fbpx
Nieuws
legionella

Twee weken geleden kwam in het nieuws dat Ferroli-combiketels de oorzaak van legionellabesmettingen zijn. Volgens Techniek Nederland is legionella áltijd een risico, in iedere woning. Zeker na de vakantie.

Stilstaand water

Een kraan die langer dan een week niet wordt gebruikt, vormt al een reëel risico op een legionella-infectie, meldt de brancheorganisatie. De temperatuur van stilstaand water in leidingen komt al snel boven de 25 graden. Prima omstandigheden voor de legionellabacterie om zich snel te vermenigvuldigen. De legionellabacterie komt onder meer voor in waterleidingen, douchemengkranen en andere kranen in en om het huis.

Legionella kan dodelijk zijn

Veel mensen raken onnodig besmet nadat ze terugkeren van hun vakantie. Een legionellabesmetting kan vermoeidheid en griep veroorzaken, maar ook een ernstige longontsteking. In een aantal gevallen heeft een legionella-infectie zelfs een dodelijke afloop. Jaarlijks zijn er zeshonderd meldingen van besmetting. Onnodig, zegt Techniek Nederland, legionellabesmettingen zijn meestal eenvoudig te voorkomen.

Besmetting via nevel

De kans op een legionellabesmetting is het grootst als de bacterie zich via waternevel kan verspreiden. Legionella-expert Eric van der Blom van Techniek Nederland: “Bij het inademen van die nevel nestelt de legionellabacterie zich in de longen. Het is verstandig om bij thuiskomst door alle kranen en douches in huis minimaal een minuut lang met heet water te laten stromen en daarna met koud water naspoelen.”

Om te voorkomen dat het water vernevelt, kan de douchekop in een emmer water worden gelegd of in een washandje. De leidingen doorspoelen heeft als bijkomend voordeel dat metalen en andere stoffen uit de drinkwaterleiding verdwijnen en het water weer vers is om te gebruiken.

Tips tegen legionellabesmetting
– Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen minimaal een minuut lang door.
– Voorkom dat het water vernevelt. Dat kan door de sproeikop in een emmer water of een washandje te houden of door het sproeistuk van de kraan af te halen.
– Zorg er indien mogelijk voor dat het water uit alle kranen een temperatuur van ten minste 55 graden heeft.
– Laat op de vakantiebestemming alle kranen enkele minuten doorspoelen.
– Ook een tuinslang die niet dagelijks wordt gebruikt vormt een risico. Spoel tuinslangen door en voorkom verneveling.
– Bij de aanleg en aanpassing van drinkwaterinstallaties van belang om ‘dode leidingen’ en opwarming van koud water door naastgelegen warme leidingen (hotspots) te voorkomen.

In het buitenland

Ook in het buitenland lopen tientallen Nederlanders op vakantie een legionellabesmetting op. Is een appartement of vakantiehuis al een week of langer niet gebruikt, dan vormt iedere kraan en elke douche een risico. Techniek Nederland adviseert daarom ook bij aankomst op de vakantiebestemming eerst de kranen goed door te spoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.