fbpx
Nieuws

SER wil schijnzelfstandigheid aanpakken

De SER, het overlegorgaan van werkgevers- en werknemersorganisaties, wil dat werkenden meer zekerheden krijgen in hun baan: meer inzetten op vaste contracten, minder op schijnzelfstandigheid. Branchevereniging Techniek Nederland is tevreden met het SER-advies.

Als het voelt als een vaste baan, eruit ziet als een vaste baan en klinkt als een vaste baan, dan zal het waarschijnlijk ook een vaste baan zijn, zegt de SER. En dat betekent: een vast contract. “Als bedrijven meer structureel werk hebben dan ligt het ook in de rede dat dit leidt tot meer arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd. Flexibele arbeidsrelaties (tijdelijke arbeidsovereenkomst, uitzend, oproep en zzp) hebben een plaats op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld bij piek en ziek, maar moeten niet meer worden gebruikt om te concurreren op arbeidsvoorwaarden”, aldus de SER.

Schijnzelfstandigheid

Het SER-advies lijkt met name gericht op uitbuiting van schijnzelfstandigen, zoals (pakket)bezorgers en chauffeurs van taxiplatformen zoals Uber. Zij genieten nu bijna geen bescherming en kunnen makkelijk aan de kant gezet worden. De SER: “We versterken de positie van werkenden, met name aan de basis van de arbeidsmarkt. Zo gaan we oneigenlijke schijnconstructies tegen.”

‘Echte’ zelfstandig ondernemers moeten echter niet teveel belemmerd worden bij de uitoefening van hun vak. Dat betekent onder meer dat de afschaffing van de zelfstandigenaftrek wordt gecompenseerd door belastingmaatregelen voor voorzelfstandig ondernemers die daadwerkelijk risico lopen met eigen investeringen. Wél komt de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering weer terug op tafel, ondanks de haken en ogen die hier aan zitten.

Werkgevers bedienen

Het mag dan zo zijn dat flexwerkers bescherming verdienen, tegelijk hebben werkgevers die flexibiliteit soms hard nodig. Er is nou eenmaal niet altijd genoeg werk. Daarom adviseert de SER dat werkgevers de arbeidsduur (tijdelijk) voor alle werknemers met maximaal 20 procent kunnen verlagen bij bedrijfseconomische omstandigheden die anders tot ontslag zouden hebben geleid.

Techniek Nederland laat weten zich te kunnen vinden in het advies van de SER, maar stelt tegelijkertijd dat vaste contracten in de installatiesector nu eigenlijk al de norm zijn. Voorzitter Doekle Terpstra ziet er echter wel degelijk het belang van in dat werknemers met een flexibele arbeidsrelatie (zoals uitzendkrachten) meer zekerheid van werk en inkomen krijgen. “Werkgeversorganisaties laten zien dat ze kiezen voor een sociale koers”, aldus Terpstra.

Nieuwe coalitie

Het advies van de SER is nog niet definitief en wordt eerst nog voorgelegd aan der achterbannen. Het definitieve advies wordt als input gebruikt voor het programma van de nieuw te vormen coalitie in politiek Den Haag.

2 reacties op “SER wil schijnzelfstandigheid aanpakken

 1. de echte zelfstandige installateur schreef:

  nondeju, weer dat gezever over pensioen en aov, bij post nl en ander soort bezorgers zitten de problemen dus ga daar de boel regelen en laat de echte zelfstandige zelstandig blijven, wat ik al mijn hele leven ben.
  het is toch te gek voor woorden dat na 40jr de werkgevers ? en de vakbonden ? zich hiermee gaan bemoeien, we zijn geen lid en werken niet voor werkgevers ! waar bemoeien jullie je mee ? zout op !

 2. e installateur schreef:

  ik ben nog steeds GEEN lid van een werkgevers dan wel werknemersorganisatie omdat ik geen werkgever danwel werknemer ben, dus waar bemoeien die zich mee dan ?
  al deze ellende hebben we dus te danken aan bezorgers van (vr)eten en pakjes voor mensen die te lui zijn om dit zelf in de winkel te gaan halen.
  de zogeheten nepzelfstandigen dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.