fbpx
Nieuws

Om voor isolatiesubsidie in aanmerking te komen moeten aanvragers altijd minimaal twee maatregelen nemen. Die voorwaarde komt te vervallen: ook voor een enkele isolatiemaatregel komt, vanaf volgend jaar, subsidie beschikbaar.

Dat staat in het Nationaal Isolatieprogramma, dat afgelopen week door minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken werd gepresenteerd. Woningeigenaren die willen verduurzamen kunnen een deel van de kosten vergoed krijgen via de ISDE-subsidieregeling. Dan gaat het onder meer om vloer-, muur-, of dakisolatie en over isolatieglas. Ook (hybride) warmtepompen vallen onder de ISDE.

Sinds begin dit jaar is de ISDE-subsidie verhoogd van 20% naar 30% van de aanschafprijs. Maar om het voor woningeigenaren nog aantrekkelijker te maken, krijgen zij vanaf volgend jaar ook een enkele maatregel vergoed. Om de bewoner te stimuleren om in één keer stevig te isoleren, krijgen enkele maatregelen wel de helft minder subsidie: 15% van de aanschafprijs. De precieze voorwaarden moeten nog worden uitgewerkt.

Manifest

Deze nieuwe categorie in de ISDE werd eerder bepleit in het Manifest Nationaal Isolatieprogramma. Dat werd in september werd gepresenteerd door ChristenUnie, GroenLinks en CDA, NVDE, Natuur & Milieu, Consumentenbond, Energie Nederland, Bouwend Nederland, Techniek Nederland en VENIN. Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft aan dat het mede door dit manifest komt dat dit punt nu in het Nationaal Isolatieprogramma is opgenomen.

Het doel van het Nationaal Isolatieprogramma is om 2,5 miljoen woningen te isoleren met een focus op de slecht geïsoleerde woningen met energielabel E, F en G. Van alle 8 miljoen woningen heeft ongeveer 1,5 miljoen woningen nog een energielabel E of slechter.

Graadje minder

Tegelijk met het isolatieprogramma lanceert de overheid een landelijke publiekscampagne, onder de naam ‘Zet ook de knop om‘. De campagne biedt praktische tips waarmee huishoudens en ondernemers eenvoudig energie kunnen besparen, bijvoorbeeld door de thermostaat overdag niet hoger dan 19 graden te zetten.

4 reacties op “Stap voor stap isoleren aantrekkelijker gemaakt

 1. A.G. schreef:

  Dat gaat niet werken. Die 15% subsidie houdt nog steeds in dat je de werkzaamheden moet laten doen. Een beetje handige doe-het-zelver kan al gauw meer dan 15% besparen.
  Ze moeten gewoon die 30% laten staan, ook bij een enkele maatregel.
  Niet iedereen die wel meerdere zaken wil isoleren kan deze in 1 keer betalen.

 2. jos slag schreef:

  15% is een fooi ze moeten de 30% laten staan

 3. H.C. schreef:

  Voor subsidie op isolatieglas moet je minimaal 8 M2 vervangen. Waarom laten ze die eis ook niet vervallen. Bij een kleiner huis met kleinere ramen kom je zo niet in aanmerking. Ook wanneer je al de meeste ramen vervangen hebt kom je hier niet meer aan.

 4. Piet schreef:

  De overheid laat weer zien dat ze een onbetrouwbare partner is elke keer de regelingen veranderen geeft ongelijkheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.