fbpx
Nieuws

Proef met batterij in wooncomplex

Woningcorporatie de Alliantie en batterijleverancier iwell hebben een batterij geplaatst in een appartementencomplex in Amsterdam-Noord. Dankzij deze batterij blijft ruim zestig procent van de opgewekte pv-stroom binnen het pand in plaats van dertig procent zonder batterij.

De Alliantie doet deze proef in het kader van het energieneutraal maken van algemene ruimtes in appartementengebouwen, schrijft Bouwwereld. Bij het gebouw aan de Wingerdweg zijn de galerijlampen vervangen door led-verlichting en zijn zonnepanelen op het dak gelegd.

De batterij zorgt er vervolgens voor dat een groter aandeel van de zelf opgewekte energie ook daadwerkelijk zelf gebruikt wordt. Veel van deze stroom wordt namelijk normaal gesproken teruggeleverd aan het net.

Pieken en dalen

Dit komt omdat de pieken van het elektriciteitsverbruik in de ochtend en avond zijn, terwijl zonnepanelen juist overdag de meeste energie opwekken. Een batterij kan het verschil in tijd tussen verbruik en productie overbruggen, waardoor er meer zelf opgewekte stroom kan worden gebruikt. Hoeveel precies, verschilt echter per situatie.

Batterij, zonnepanelen, iwellHet energieverbruik (blauw) vs. opgewekte zonne-energie (geel) (bron: iwell.nl).

“De hoeveelheid stroom die je binnen het pand houdt met een batterij is afhankelijk van de verhouding tussen de opbrengst van de zonnepanelen, de capaciteit van de batterij en het energieverbruik van de bewoners,” zegt Jan Willem de Jong, directeur iwell B.V.

Zo behoudt het complex aan de Wingerdweg in Amsterdam-Noord zestig procent van de eigen stroomopbrengst in plaats van dertig, dankzij een batterij met een opslagcapaciteit van 10 kWh en 20 zonnepanelen van 275 Wp op het dak.

Lift

Energie-opslag met batterijen heeft een aantal voordelen. Zo kan het stroompieken in het verbruik opvangen, bijvoorbeeld wanneer de lift in beweging komt.

Ook vangt het de pieken op wanneer de productie van de panelen hoger is dan het daadwerkelijke elektriciteitsverbruik; het overschot wordt eerst opgeslagen in de batterij voordat het teruggeleverd wordt aan het net. Dit vermindert de belasting van het elektriciteitsnetwerk.

 

 

1 reactie op “Proef met batterij in wooncomplex

  1. Cor Kempers schreef:

    Kunt u contact met mij opnemen op Telefoon nummer 0644302908

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.