fbpx
Nieuws

Tarnoc-oprichter wint ondernemersprijs

Vincent Wijdeveld, oprichter van Tarnoc, een warmtepomp met lucht als koudemiddel, is tot jonge ondernemer van het jaar verkozen door ondernemersplatform MT/Sprout.

Wijdeveld (24) laat weten het “superleuk” te vinden de prijs gewonnen te hebben. “We zijn continu in gesprek met klanten en partners over meest geschikte doelgroep en toepassing voor dit product, dan is het heel fijn om ook van “de andere kant” te horen dat je goed bezig bent”, aldus Wijdeveld op de site van MT/Sprout.

De Tarnoc-turbineketel kan volgens Wijdeveld tot 20 kW aan verwarmingsvermogen leveren, waardoor het systeem zowel tapwater als verwarming voor bestaande woningen kan verzorgen, met behoud van bestaand leiding- en afgiftesysteem. Tarnoc mikt op een COP van 2,5.

Lucht als koudemiddel

De Tarnoc-turbineketel is een warmtepomp die lucht gebruikt als koudemiddel. Het werkingsprincipe wordt Reverse Brayton Cycle genoemd. Een compressor drukt de aangezogen lucht samen, waardoor die heet wordt. Die hitte kan via de warmtewisselaar worden overgegeven op het cv- en tapwatersysteem. De lucht verdwijnt vervolgens weer via het dak, maar eerst wordt daarmee nog een turbine aangedreven, die de elektriciteit weer teruglevert aan het systeem.

Eerder won Tarnoc ook al de WarmteWissel, waarbij de prijs eruit bestond te mogen proefdraaien in een aantal corporatiewoningen. De eerste ketel werd vorig jaar maart geplaatst in een Tilburgse woning van corporatie Wonenbreburg. Een tweede opstelling kwam gereed in januari van dit jaar in een huurwoning in Den Bosch van woningcorporatie ZAYAZ.

Geluid

In de pilotwoning bleek geluidsproductie een issue te zijn. Om dit op te lossen werd aan de binnenzijde van de kast werd geluidsabsorberend materiaal bevestigd en later werd ook in het uitlaatkanaal van de turbineketel een ronde kanaaldemper geplaatst. Deze demper reduceerde het kanaalgedragen turbinegeluid dusdanig dat deze bij de dakdoorvoer vrijwel onhoorbaar is, zo valt te lezen in het eindverslag van de pilot.

Bijlage

2 reacties op “Tarnoc-oprichter wint ondernemersprijs

  1. Dennie schreef:

    Top product, dit al 2 maal geïnstalleerd

  2. Vonk schreef:

    Goede dag
    Het systeem staat mij wel aan wat ik nog mis is een prijsindicatie voor een normaal rijtjeshuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.