Ga naar hoofdinhoud

,

Storing? Langer wachten op cv-monteur

Onderhoud CV-ketel

Woningeneigenaren moeten deze winter rekening houden met langere wachttijden bij storingen aan cv-ketels. Oorzaak zit volgens branchevereniging Techniek Nederland dat vooral kleine installateurs nog in afwachting zijn van CO-certificering of niet langer werken aan gasgestookte installaties.

Sinds 1 april moeten ondernemers die werk uitvoeren aan gasgestookte installaties in het bezit zijn van een certificering: het Vakmanschap CO voor monteurs en CO-certificering voor bedrijven. Voor kleine installateurs en zzp’ers is een koepelcertificering opgetuigd, maar die staat nog altijd in de steigers. Ondertussen zijn er sowieso lange wachtrijen bij de certificerende instellingen. Veel installateurs wachten al maanden op een audit voor CO-certificering.

Geen nieuwe klanten

Naast de 19000 monteurs en 1677 bedrijven die hun papiertjes in orde hebben, en staan volgens Techniek Nederland nog 1700 bedrijven in de rij om gecertificeerd te worden. Onder hen een groot aantal bedrijven die via de koepelconstructie ketelonderhoud wil blijven doen. De nieuwe regels rondom de gasgestookte ketel zorgen er tegelijkertijd voor dat bedrijven stoppen met cv-ketel onderhoud, of in ieder geval geen nieuwe klanten aannemen. Daar komt nog bij de installatiewereld al jaren te kampen heeft met een tekort aan vaklieden.

Coulance

Techniek Nederland heeft met vereniging Bouw en Woningtoezicht afgesproken dat bedrijven die zich hebben aangemeld voor certificering, de juiste meetapparatuur gebruiken én werken volgens een kwaliteitshandboek, hun werkzaamheden kunnen blijven uitvoeren, zo laat de branchevereniging weten. De vereniging Bouw- en Woningtoezicht zegt coulant te zullen zijn voor bedrijven die zich al bij een certificerende instelling hebben aangemeld. Dat neemt niet weg dat gemeenten kúnnen handhaven wanneer de veiligheid in het geding is.

Kleine installateur in de knel

Techniek Nederland ziet dat kleinere installateurs en zzp’ers de kosten van de certificering te hoog vinden, en opzien de administratieve rompslomp die erbij hoort. Sommige ondernemers denken er zelfs over om geen onderhouds- en reparatiewerk aan cv-ketels meer te doen. Bij een vorstperiode met veel storingen kan dat ertoe leiden dat consumenten in de kou komen te zitten. Wanneer de buitentemperaturen het vriespunt bereiken, springen meer cv-ketels op storing. Dit leidt traditiegetrouw tot drukte bij installateurs.

Cv-installaties worden onveiliger

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, is bang dat cv-installaties nu juist onveiliger worden: “Natuurlijk staan wij achter de certificeringsregeling, maar die is niet geschikt voor kleinere bedrijven en zzp’ers. Als die niet meer aan cv-ketels mogen werken, lopen de wachttijden voor onderhoud en hulp bij storingen op. Dat kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Met een vereenvoudigde certificering lossen we dat op. De opzet ligt al klaar en kan morgen worden ingevoerd.”

Onderhoud tijdig plannen

De voorzitter van Techniek Nederland adviseert woningbezitters om onderhoud aan de cv-ketel tijdig te plannen. “Wachttijden kunnen langer zijn dan in voorgaande jaren. Dat zal zeker het geval zijn als de winter echt toeslaat en er meer cv-ketels in storing gaan.” Slechts een minderheid van de 8 miljoen huishoudens met een cv-ketel laat deze onderhouden middels een servicecontract. Zo’n abonnement zorgt ervoor dat je gegarandeerd snel geholpen wordt bij perikelen aan het cv-toestel.

33 reacties op “Storing? Langer wachten op cv-monteur

  • A Kiekebos

    En nu ineens kan het eenvoudiger, techniek Nederland wat een puinzooi! Jullie hebben dit mooi lopen doordrammen anders op deze
    Manier. Nu loopt het mis en ineens kan het eenvoudiger. Vele duizenden euro’s verder en geen rekening houden met kleine bedrijven.

  • Kris

    Eigen schuld dikke bult, maar jammer dat
    de woningeigenaren er de dupe van zijn… hoe kon het ook anders.

    1. Erik

      Als ze dan een keuring op leggen begin dan eerst bij internet bedrijven en bedrijven waar een particuliere kan kopen daar hebben ze meer aan maar dat gebeurt niet dit is gemeld bij het eerste overleg over weer nieuwe regels maar daar doen ze niets mee
      En wie zijn de dupe kleine Instalatie bedrijven en kleine zelfstandige metingen die normaal algebeurden en beugels plaats zo als het hoor

  • J vd linde

    Elke keer zelfde verhaal , eerst duizende euros uit de zak halen bij de installateur.en dan ineens kan het allemaal eenvoudiger .oplichters bende !!!!!!!!! Helemaal klaar met dat zooitje.

  • Gertjan Derks

    Hallo ik ben z’n een kleine installateur die inmiddels wel een gecalibreerde rookgasset gebruikt en de co theorie en praktijk gedaan heeft. Ik was van plan met co keur te gaan werken ,maar dat voegt niets toe ,dure stickers krijg je van ze. Ik ben al 35jaar werkzaam in de verwarming naar tevredenheid van mn klanten en ikzelf. Jammer dat het deze kant op gaat.

    1. Arie75

      Helemaal mee eens, zelf ook mijn monteurs certificaat gehaald en een nieuwe meterset. Ik beugel netjes de rookgasafvoer, en voor de rest zoeken ze het maar uit. Ik doe niet mee aan de geldklopperij van CO-keur en andere certificerende instanties.

  • Henk

    Wat een grote onzin van wat hier staat. Want 1700 bedrijven niet gecertificeerd zijn. Dit zijn de niet willende bedrijven. Dit zijn bedrijven die niks willen. Dit zijn bedrijven die ……

    Deze krijg je niet gecertificeerd dus hou eens op Installtie.nl om alles zo aan te dikken. Vertel een de werkelijkheid en geen onzin.

  • Hilco Wekking

    Techniek Nederland wist het allemaal precies de afgelopen jaren, en dit zagen ze niet aankomen??? Dat zo’n Doekle Terpstra nog durft te blijven zitten als voorzitter!!
    Ik was ook een zzp’er die plezier had aan het werken met ketels en storingen…. Dankzij de aankondigingen van Doekle ( in combinatie met mijn leeftijd van toen 50) heb ik m’n waterpomptang terug in m’n gereedschapskist gelegd.
    Als dit geen warm en veilig 2024 gaat worden……..

  • Ron

    Slaat nergens op hugo de Jonge verdien model ik heb klein en groot gas luchtbehandeling koeling loodgieter en nu ben ik beun haas vandaag bij een ontploffing geweest van een ketel 3 jaar oud totaal los dank zij een monteur die geen monteur is maar wel zo shit niks papiertje heeft wachten op nog meer ongelukken

  • Er zijn inmiddels zoveel ZZP bedrijven op een normale wijze gecertificeerd (gewoon een eigen certificeringstraject). Waarom zou de rest dat niet kunnen?

    De wachtrij bij de BRL K25000 is niet meer zolang hoor. Daar ben je binnen redelijke termijn aan de beurt. KIWA heeft 35 auditoren opgeleid die in hoog tempo certificeren. De andere CI’s hebben niet deze aantallen auditoren, misschien moet je je niet blindstaren op CO-keur.
    Certificering via de CO keur methode gaat via de BRL 6000-25. Een dure tegenhanger van de BRL K25000.

    Bij het plaatsen van 50 CV toestellen en onderhouden van 100 cv toestellen ben je op de CO keur manier 200 credits kwijt. Tweehonderd credits betekent €1600 aan CO keur kosten. Bovenop deze €1600 komen de InstallQ kosten van €370 en €56 licentiekosten EKV. In totaal meer dan €2000.

    Ga je certificeren via de BRL K25000 dan vallen de €370 weg, want KIWA heeft haar eigen regeling.

    Certificering van een ZZP bedrijf conform de BRL K25000 kost deze installateur in totaal €1575 (op de € nauwkeurig), geen verborgen kosten. Bij deze €1575 zitten de licentiekosten EKV zelfs verwerkt.

    Een eigen certificering is in heel veel gevallen veel voordeliger dan CO keur.

    Dus ZZP’er, staar je niet blind op de CO-keur regeling, er is nog een weg die naar Rome leidt.

    CO-certificatie.nl helpt ZZP bedrijven bij de BRL K25000 certificering. Een kwaliteitshandboek in één dag.

    1. Kees

      Verdien model voor mensen die hun baan verliesen door AI de zelfde mensen die u geen huis gunnen

    2. Marinde

      Heeft iemand al ervaring met deze manier van certificeren?

  • Gerard

    Regels zijn regels.
    Niet iedereen mag opereren daar moet je voor geleerd en een opleiding voor gevolgd hebben.
    Precies hoe het in ons mooie vak gaat.
    Weten wat je doet en hoe je het moet doen.
    Hier hebben de meeste van ons jaren over gedaan.
    Dus ……………

  • Jk64

    Ik ben een zzp,er die als monteur is gecertificeerd( ben al Service technicus sinds 25 jaar).ik werk 3 dagen in de week voor een ander bedrijf en vind de kosten voor een bedrijfs certificering te hoog ,ben inmiddels met mijn eigen klanten gestopt en ben nu bezig andere werkzaamheden ter opvulling van de overige dagen.

  • CO-keur is trots dat meer dan 1.200 ZZP en MKB bedrijven via ons voldoen aan de richtlijnen en/of gecertificeerd zijn – allemaal slimme ondernemers die kiezen voor ‘certificering zonder gedoe’.

    ✅ Geen extra kosten voor licenties of advies voor onze app en handboek.
    ✅ Bespaar op tijd en geld – geen gedoe met audits, bewaken van het handboek, afmelden van ketels, stickerkosten etc. etc.
    ✅ Gemakkelijk proces: meld je aan, activeer de CO-keur App en je bent klaar!

    Deelnemen zonder vaste licentiekosten!

    Na activatie van de CO-keur App regelen wij jouw certificering volgens BRL 6000-25, inclusief stickers en een op maat gemaakt kwaliteitshandboek zodat je gelijk aan de slag kunt.

    Kies voor certificering zonder gedoe en bespaar tijd en kosten! ⏰
    Meld je nu aan: https://www.co-keur.nl/

    1. Henk

      Kijk eens de oplichters van CO-keur zijn nog steeds bezig. CO-keur is niet akkoord, dus hoe durven jullie bedrijven nog zo voor de gek te houden. Dit is dus de reden dat bedrijven niet gecertificeerd zijn. Bedrijven denken dat ze bij CO-keur goed zitten maar dat is NIET zo.

      https://www.installatie.nl/nieuws/installateurs-bezorgd-om-wankelend-co-keur/#:~:text=Vrijdag%20kwam%20aan%20het%20licht,voor%20de%20Gasketelwet%20kunnen%20voldoen.

      1. Graag wil ik meer duidelijkheid verschaffen over onze dienstverlening. Het artikel dat u deelt, verwijst naar een oudere situatie. Bij CO-Keur hebben wij onze dienstverlening aangepast en geoptimaliseerd. Wij nemen de volledige zorg van het bedrijfscertificeringstraject op ons, waardoor bedrijven moeiteloos hun eigen certificering via de certificerende instelling kunnen verkrijgen.

        Onze unieke aanpak betekent dat er geen vaste kosten zijn voor uw bedrijfscertificering. Dit maakt CO-Keur een aantrekkelijke oplossing voor bedrijven die op zoek zijn naar een betrouwbare en zorgeloze manier van certificeren. Wij zijn er om u te ondersteunen en te zorgen dat uw bedrijf alle voordelen van certificering kan genieten, zonder de gebruikelijke hoofdpijn.

        Meer informatie over onze dienstverlening treft u op CO-Keur.nl.

  • Anton

    Wij streven er al jaren voor dat werkzaamheden aan installaties worden uitgevoerd door bedrijven met de juiste erkenningen en niet door monteurs zonder de juiste kennis.de co
    Keur is een mooie aanvulling.als bedrijf mag je trots zijn dat je dit mag voeren en alle kennis bezit.

    1. Mark

      Ja Anton.
      Al noem ik het gewoon kartel vorming deze co wetgeving . En weet u, die paar overleden co slachtoffers zijn overleden door toen gecertificeerde bedrijven. (Die het nu zo belangrijk vinden) en die doden komen er gewoon weer. Onthoud gerust er zijn in andere situaties meer mensen overleden, met allerlei certificaten

  • Piet

    CO-keur is nog (steeds) niet goedgekeurd door de overheid, dus daar heb je (nog) niks aan. Bovendien, Techniek Nederland, doe iets aan de particuliere verkoop van gastoestellen bij warmteservice/warmtebeheer/hollandwarmte enz…..

    1. Marco

      Waaron is CO Keur niet goed gekeurd, want dat lees ik nergens? Zover ik weet hebben zij als organisatie een geldige certificering. En moet je als aangesloten monteur in het bezit zijn van gecalibreerde meters en je vakmanschap CO. Hetzelfde als dat waneer je voor een baas werkt. Ik krijg meer het idee dat het een €€€ kwestie is.

    2. Uw aanname is onjuist. Onze werkwijze en dienstverlening is gewijzigd. Wij nemen de volledige zorg van het bedrijfscertificeringstraject op ons, waardoor bedrijven moeiteloos hun eigen certificering via de certificerende instelling kunnen verkrijgen. Dus certificering zonder gedoe.

      Bezoek onze website voor meer informatie of neem contact met ons op. We helpen u graag verder!

    3. John

      Waarom zou co keur wel onder koepelorganisatie mogen vallen. En de BRL 100 niet? Heb als klein bedrijf de BRL 6000-25 al meer als een jaar. In mijn woonplaats ben ik op dit moment de enige installateur die gecertificeerd is op de site van de overheid. Dit voelt niet goed de anderen werken wel aan cv ketels. Overheid controleerd niet. Ga hier is iets aan doen techniek Nederland . En zorg is dat de particulier de cv ketel of de airco niet zelf kan kopen bij Warmte service of op internet.

  • Peter

    Het is mosterd na de maaltijd, en waar haal men de moster?, bij de particuliere verkoop .
    Hoe je het ook went of keert , de échte vakman word genegeerd, met dank aan Hugo de Jong.

  • Johan

    Nog nooit meegemaakt, ik zit 43 in t vak en heb 25 jaar een installatiebedrijf en werken met de juiste aandacht en veiligheid maar overweeg nu te stoppen met ketels omdat onze monteurs niet blij worden van al die metingen en controles! Werken is geen tijd meer voor en we worden gecontroleerd als schooljongens! Erg jammer voor onze vaste klanten maar ook voor hun wordt alles te duur!

  • Lies Quik

    Hoezo te weinig monteurs
    6 mln ketels over de duim. 1x/ 2 jaar onderhoud
    19000 opgeleide monteurs
    ~ minder dan 160 ketels/ jaar per opgeleide monteur .
    Blijft nog voldoende tijd over voor storingen
    Hoezo verdienmodel !!
    Verdien model vooral voor Kiwa ,opleidings instituten en lobbyisten.
    Staat los van mijn mening over dit hele co keur.
    En nu gaan we zelfde kunstje ook nog herhalen voor lucht warmtepompen.
    Certificatie is geen oplossing voor gebrek aan scholing.
    Opent alleen de weg voor slimme jongens om snel veel geld te verdienen
    En uitstroom van mens met jarenlange ervaring en misschien wat minder theoretische opleiding

  • Barry beun

    Who cares, ze willen toch van het gas af dus je kunt maar beter omscholen of je bent klaar met je centrale cee vee ketol.

    We kunnen altijd nog in Duitsland gaan werken of in België

  • Jelle

    Iedereen die het heeft over de kosten van CO-keur… dat je die kosten zelf betaald. Bij ons worden die credits gewoon netjes doorberekend aan de klant. Scheelt ons een hoop tijd en administratieve rompslomp.
    Wil niet zeggen dat co-keur altijd zo perfect is, maar tot nu toe blij dat we het zo doen.

    1. Bedankt voor het delen van uw ervaring met CO-keur credits. Slim van u om deze kosten aan de klant door te berekenen, dat bespaart u een hoop tijd en gedoe. Fijn om te horen dat u tevreden bent met hoe het nu gaat. Als u ideeën of tips heeft om het nog beter te maken, horen we dat graag!

  • Sietse

    En de beun kan gewoon een ketel kopen en installeren hoezo het gevaar is geweken.
    Nog meer ongelukken verwacht ik .
    Ketels worden ook niet meer op tijd schoongemaakt met alle gevolgen.

  • john

    He stelletje CO keurders.
    Heel deze regelgeving had overbodig geweest als? Juist de vakidioten gewoon hun werk kunnen doen, heel deze regelgeving vloeit voort uit een PAPIEREN NEP VEILIGHEID!
    Doe je werk met je gezonde verstand, maar ja (en ik zeg het nogmaals) De grote uit het land moeten 8-10 ketels op een dag doen EN HEEL SIMPEL DAT KAN NIET!

    Maar ja deze deze voorgenoemde slapen met techniek Nederland en hebben samen de regels bedacht, terwijl ze zelf schuldig zijn aan het foutieve onderhoud.

    Kemkens.
    Bij iedere contractvorm is standaard één keer per 24 maanden onderhoud inbegrepen, m.u.v. warmtepomp (ventilatie) lucht-water.
    Jaarlijks onderhoud is mogelijk tegen een meerprijs van € 4,00 per maand.

    Eneco, Energiewacht
    KetelComfort Top
    24/7 bereikbaar. Geen kosten voor je monteur. Elke 2 jaar onderhoud.

    Kijk en hier gaat het al fout een toestel dat geen brander uren bijhoud moet onderhouden worden volgens de installatie handleiding. En 9 van de 10 schrijven voor JAARLIJKS ONDERHOUD en dus NIET eens in de 24 mnd dit gewoon een kwestie van de installatie handleiding lezen hoor.

    Maar goed de grote worden door TN het hand boven het hoofd gehouden.
    Ik zit nu in het certificering traject, maar reken er op dat wanneer de papieren binnen zijn er een ware hetze gaat ontstaan vanuit mijn zijde.
    De klachten commissie kan zijn broekriem aan gaan halen wat nog geen een van een de hierboven genoemde bedrijven voert het onderhoud juist uit!

    Ben nu al een staatje aan het maken van deze foute installaties en ben ik benieuwd wat daar mee gedaan gaat worden. (gokje NIKS) Maar zoals gezegd daar laten we het dan niet bij rusten, jullie proberen de kleine man buitenspel te zetten! Nou bereid je dan maar voor op een principe strijd, die ik als kleine installateur niet op zal geven!

  • Bert

    Ik koop wel een nieuwe bij Warmteservice en sluit m zelf aan!

  • Adriaantje

    Als je de ballen verstand hebt van de praktijk ga je dit soort dingen bedenken net zoals toeslag voor bekertjes het inleveren van plastic flesjes etc.

    Mensen gaan nu op youtube kijken als er toch niemand beschikbaar is om je te helpen , dat is natuurlijk veeeel veiliger. En laat me niet lachen met handhaven. Ik heb liever een ervaren vakman zonder certificaat dan een prutser met certificaat met dito prijs! Goed voor het zwarte circuit. En Doekle kan beter l*llen dan poetsen. En bottom line hoeveel mensen gaan we hiermee redden? Mensen stoken met petroleum in de huiskamer en BBQ’s!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte