fbpx
Nieuws

Reacties op gasloos: voorzichtig positief

Na de aankondiging van minister Kamp dat de verplichte gasaansluiting voor nieuwbouwwoningen komt te vervallen stromen de reacties binnen. Zo vindt de Vereniging Eigen Huis dat gemeenten straks goed moeten nadenken over de alternatieven voor gasloos en is de Neprom bang voor aanloopproblemen en hogere kosten.

Werk voor gemeentes

De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat gemeenten voor nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting verplicht een energieplan moeten opstellen. Omdat de gemeenten straks een grote verantwoordelijkheid krijgen, vindt de VEH dat zij in een energieplan moeten beargumenteren voor welke alternatieve warmtebron is gekozen. Op die manier wordt er goed nagedacht over eventuele consequenties op het gebied van comfort en kosten en komen bewoners niet later voor onaangename verrassingen te staan. Uit eigen onderzoek van de VEH bleek eerder dat 51% van de huiseigenaren positief staat tegenover de plannen van Kamp, maar volgens de vereniging is de ambitie van de overheid nog nog te abstract.

Extra kosten

De Neprom, de vereniging van projectontwikkelaars, voorziet aanloopproblemen voor bewoners van nieuwe woningen en voor de bouwsector als geheel als de verplichte gasaansluiting inderdaad vanaf 1 januari vervalt. De vereniging steunt het plan van Kamp, maar is bang dat veel ontwikkelaars, bouwbedrijven, installateurs en toeleveranciers nog niet voldoende kennis in huis hebben om de snelle omschakeling te kunnen volgen. De Neprom wil daarom dat de overheid de overgang naar gasloze nieuwbouw goed begeleidt, monitort, evalueert en waar nodig bijstuurt. Daarnaast verwacht de vereniging dat het schrappen van de aansluitplicht leidt tot 10.000,- tot 15.000,- euro extra kosten per woning en daarom pleiten ze voor een ruimere hypotheekverstrekking en het afschaffen van bouwleges op gasloze nieuwbouw.

1 reactie op “Reacties op gasloos: voorzichtig positief

  1. Pieter Klep schreef:

    Neprom en VEH in plaats denken in problemen zou u ook eens om u heen kunnen kijken! Het wemelt van de goede voorbeelden. Maak daar gebruik van. De lessen zijn allang geleerd.
    Om meteen in een financiële kramp te schieten is ook niet nodig. DWA heeft onlangs aangetoond dat warmtepompen in de nieuwbouw financieel gunstiger uitpakken voor de bewoner, zelfs zonder ISDE subsidie.
    En als de belasting op gas nog een keer wordt verhoogd tov elektriciteit, dan is het helemaal exit gas, zelfs zonder het vervallen van de aansluitplicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.