fbpx
Nieuws

Het verplichte waterzijdig inregelen en het verplicht stellen van naregeling per verblijfsgebied, leidt tot vragen bij installateurs. Dat bleek gisteren bij het webinar De juiste match tussen warmtepomp en vloerverwarming, waar dieper werd ingegaan op de regeltechniek bij nieuwbouwwoningen.

Het Bouwbesluit heeft sinds vorig jaar een aantal aanvullende teksten gekregen. Zo is het waterzijdig inregelen een verplichte maatregel geworden, en staat vastgesteld dat de installateur voor elke verblijfsruimte maatregelen moet nemen om de balans te bewaken. Concreet betekent dit dat verwarmingssystemen in elke verblijfsgebied naregelbaar moeten zijn.

Master-master

Dat leidt tot veel vragen, bevestigt hoofd engineering Arthur Toonen van vloerverwarmingsspecialist Albrand tijdens het webinar. De klassieke naregeling, ook wel master/slave-regeling genoemd, wordt dan ook vaker toegepast als master-master-regeling, bijvoorbeeld door een woning te zoneren. Het idee is dat een gezoneerde woning minder energie verbruikt, en tot meer comfort leidt bij gebruikers. Maar dit betekent bijvoorbeeld dat een verwarmingsinstallaties anders moet worden ontworpen. In het webinar veel aandacht voor het juist ontwerpen van het afgiftesysteem van een warmtepompinstallatie, inclusief het waterzijdig inregelen op de verdeler.

Thermostaat

Het naregelen per verblijfsruimte betekent niet dat elke kamer in een woning een naregeling behoeft. Zo worden slaapvertrekken als één verblijfsruimte gezien. De regelvoorziening hoeft ook niet perse een thermostaat te zijn. Zo wordt een kraan of voetventiel ook al als een naregeling gezien.

Handige tips

Wat zijn de regelopties voor woningen met vloerverwarming/koeling, die op een warmtepomp zijn aangesloten? Check hier hier het webinar voor aandachtspunten, tips, praktijkervaringen én handige handouts. Gratis terug te kijken na registratie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.