fbpx
Nieuws

Subsidiepot warmtepomp extra gevuld

De inschrijving voor ISDE-subsidie is geopend. De subsdiepot voor warmtepompen, zonneboilers, warmtenet-aansluiting of isolatiemaatregel is met €350 extra gevuld ten opzichte van 2022. Ook zijn er wat wijzigingen.

Vorig jaar verdubbelde de aanvragen, en dat had alles te maken met de hoge gasprijzen. De Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de regeling uitvoert, noteerde meer dan 100.000 aanvragen. Het aanvankelijke budget van €228 miljoen werd in 2022 overschreven, en in stappen verhoogd tot €325 miljoen.

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren en zakelijke gebruikers subsidie krijgen voor verduurzaming van een bestaande woning of bedrijfspand. In 2023 is € 350 miljoen beschikbaar voor onder andere (hybride) warmtepompen, zonneboilers, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet.

De ISDE wordt jaarlijks beschikbaar gesteld en loopt door tot 2030. Woningeigenaren, bedrijven, verenigingen en particuliere verhuurders komen in aanmerking. Voor woningeigenaren geldt dat een maatregel eerst moet zijn uitgevoerd, voordat subsidie kan worden aangevraagd. Alle informatie over de regeling vind je op de website van RVO.

Subsidietool Bekijk hier de Subsidietool van Installatie.nl. Hier kun je per merk en type warmtepomp zien wat je subsdiebedrag is. Ook kunnen we de afhandeling van de subsidie voor je uit handen nemen.

Ook enkele isolatiemaatregel

Nieuw in 2023 is dat al voor 1 isolatiemaatregel subsidie kan worden aangevraagd in plaats van het minimum van 2 maatregelen dat voorheen gold. Ook is er meer tijd voor het doen van een subsidieaanvraag. Vanaf 2023 heeft een woningeigenaar 24 maanden de tijd om een subsidieaanvraag te doen nadat een maatregel is uitgevoerd.  In het geval van 1 maatregel kan de subsidie gemiddeld 15% van de isolatiekosten bedragen. In het geval iemand binnen 24 maanden alsnog een tweede maatregel laat uitvoeren (of meer) kan het subsidiebedrag van de eerste isolatiemaatregel verdubbelen, tot gemiddeld zo’n 30% van de isolatiekosten. Isolatiemaatregelen zijn onder meer dakisolatie, gevel-en spouwmuurisolatie, vloerisolatie en glasisolatie.

Combineren met installatietechniek Om voor de hogere isolatiesubsidie in aanmerking te komen is het ook mogelijk om 1 isolatiemaatregel te combineren met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of met een aansluiting op een warmtenet. Deze percentages zijn slechts een schattingen. De exacte subsidiebedragen en voorwaarden per maatregel zijn te vinden op de website van RVO.

Warmtepomp en zonneboiler

De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat of maatregel hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp of isolatie en de energieprestatie daarvan. Voor bijvoorbeeld een hybride warmtepomp op buitenlucht kan de subsidie € 2000 tot € 3000 bedragen, afhankelijk van het soort warmtepomp en het vermogen.

Subsidie elektrisch koken

Ook nieuw in 2023 is dat woningeigenaren vanaf 2023 subsidie kunnen aanvragen voor een elektrische kookvoorziening die is aangeschaft na 1 april 2022. Dit is een vast subsidiebedrag van € 400 en geldt voor huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet en zich hebben laten afsluiten van kookgas. Voor een aansluiting op een warmtenet geldt een vast subsidiebedrag van € 3.325.

Vve krijgt eigen subsidieregeling

De subsidie voor warmtepompen, zonneboilers en een aansluiting op een warmtenet voor verenigingen van eigenaars (Vve’s) is per 1 januari 2023 overgegaan naar de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Deze is er voor (gemengde) Vve’s, woonverenigingen en wooncoöperaties en voorziet in energieadvies, energiebesparende maatregelen (isolatie) en warmtetechnieken (zoals aanschaf warmtepomp, zonneboiler of een centrale aansluiting op een warmtenet) en oplaadpuntenadvies voor VvE’s met een eigen parkeergelegenheid. Voor zonnepanelen en kleine windturbines kunnen Vve’s nog wel terecht bij ISDE, net als bedrijven.

5 reacties op “Subsidiepot warmtepomp extra gevuld

 1. C. Kostelijk schreef:

  Als het salderen van elektriciteit er af gaat is het aanschaffen van een warmtepomp niet meer interessant. Een warmtepomp gebruik je vooral s’winters en gebruikt veel stroom. Juist in de winter heb je weinig opbrengst van je panelen.
  Ik zelf en veel mensen om mij heen haken af met het aanschaffen van een warmtepomp.

  • Geim schreef:

   Niet met je eens.
   Uit een cv ketel haal je met 1 m^3 gas ongeveer 10 kWh warmte. Ik heb nog een oud contract en betaal €1,05 per m^3.
   1 kWh warmte op gas kost ongeveer 10 cent.
   Mijn warmtepomp haalt uit 1 kWh elektrische energie 5 kWh warmte. Elektrische stroom kost me ongeveer €0,27 per kWh.
   1 kWh warmte uit mijn warmtepomp kost me ongeveer 5 cent.
   Besparing is ongeveer 50 cent per m^3 bij mijn contract.

   • Jlp schreef:

    In de winter zoals geschetst? Dat is schitterend, fantastisch. Wil graag weten welk product want dat is een wereldprimeur. Daar waar ieder ander product een cop van 1 to 2 in de winter haalt zit jij op 5. Ongekend.
    I

 2. Marthijn schreef:

  Dat de subsidiepot met €350 is aangevuld lijkt mij sterk. Dit is wel een erg schamele aanvulling op een pot van €228 MILJOEN euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.