fbpx
Nieuws

Stille buitenunit zonder compressor

Is het een monobloc? Is het een split-unit? Het zit er tussenin. De nieuwe WWP LB biblok lw-warmtepomp van Monarch-Weishaupt heeft namelijk een buitenunit met alleen een verdamper en een ventilator. De compressor is geïntegreerd in de binnenunit.

De nieuwe warmtepomp is deze week te zien op de Vakbeurs Energie in de Brabanthallen in Den Bosch. “Buiten draait dus alleen een ventilator, waarvan de bladen zijn geïnspireerd op de vorm van een uilenvleugel”, zegt Jurgen Megens van Monarch. “Uilen staan immers bekend om hun geruisloze vlucht.”

Stiller dan vereist

Megens: “Het geluidsniveau op een afstand van 1,5 meter bedraagt slechts 35 dBA in vollast. Dat is vergelijkbaar aan het omgevingsgeluid en ruimschoots onder de eisen voor nieuwbouw van 40 dBA op de erfgrens. Ook de binnenunit is optimaal geïsoleerd waardoor deze nagenoeg geruisloos functioneert.”

Weishaupt heeft volgens Megens ook veel aandacht besteed aan het design van de buitenunit. “De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en geschikt voor plaatsing aan kustgebieden. Weishaupt maakt namelijk gebruik van een zogeheten BlueFin verdamper met hoge corrosiebescherming en gereduceerde vuilafzetting door de grotere openingen. Het grote oppervlak van de verdamper (45 m2) zorgt tot slot voor een efficiënte opname van energie uit de bron.”

Warmtapwater

De WWP LB (3-12 kW) met modulerende compressor is geschikt voor plaatsing in woningen en kleinere kantoorpanden. Megens: “Dankzij de EVI-technologie (Enhanced Vapor Injection) is de warmtepomp in staat om tapwater tot 60 graden Celsius op te warmen zonder elektrisch element.”

“De warmtepomp is dus ook voor renovatieprojecten uitermate geschikt of voor situaties waar het niet mogelijk is om op lage temperatuur te verwarmen. De eerste exemplaren worden binnenkort geïnstalleerd in Nederland”, besluit Megens.

Overigens is Weishaupt niet de enige producent met een compressorloze buitenunit. Ook het Oostenrijkse Heliotherm heeft zo’n unit in het assortiment.

3 reacties op “Stille buitenunit zonder compressor

 1. A.Nijssen schreef:

  Zeer interessant dit ontwerp. Wil daar graag meer over weten.

 2. Jan schreef:

  Hallo, graag meer info als de eerste unit,s zijn geplaatst. Mvg

 3. Mark schreef:

  Ziet er veel belovend uit!
  Het kan allemaal wel, maar wel met stapjes.
  Ik vraag me toch sterk af, waarom “we” zo snel van dat gas afmoeten, geef “iedereen” nu even de tijd om te innoveren!
  De Hr ketel is ook niet in twee jaar zo klein geworden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.