fbpx
Nieuws

Rechter staat Upfall Shower in hotels toe

Een klinkende juridische overwinning in het voordeel van de water- en energiebesparende circulatiedouche Upfall Shower van Xenz. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had toepassing van deze douches in hotels en vakantieparken verboden, maar de rechter heeft dat verbod teruggedraaid.

De Xenz Upfall shower kwam in 2015 op de markt. Gebruikt water wordt door een filter en een UV-lamp geloodst, waarna het opnieuw naar boven wordt gepompt en via de regendouchekop weer naar beneden valt. Om het douchewater op temperatuur te houden wordt er vanuit de warmwaterleiding 1 liter per minuut vers water toegevoegd. Deze recirculatietechniek zorgt ervoor dat de douche 40 liter per minuut geeft, terwijl er slechts 1 liter water wordt verbruikt.

Collectief drinkwatersysteem

Voor particulier gebruik is de douche gewoon beschikbaar, maar in hotels en andere gelegenheden met een collectief drinkwatersysteem wilde de ILT het systeem tot nu toe niet toelaten. “Bij toepassing hiervan in collectieve drinkwatersystemen (zoals hotels) kan dit tot gezondheidsrisico’s leiden”, zo stelde de ILT, die van mening was dat het water dat uit de regendouche komt van drinkwaterkwaliteit moet zijn. En dat is niet het geval.

En dus verbood de ILT het concept al in 2016 in een Hajé-hotel in Joure, en later bij hotel Breeze in Amsterdam en bij het luxe vakantieresort Nieuw Leven op Texel. Eigenaar Martijn Eelman van Nieuw Leven liet dit echter niet op zich zitten en stapte naar de rechter. Eelman betwistte niet dat het water niet van drinkwaterkwaliteit is, maar dat hoeft ook helemaal niet, zo stelde hij. Het water in een whirlpool is ook niet van drinkwaterkwaliteit en whirlpools worden ook niet verboden.

Drinkwatertoestel of ontvangtoestel

De vraag draaide om de definitie van ‘tappunt’, de plaats waar het drinkwater, huishoudwater of warm tapwater beschikbaar komt voor gebruik. De ILT was van mening dat de kop van de regendouche het tappunt is, maar Eelman stelde dat het tappunt verder terug in de installatie zit: daar waar het collectieve leidingwatersysteem aangesloten is op de aanvoerleiding van de douche. De douche zelf is dan geen drinkwatertoestel, maar een ‘ontvangtoestel’, net als eerder genoemde whirlpool. “Wij geven gasten hier dan ook een heel duidelijke uitleg over”, zegt Eelman in een toelichting. “Iedereen snapt het en er is niemand die de douche niet gebruikt.”

Tussen het wellnessgedeelte van de Upfall Shower en de waterleidingen van het collectief leidingnet bevindt zich een atmosferische onderbreking, die ervoor zorgt dat het water vanaf dat punt niet kan terugstromen in het collectieve leidingnet. De rechter, die in maart zijn uitspraak al deed, zegt: “Tot aan dat tappunt bij de aansluitbeveiliging in of aan het toestel moet drinkwaterkwaliteit aanwezig zijn. De Upfall Shower voldoet hieraan, nu vaststaat dat het water tot aan de atmosferische onderbreking nog van drinkwaterkwaliteit is.” Uitvinder en eigenaar van het Upfall Shower-concept laat weten opgelucht te zijn dat na vier jaar eindelijk groen licht komt voor zijn systeem bij collectieve waterleidingsystemen.

Mogelijk nog een staartje

De ILT besloot niet in hoger beroep te gaan en de uitspraak van de rechter in deze zaak dus te accepteren. De toezichthouder laat echter weten de uitspraak nog verder te bestuderen en mogelijk dat er over een paar maanden alsnog besloten wordt om handelend op te treden – op basis van een nieuwe set argumenten. “Want we zijn nog niet van mening veranderd dat gebruikers die niet op de hoogte zijn mogelijk een risico lopen.”

11 reacties op “Rechter staat Upfall Shower in hotels toe

 1. John Boerakker schreef:

  Gadverdamme! In het gutje van iemand anders staan te douchen, nee dank je.
  Graag naam en bedrijf vermelden welke dit system hebben laten plaatsen, dan weten wij waar wij NIET moeten zijn

  • Okkie schreef:

   Je staat alleen onder je eigen water, niet onder dat van een ander…. TIJDENS het douchen wordt er gecirculeerd, verder niks.

   • Pietje schreef:

    Een hoe verklaar je dan dat door het recirculeren de douche 40 l/m water geeft terwijl er maar 1 l/m vers warm water wordt toegevoerd? Als het alleen je eigen water is dan zou dit pas na 40 minuten douchen mogelijk zijn

  • Multinexus, Johann van der Veere schreef:

   Water is altijd een recirculatieproduct. Duizenden jaren geleden pisten dinosauriërs uit wat ze hadden gegeten en gedronken. Dat vocht ging in de bodem, filterde aldaar en kwam hopla opeens uit jouw kraan, je dronk het en leefde vrolijk verder. Hoeveel water er op deze aardbol is weet niemand, is ook nog nooit exact berekend maar mijn mening is wat dit betreft zeer realistisch. Ook mensen doen daarin hun bijdrage, jij ook en werk ik daar graag aan mee. Fijne dag verder en kom niet om van de dorst…

 2. Tijhuis schreef:

  Wat nou ‘Gadverdamme’?
  We zijn toch ook al bezig om regenwater te gaan gebruiken om mee te douchen?
  Het is in feite vreemd dat drinkwater gebruikt wordt om mee te douchen, veel te kostbaar procedé.

  T.a.v. de hotels die het systeem (gaan) gebruiken: een duidelijke melding bij de douchekraan dat het geen drinkwater is. Dat zie je wel vaker staan, bijv. bij de toiletten in de trein.

 3. Peter schreef:

  Hopelijk dat jullie gebed niet wordt verhoord ! …

 4. Mich schreef:

  Prachtige oplossing voor het besparen van drinkwater. En voor diegene met de nodige opmerking, misschien eerst betreffende werking en de voorschriften lezen. Want als dit niet zou mogen, dan kunnen alle zwembaden en sauna’s wel opdoeken.

 5. Kelly schreef:

  Ik sta op het punt twee upfall systemen te kopen voor ons nieuwe huis die voorzien is van een watmtepomp systeem en zonnepanelen. We willen graag voorkomen dat we een grote boiler/extra zonnepanelen moeten aanschaffen en/of geconfronteerd worden met te weinig water. Maar wat zijn nou de echte ervaringen? Ik lees een onhygienisch systeem, schijnduurzaamheid, veel lawaai en niet bedieningsvriendelijk. Maar ook positive berichten. Wat moeten we geloven?

  • Henk schreef:

   Wij hebben sinds een paar jaar een Upfall systeem en zijn er – na wat aanloopproblemen die door goede service van Xenz zijn verholpen – zeer tevreden over. Wat betreft de punten die je noemt:
   Onhygiënisch: bovenstaand nieuwsbericht geeft de situatie goed weer – het gefilterde water is geen drinkwater en het is soms aan te bevelen eerst de handdouche te gebruiken alvorens de Upfall in te schakelen.
   Schijnduurzaamheid: om dat te bepalen is meet- en rekenwerk nodig. Wij zijn afgegaan op de cijfers van de fabrikant.
   Lawaai: het systeem bevat een pomp en die is te horen. Maar in de praktijk valt dit geluid weg in het geklater van de douche.
   Bedieningsgemak: de douche werkt met een aanraakscherm. In eerste instantie werkte dit niet goed, maar bij de servicebeurt is het onderdeel vervangen en nu werkt het goed.

 6. B. Boemel schreef:

  Klinkt als een prima systeem. Eerst even snel afspoelen met de handdouche is toch ook prima? Daarna lekker genieten. Echter, ik vind de 4000,- voor de aanschaf veel te duur. Dat haal je er niet uit. Vanaf 1500,- zo het een overweging zijn.

  Maar al met al. Geef ik de fabrikant/ uitvinder een compliment. Mooi systeem! ik heb nooit begrepen waarom we al dat schone drinkwater zo door de goot spoelen. Wat mij betreft wordt het dan ook verplicht bij nieuwbouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.