fbpx
Nieuws

D-day nadert voor ‘gasketel-wet’

16

Wordt onbekwaam sleutelen aan CV-ketels binnenkort strafbaar? De Tweede Kamer vergadert volgende week woensdag over de wettelijke regeling voor gasverbrandingsinstallaties.

Dan wordt duidelijk of de certificeringsregeling voor installatiebedrijven en monteurs er daadwerkelijk komt. Zo ja, is het vanaf 2021 het ongediplomeerd sleutelen aan CV-ketels voor bedrijven én woningeigenaren strafbaar.

De roep om een wettelijke basis voor werk aan gasinstallaties komt voort uit het Koolmonoxide-rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015. Die concludeerde dat bestaande kwaliteitsregelingen de veiligheid van woningbezitters niet kon borgen. Belangrijkste struikelblokken zullen de kosten en handhaving zijn. Zo is de angst dat de regeling te duur gaat worden voor installatiebedrijven. Ook zoeken de instanties nog naar de juiste wijze om effectief te kunnen handhaven. Wel is de verwachting dat er een Tweede Kamer-meerderheid voor de stap is.

Brancheorganisatie Techniek Nederland heeft een handig dossier in pdf gemaakt over de huidige stand van zaken. Die is hier te downloaden.

Per 2021 écht van kracht

Duidelijk is te zien dat de Tweede Kamer vooral een besluit neemt over het wettelijke kader. Over de invulling is nog veel onduidelijk of nog niet ingevuld. Daar heeft de branche dan nog maar een half jaar de tijd voor. Als de Tweede Kamer groen licht geeft, zou de nieuwe wet per 1 januari 2020 moeten gaan gelden. Na de inwerkingstelling is er een overgangsjaar. Vanaf 2021 zijn niet-gecertificeerde bedrijven die nog aan ketels sleutelen in overtreding. Zowel bedrijven als personen moeten het procescertificaat halen. Bedrijven zonder deze erkenning mogen geen werkzaamheden uitvoeren aan gasgestookte installaties, zoals ketels, gashaarden en gasgestookte boilers. De gasleiding valt nog buiten de wetgeving, omdat hier geen risico is op koolmonoxide. De wet valt onder de Woningwet.

Kosten

De verwachting is dat deze regeling installatiebedrijven tussen de 1500 en 2000 euro per jaar gaat kosten, exclusief opstartkosten en de startaudit. Daarmee komen de certificeringskosten in de buurt van de kosten die een bedrijf moet maken voor bijvoorbeeld de veel uitgebreidere SCIOS-certificering. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt het monteren van een CV-ketel straks ongeveer 45 euro duurder, een onderhoudsbeurt 4,50 euro. Vanzelfsprekend zijn grotere bedrijven en bedrijven die veel CV-ketels onderhouden en vervangen relatief goedkoper uit. Techniek Nederland werkt ideeën uit om de kosten met name voor eenmanszaken te beperken. De branchevereniging denkt hierbij onder meer aan regionale samenwerkingsverbanden, een verlaging van de steekproeffrequentie bij goed werk en auditering door de branche zelf. Ook zou met nieuwe digitale technieken het aan en afmelden van toestellen, en het aantoonbaar maken van vakkennis de installateurs veel tijd en geld moeten kunnen besparen.

Handhaving

In principe worden gemeenten verantwoordelijk voor de handhaving. Betekent dit een terugkeer van de opzichter? Nee, de controle zal vooral administratief zijn. De gemeente kan dwangsommen opleggen aan niet-gecertificeerde bedrijven die bij steekproeven door de mand vallen. Maar ook opdrachtgevers worden strafbaar wanneer een niet gecertificeerde installateur een toestel aansluit of onderhoudt. Zakelijke opdrachtgevers plegen een ‘economisch delict’.

Strengere vakbekwaamheidseisen

In de wet wordt een onderscheid gemaakt tussen monteurs die alleen installeren en monteurs die installeren en in bedrijf stellen. Voor die laatste groep gelden vakbekwaamheidseisen.

Elke monteur die straks wil installeren en ook in bedrijf wil stellen moet slagen voor een theorie- en praktijktoets, ongeacht het opleidingsniveau en diploma’s. Dit geldt ook voor monteurs die beschikken over een SCIOS-certificaat of als Energie Service Specialist (ESS’er) werkzaam zijn bij een bedrijf dat het kwaliteitslabel OK-CV voert. Voor deze monteurs wordt wel nagegaan of een aangepast examen mogelijk is. Monteurs kunnen straks met een online-toets zelf beoordelen of ze bijscholing nodig hebben. Er werken naar schatting 34.000 monteurs in de verwarmingstechniek.

Klaarstomen

Ondernemersorganisaties zijn op de achtergrond al volop bezig. Techniek Nederland werkt samen met opleidingsfonds OTIB aan een website waar monteurs zelf kunnen toetsen of ze aan de strengere vakbekwaamheidseisen voldoen. De vakbekwaamheidseisen worden verankerd in de beroepsopleidingen. Ook komt er een bijscholingsmodule voor de groep monteurs de nu al in de branche werkt, maar nog niet aan de eisen voldoet.

Vakpaspoort

Vakbekwame monteurs zijn straks herkenbaar via een zogenoemd Vakpaspoort. Dit is een app op de smartphone waarmee monteurs aan klanten en controlerende instanties kunnen laten zien dat zij vakbekwaam en dus bevoegd zijn. Er komt een online register en een speciaal beeldmerk voor gecertificeerde bedrijven. Daarnaast gaat de overheid consumenten via een campagne wijzen op de noodzaak een gecertificeerde CV-installateur in te schakelen. Als het aan de brancheverenigingen ligt, worden ook de geïnstalleerde en onderhouden CV-ketels in een database gestopt.

16 reacties op “D-day nadert voor ‘gasketel-wet’

 1. Sjaak schreef:

  wat er nu gebeurt met certificering is symtoom bestrijding, zonder centrale controle blijft het een utopie dat het veiliger gaat worden.
  het de bekende kreet de slager keurt zijn eigen vlees

  • Ap schreef:

   Juist volkomen mee eens meer een regeling om weer extra geld bij i stallateur weg te halen. Omdat ze geen lid zijn van VNI of dergelijk. Wit t e boorden criminaliteit is het. Het gaat niet veiliger worden

  • Htr schreef:

   Klink klare onzin ik heb 10 jaar lang onderhoud bedrijf over de vloer gehad
   Dat bedrijf F in al die jaren nooit een meter gezien en als er dan een storing is wisselen ze de onderdelen net zo lang uit tot die het weer doet
   Dus iedereen die een beetje kan puzzelen kan daar terecht
   Ik heb het niet zo met de mannen

 2. Ap schreef:

  Juist volkomen mee eens meer een regeling om weer extra geld bij i stallateur weg te halen. Omdat ze geen lid zijn van VNI of dergelijk. Wit t e boorden criminaliteit is het. Het gaat niet veiliger worden

 3. Wim schreef:

  Zolang er gewoon verkocht mag worden aan particulieren ga je dit nooit handhaven
  Dus de oplossing word gezocht in het stelen van geld bij de installateur en beun de haas loopt hetzelfde risico als 20 kilometer te hard op de snelweg en komt bij een overtreding weg met een boete van 100 euro die de klant gewoon betaald en de overheid is de grootste boef

 4. Wil schreef:

  We gaan toch van het gas af. Waarom dan nu nog certificeren? Installateur op onodig op kosten jagen.

 5. Jo's housen schreef:

  De overheid zou zich moeten bezig houden met gevaarlijke ketels zoals die van Ferolli daar zou men op moeten richten.
  Regelgeving van overheid afd NVWA faalt weer voor de zoveelste keer

 6. jos schreef:

  30 jaar geleden had je gas -water-electra technisch opgeleide inspecteurs van de energiebedrijven , vaak doorgestroomd in functie , begonnen als monteur . Als installateur met diploma,s en erkeningen , had je meldingsplicht om installaties te laten keuren door een inspecteur , d.m.v. een keuring aanvragen met een keuringskaart en schuine projectie tekening met aansluitwaardes .Vaak strenge keuringen , maar wel rechtvaardig , vaak gevolgd door herkeuringen als een installatie niet aan de normen voldeed .In 1997 zijn de grenzen opengegaan en is deze meest effectieve en uitstekende vorm van keuring vervallen. Men zou deze vorm van keuring weer in moeten voeren , dan werd er alleen nog door vakmensen met diploma,s en certificering aan installaties gewerkt , maar 30 jaar overbruggen en terug in de tijd , heb je zeker 10 jaar voor nodig met goede opleidingen omdat op dit moment veel mensen zonder diploma,s werken aan installaties zonder norm handhaving en vaak zonder goed meetgereedschap.

  • michiel schreef:

   Jij bent oud. Maar je hebt wel gelijk. Overigens als je het altijd goed deed kwam de inspecteur steed minder vaak. Alleen af en toe een steekproef.
   Ik heb gemengde gevoelens bij deze wet. Ja , het is nodig dat de consument een goede monteur over de vloer krijgt maar het zal ons , de installateur, wel weer veel geld kosten dus weer meer concurrentie met de klussen bedrijven. en geloof mij die blijven toch wel doorgaan. Hoop alleen dat de consument het verschil zit en erkend. PS wij zijn er klaar voor .

   • jos schreef:

    Beste Michiel,

    Ik ben niet oud , maar ging al op m,n 3e jaar in een overal met laarsjes , met m,n vader mee onder de vloer, het water in om draadfit-leidingwerk met een bokkepoot in de rode menie te zetten , dus inmiddels veel gezien en beleefd . Ik zie op dit moment een Technisch Nederland met verkeerde regelgeving en certificering ontstaan .De politiek is totaal niet op de hoogte van de huidige markt/werkvloer en neemt klakkeloos voorstellen over van vakorganisaties waar het merendeel van de bestuurders/ het personeel zelf niet eens zelf over de benodigde diploma,s of certificeringen beschikt, terwijl er een giga tekort aan technisch personeel is, en je dan willen verkondigen dat je nieuwe certificering moet doen ?? .Kleine installateurs moeten veel uren maken om het hoofd boven water te houden , daar wordt door vakorganisaties en de politiek totaal geen rekening mee gehouden .Ze worden op hoge kosten gejaagd en voor het blok gezet .Opleidingen gaan doen voor certificering en anders maar stoppen .Ik had gekozen als vakorganisaties vanwege de enorme tekorten aan vakmensen voor eerst zoveel mogelijk vakmensen tegen geringe kosten opleiden/bijscholen op goed ingerichte up to date praktijkcentra gesponsord door fabrikanten in een overgangsperiode van b.v. 5 jaar-10 jaar en dan pas certificering invoeren in overleg met verzekeringsmaatschappijen . Want daar is het uiteindelijk om te doen .Heeft een installatiebedrijf z,n werk niet goed gedaan , kan hij/zij aansprakelijk gesteld worden . Het wordt straks een complete chaos. Te weinig gecertificeerde vakmensen .

 7. Peter schreef:

  Het grootste probleem waar we mee zitten is op dit moment zijn er al 15000 monteurs te weinig ik heb mijn monteurs diploma’s gehaald maar veel kleine bedrijven hebben geen diploma op vakgebied dat komt dat deze monteurs altijd bij een VNI. Installatie bedrijf hebben gewerkt en interne opleidingen hebben gevolgd. Toen waren er nog opleidingen voor dit vak en zaten de klassen nog vol nu krijg je geen klas meer vol toen in 2004 veel grote installatie bedrijven de fles op gingen hebben deze mannen als zzp’er de draad opgepakt toen was voor dit vak geen regelgeving meer iedereen kon installateur worden ook een fietsenmaker maar effen op de feiten terug te komen waar koolmonoxide vergiftiging optreed zie je hoofdzakelijk de VNI grote bedrijven hoe komt dit nou simpel uitgeknepen contracten met woningcorporaties alles moet snel en mag niks kosten onderhoud aan CV ketels wordt door deze jongens nauwelijks of niet gedaan ra ra hoe ontstaan er gevaarlijke situaties en uitgerekend deze jongens zijn daar voorstander van nauw een kleine installateur of een beunhaas leveren vaak veel beter werk
  Sorry ik heb 32 jaar een installatie bedrijf en ik durf dit te zeggen

 8. Andre schreef:

  Maar goed ook. Met name die bedrijven die “monteurs” een kunstje leren om vervolgens te worden ingezet voor onderhoud, 12 stuks per dag bij de woningbouwcorporaties.

 9. Frits schreef:

  iemand het TV programma gezien van de in brand vliegende Agpo ketels ????
  nou kwestie van onderhoud dus, Agpo schrijft voor dat de brander pakking periodiek vervangen moet worden , iets van 5 jaar of zo , Firma Breman was er niet bij volgens mij en die deed het onderhoud ? daar kwam weinig uit in het TV programma maar na 13 jaar gaat het dan wel mis, ook bij een Nefit of Atag of Intergas of Remeha als je geen pakkingen vernieuwd met name siliconen pakkingen gaat het mis, jaren geleden moesten alle siliconen pakkingen in de Vaillant soliede , tegen brand gevaar verwisseld worden voor parafine pakkingen, ook omdat ze er na jaren geen onderhoud er gewoon uit fikken zeg maar . maar die onderzoek clubjes hoor ik daar niet over , gewoon weer eisen stellen aan Vakdiploma s anders niet met het installatie werk bezig zijn , en niet weer certificering clubje s opzetten , het vak is gewoon vernageld door onze overheid die alles maar vrijgeeft , als vrij ondernemerschap was dat niet Brinkman ? met zijn goede ideeën, de overheid wie gelooft daar nog in ?

 10. MarkS90 schreef:

  Bij dit artikel zijn 2 foto’s bijgevoegd en op allebei zie ik waterpomptangen … Met zulke prutsers heeft certificering toch geen nut.

 11. a g de smit schreef:

  precies marks90 ik zag de foto en dacht exact hetzelfde ben nu 72 ben m n hele leven in cv en gas aan het werk geweest ook15 jaar zelfstandig.

 12. Sjaak schreef:

  helaas de politiek heeft weer eens de meest verstandige beslissing genomen de certificering gaat door
  met dank aan de lobby voor de trainingscentra die verdienen er weer aan en onze klanten kunne nog steeds naar de kussenier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.