fbpx
Nieuws

Samsung switcht naar R32

Samsung stapt volledig over naar koudemiddel R32. De Zuid-Koreaanse producent van airco’s en warmtepompen stopt op termijn met R410A.

De omschakeling zal worden doorgevoerd in het volledige assortiment residentiële en licht commerciële split systeem airconditioning.

Het bedrijf reageert hiermee op Europese regelgeving. Tot 2030 moet van Brussel het gebruik van koudemiddelen met een hoog GWP-getal fors worden teruggebracht. Bij lekkage dragen deze koelgassen zoals R410a bij aan de wereldwijde opwarming. De Europese Commissie wil het gebruik van natuurlijke koudemiddelen (CO2, propaan en ammoniak) en laag-GWP koudemiddelen als R32 versnellen. Tot nu toe was het aanbod van warmtepompen met R32 zeer beperkt, terwijl het koudemiddel goede energetische eigenschappen heeft. 

Samsung is niet de eerste en enige die overstapt. Ook collega-fabrikanten Daikin, LG, en Panasonic hebben het minder milieubelastende koudemiddel omarmd. Ook zijn er fabrikanten die nog geen keus hebben gemaakt, of kiezen voor propaan (R290). Onder meer Wolf, Alpha Innotec en Vaillant werken hiermee, of gaan dit doen.

Gefaseerd

Samsung begon het proces van overgang naar dit nieuwe koudemiddel in 2018, met de lancering van R32 RAC. Dit wordt nu voltooid door in 2019 het gehele assortiment met split systemen te vervangen, inclusief de prijswinnende Wind-free™-producten. Jerry Ploeg, Commercieel Directeur van Samsung-importeur Ambrava: “Het belangrijkste voor onze klanten is dat Samsung bij de introductie niet onmiddellijk de beschikbaarheid van een gelijkwaardig R410A-product zal staken. We zullen ons voorraadprofiel echter geleidelijk richten op de nieuwe R32-modellen.”

Betere rendementen

De nieuwe R32-koudemiddelmodellen van Samsung bereiken een aanzienlijk hoger rendement dan die met R410A, met SEER’s tot 7,6 en SCOP’s tot maximaal 4,6. Het R32 koudemiddel heeft een ruim bereik en werkt bij een temperatuur van -20 ºC bij verwarmen. De voorgevulde leidinglengten zijn tevens verhoogd, wat zowel installatietijd als -kosten vermindert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.