Burgers, maar ook ondernemers die in hun eigen huis of bedrijf duurzame energie willen opwekken, kunnen hiervoor in 2016 subsidie aanvragen. In totaal stelt het ministerie van Economische Zaken 70 miljoen euro beschikbaar.
Zonneboilers
De subsidie is bedoeld voor investeringen in zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels. Een zonneboiler levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van rond de 130 euro per jaar en kost tussen de 2.000 en 5.000 euro. Een huishouden kan hiervoor gemiddeld een subsidie van € 650 euro aanvragen, afhankelijk van het type zonneboiler.
Warmtepompen
Een hybride warmtepomp levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van tussen de 200 en 300 euro per jaar en kost tussen de 5.000 en 7.000 euro. Een huishouden kan hiervoor tot 1.500 euro subsidie aanvragen, afhankelijk van het type warmtepomp.
Pelletkachels
Een pelletkachel levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van rond de 490 euro per jaar en kost gemiddeld 4.000 euro. Een huishouden kan hiervoor 500 euro subsidie aanvragen. Bij pelletkachels met een vermogen boven de 10 kilowatt komt hier voor iedere extra kilowatt nog 50 euro aan subsidie bovenop.
Energiebespaarfonds
Naast de nieuwe subsidieregeling kunnen woningeigenaren die willen investeren in een energiezuiniger huis sinds begin vorig jaar ook een beroep doen op het Nationaal Energiebespaarfonds, waarbij een lening kan worden afgesloten om bijvoorbeeld de aanschaf van hoogrendementsglas, dakisolatie of zonnepanelen te financieren.
Goed plan, wellicht is 70 miljoen euro wel wat aan de karige kant.
Dat lijkt me inderdaad een goed plan. Op die manier zullen beduidend meer consumenten gebruik gaan maken van duurzame energie en op de lange termijn wordt iedereen daar natuurlijk beter van.
Ook zonder subsidie: de SpeedComfort….naar 30% gasbesparing! http://www.speedcomfort.nl/ ….Een radiatorventilator die de warme lucht versneld in de te verwarmen ruimte brengt, zodat die zich als een behagelijke deken om je heen vleit…Dat heet comfort en de radiator is eveneens blij, omdat hij zijn warmte zo snel kan afstaan en daar minder energie voor nodig heeft.
Het ontwikkelteam van de SpeedComfort lanceerde een radiatorventilator en werd daarmee winnaar 2015 van het “Groenste Idee van Nederland”.
Het tv programma toetste verschillende concepten aan hun CO2 besparing en werd de hele week, voorafgaand aan de Klimaattop, uitgezonden.
Door de versnelde afgifte van de warmte, kan de temperatuur van het water in de cv- ketel naar beneden tot zo’n 60 graden. Als de installatie dan ook nog waterzijdig is ingeregeld, bespaar je zo 30% op je gasrekening.
De SpeedComfort is een Nederlands product, met onderdelen uit Europa, die door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in elkaar wordt gezet.
De behuizing van de SpeedComfort is van biobased materiaal. Mooi toch!
Als je als particulier met deze bedragen de terugverdien tijden gaat berekenen haak je vlug af :
De zonneboiler :
Gemiddelde prijs zonneboiler 3500 – subsidie 650 / besparing 130 = 22 jaar
(lucht ) Warmtepomp :
6000 – 1500 / 250 = 18 jaar.
Palletkachel :
4000 – 490 / 500 = 7 jaar
Gezien de recente belastingverhoging op aardgas voor de consument is dit een bescheiden bedrag.
Ik woon in een huis gebouwd in 1954. Plaatsing (grondbron) warmtepomp niet mogelijk. Mijn dak op zuiden heeft schaduw van bomen. Waar is er ruimte voor een afvoerkanaal pelletkachel? Kortom in bestaande bouw zijn deze opwekkers vaak moeilijk in te passen. Overheid zou meer moeten sturen op terugdringen energieverbruik door subsidies isolatiemaatregelen en bv aanpassen radiatoren op lage temperatuur of vloerverwarming e.d. Dit zet m.i. meer zoden aan de dijk.
Vaker komen claims voorbij, gebaseerd op onzin. De wet van behoud van energie geldt ook voor Speed Comfort. De energie die de radiator afgeeft, is er echt ook in gestopt. Pure misleiding te stellen, dat dit afgiftesysteem sowieso tot enige besparing leidt.
Misschien kunnen ze die subsidies beter in een “echt” ontwikkelingsfonds stoppen (zonder al te veel tussenpersonen die het grootste deel van het bedrag in eigen zak stoppen) zodat nieuwe technieken betaalbaar beschikbaar komt. En vergeet die onzin dat wij voorop zouden lopen, alles wat wij willen gebruiken ligt al in het buitenland op de plank.