeer belangrijk voor ons dagelijks leven , zonder techniek stagneert de economie.

  2. MarkS90 schreef:

    We zijn er weer: de schuld van buitenlanders …

    • jos schreef:

      Beste Mark S90,alias Henkie

      Moet ik je nog serieus nemen !Meer heb je niet te vertellen Henkie!!,wordt eens volwassen , alleen maar onzinnig commentaar ,keer op keer op alles en iedereen ,zelfs op de redactie ,kom dan met oplossingen .Ik ben bezig met de realiteit , hoe kan het anders in de techniek, in de samenleving.

      • MarkS90 schreef:

        Iedere keer als jij een reactie plaatst ben je het overal mee oneens, deugt de regering niet en krijgen buitenlanders de schuld. Ook hierboven lees ik weer negatieve verhalen over Oostblokkers. Iedere keer weer.
        Hou dus op met zeiken met je negatieve en niet-oplossing gerichte praatjes.

        • jos schreef:

          Mark Slapjanus 90 ,30 jaar schat ik ,net uit de luiers,alias Henkie

          Overal mee oneens ??Ik geef een reactie op een nieuwsbrief , dat mag , dat jij je irriteert , is jouw probleem .
          en Wat negatieve verhalen over Oostblokkers?? , deze mensen zijn vaak multi-functioneel , kunnen wij Nederlanders zelf ook zijn .Heb ik niets mee miszegd , wil niet zeggen dat ik een hekel aan Oostblokkers heb .Je ziet beren man , die er niet zijn . Je maakt van een mug een olifant .”Mijn praatjes “”in jouw ogen kunnen oplossing gericht zijn en daar kan je nog veel van leren .Kom dan zelf met oplossingen man , afzeiken is nutteloos .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.