fbpx
Nieuws

Energieprestatie in keurmerk

Het keurmerk échte energieprestatie moet opdrachtgevers, financiers, ontwikkelaars en bewoners duidelijkheid geven over het te verwachten en daadwerkelijke energiegebruik van nieuwbouwwoningen en energetische renovatieprojecten.

Het wordt donderdag 11 april gepresenteerd op Building Holland door onder meer Diederik Samsom, die spreekt op het congres ‘echte-energiegebruik’.

Het initiatief voor het keurmerk is genomen door Stichting Passief Bouwen, PlanGarant en Develop inc., die ermee inspelen op de onvrede die is ontstaan in de bouw- en installatiesector na het bekendmaken van de afgezwakte BENG-eisen. “De ervaring leert dat de norm de regel wordt. We willen ambitie belonen met dit keurmerk”, zegt Gerben Bos namens de Stichting Echte Energie Prestatie.

Projecten kunnen zowel een ontwerpcertificaat als een oplevercertificaat krijgen. Voor dat laatste is kwaliteitsborging (onder meer een blowerdoortest) vereist.

Het keurmerk moet de energieprestatie van woningen, ook voor de woonconsument, in één oogopslag duidelijk maken. Met behulp van brons, zilver en goud wordt aangegeven of de woning energiezuinig, nul-op-de-meter of energieleverend (plus-op-de-meter) is.

Sterren voor energiezuinigheid

Om de energiezuinigheid van de woning inzichtelijk te maken, wordt gewerkt met een sterrenclassificatie. Bij één ster is de netto energiebehoefte voor verwarming en koeling gemaximaliseerd op 70 kWh/m2. Om vijf sterren te krijgen mag de netto energiebehoefte niet boven de 25 kWh/m2 uitkomen. Dit is gelijk aan de oorspronkelijke ambitie voor BENG, zoals in 2015 door toenmalig woonminister Blok werd gepresenteerd. Bewoners van een woning met het keurmerk ‘5-sterren + goud’ zijn verzekerd van een energieleverende woning (goud) met een minimale energiebehoefte (5-sterren).

Uit de eerste gesprekken is gebleken dat het keurmerk échte energieprestatie goed aansluit bij de behoeftes van de woonconsument, de bouwsector en financiers, aldus de initiatiefnemers. “De woonconsument snapt dit heel goed, zo hebben we geconcludeerd na gesprekken op de Beurs Eigen Huis”, zegt Bos.

Congres op Building Holland

Tijdens het congres ‘echte-energiegebruik’ op 11 april tijdens Building Holland in Amsterdam RAI wordt het keurmerk officieel gelanceerd. Naast Diederik Samsom spreken onder andere Harm Valk (senior adviseur Nieman en voorzitter projectgroep NTA 8800) en Jeroen Pels (hoofd hypotheken Triodos Bank). Deelname aan het congres is gratis. Naar het programma en de aanmeldpagina.

1 reactie op “Energieprestatie in keurmerk

  1. Martijn schreef:

    Zeer goed initiatief. Maar hoe gaan we dit promoten bij particuliere projecten? Als vergunningverlener moet ik straks toetsen aan de BENG eisen en de minimale Rc eisen. In bijna alle gevallen van particuliere woningbouw zit men op deze minimale eisen. Met name op de schil scoort men in vele gevallen nog steeds zeer slecht. Zonder goede uitleg, een aanjager in de regio, of tegemoetkoming (bijv. Korting op leges) veranderd dit niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.