fbpx
Nieuws

Site vakmanschap uit de startblokken

CV-monteurs moeten binnenkort beschikken over aantoonbare vakmanschapseisen voor gastechnische installaties. De site die monteurs hierin de weg wijst, is vorige week live gegaan: vakmanschapco.nl.

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de wet die het voor bedrijven verplicht maakt om zich te certificeren als ze willen blijven werken aan gasketels.

Onderdeel van deze wet is dat installatiebedrijven tenminste één monteur in dienst hebben die aantoonbaar vakbekwaam is en dan toegespitst op koolmonoxide-gevaren.

Vakpaspoort

Dat betekent dat die monteur een speciaal examen moet afleggen en daarna aan kan tonen dat hij over de juiste papieren beschikt.

Op de site kunnen monteurs zich oriënteren op examens. Ook staat er al wat informatie over de vakmanschap-app (die nog in ontwikkeling is) en is er een link naar twee opleiders (GoFlex en ROVC), die zich hebben aangesloten. Ook is er een kaart met daarop aanbieders van het praktijkexamen in Nederland.

Ontwikkelaars van de site zijn Techniek Nederland, Otib, InstallQ, NVKL, en vakbonden FNV, CNV en De Unie.

Benodigde niveau

Hoewel de wet nog door de Eerste en Tweede Kamer moet worden aangenomen, kunnen monteurs dus al aan de slag. “Zelfs als de wet er niet zou komen, is dit het benodigde niveau dat de sector stelt”, zegt Kees Hagens, van opleidingsfonds Otib.

Ondertussen is de sector ook druk bezig met de uitwerking van het Centraal Register, zegt Hagens. Dit is in feite een centrale database waarin alle relevante diploma’s worden verzameld, en die nu bij verschillende certificerende en erkenningsinstanties zijn opgeslagen.

Centraal Register Techniek

De stichting Centraal Register Techniek gaat dit centraal register ontwikkelen. Daarin komt informatie over kwalificaties (certificeringen, bewijzen van vakbekwaamheid) van individuele vakmensen en bedrijven. De informatie komt van schemabeheerders.

“De stichting ontwikkelt ook een aantal instrumenten waarmee de informatie in het centraal register beschikbaar wordt gemaakt voor individuele vakmensen (het Vakpaspoort) en bedrijven (een online webapplicatie)”, zegt Hagens.

“De opzet van deze instrumenten is ontworpen en we zijn in gesprek met automatiseringsdienstverleners om de instrumenten te laten bouwen.”

1 reactie op “Site vakmanschap uit de startblokken

  1. Stuur schreef:

    Hrhrr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.