fbpx
Nieuws

Slimme hybride warmtepomp haalt 2 miljoen op

De start-up Quatt kan warmtepompen gaan bouwen. De monoblock hybride van de broers Bas en Marijn Flipse heeft bij investeerders €2miljoen opgehaald om de op te kunnen schalen naar 10.000 geproduceerde eenheden. De eerste 5000 zijn op basis van voorinschrijving al verkocht en worden dit jaar geplaatst.

Quatt heeft bekend gemaakt €2miljoen te hebben opgehaald bij Impact Equity Fund en een familiefonds.  Eerder in 2022 haalde de onderneming €1,25 miljoen aan financiering op. Hiermee is sindsdien het product veelvuldig getest, het team uitgebreid naar 20+ medewerkers en is de installatietak van het bedrijf opgebouwd.

De Quatt Hybrid is een 4 of 8 kW monoblock hybride die is voorzien van zelf ontwikkelde, zelflerende aansturingssoftware. Met de zogeheten add-on warmtepomp kan een koppeling gemaakt worden met een bestaande cv-installatie met HR-ketel, maar kan in de 8 kW-versie ook doorgepakt worden naar een volledig elektrische installatie. Consequentie is dan wel dat er twee buitendelen geplaatst dienen te worden.

Lees hier hoe de warmtepomp er technisch uitziet.

“Tot nu toe zijn onze verwachtingen overtroffen”, zegt Marijn Flipse, CEO en co-founder van Quatt. “Het is natuurlijk bemoedigend om te zien dat naast 5.000 consumenten ook professionele investeerders geloven in onze visie. Nu kunnen we ons volledig focussen op de uitrol. Na een succesvolle pilot gaan we vanaf oktober met de eerste commerciële installaties écht beginnen.”

Directe levering

Quatt is een nieuwe toetreder in de markt van hybride warmtepompen, die vooral gedomineerd worden door klassieke fabrikanten van cv-ketels en warmtepompen. In tegenstelling tot het merendeel van deze bedrijven verkoopt Quatt direct aan consumenten, waarmee het de klassieke keten via de groothandel overslaat. De installaties worden verzorgd door eigen mensen en een netwerk van installatiebedrijven. De installatie van de eerste 5000 orders starten dit najaar. De monotblocks zijn volgens Quatt ook sneller en efficiënter aan te sluiten dan de ‘klassieke’ hybride waardoor de prijzen substantieel lager liggen. “We dwingen onszelf om ons product en installatieproces te verbeteren. Op die manier kunnen we meer warmtepompen installeren en klimaatverandering tegengaan.”

Opschaling

Quatt heeft zichzelf tot doel gesteld om in 2030 een miljoen geïnstalleerde warmtepompen op de markt te hebben. Op dit moment zijn alle fabrikanten de productie flink aan het opschalen. De ambitie is dat er komend jaar zeker 100.000 toestellen geproduceerd worden. Leveranciers hebben op dit moment echter grote moeite op de enorme vraag aan toestellen bij te kunnen benen, omdat met name chips schaars zijn. De dit jaar worden er wel een kwart meer warmtepompen verkocht dan in 2021. De groei staat echter nog in geen verhouding met de vraag. Het kabinet wil in 2026 de verduurzaming van installaties genormeerd hebben. Dit betekent dat een groot deel van de 431.000 ketelvervangingen een hybride of all-electric warmtepomp zou moeten zijn.

Wat zijn de hybrides die dit en volgend jaar de markt bepalen? Lees hier een overzicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.