fbpx
Nieuws
meer aandacht voor goed binnenklimaat

Binnenklimaat Nederland en Techniek Nederland hebben een overeenkomst getekend waarmee ze de aandacht willen vestigen op goed binnenklimaat. De organisaties gaan nauwer samenwerken op het gebied van kennisontwikkeling, opleidingen en positionering van het vakgebied ventilatie.

Vicevoorzitter Dorien Terpstra van Binnenklimaat Nederland: “We isoleren onze huizen, scholen en kantoren steeds beter. Daardoor is een goed binnenklimaat belangrijker dan ooit. Toch krijgt ventilatie nog niet de aandacht die het verdient.”

Veel kennis in huis

Door de samenwerking tussen de brancheverenigingen te optimaliseren, kunnen ze meer voor elkaar krijgen, stelt Remco van der Linden, directeur Techniek en Markt bij Techniek Nederland. “Techniek Nederland en Binnenklimaat Nederland hebben veel kennis in huis. Door die te bundelen en door de ontwikkelen, kunnen we meer bereiken voor onze leden.”

<< Vicevoorzitter Dorien Terpstra van Binnenklimaat Nederland en directeur Techniek en Markt Remco v.d. Linden van Techniek Nederland tekenden de overeenkomst.

Ventilatie is van levensbelang

Het belang van ventilatie neemt als gevolg van onder meer de energietransitie, steeds meer toe Terpstra: “Beter isoleren betekent óók extra aandacht schenken aan aanpassing van ventilatie- en luchtbehandelingssystemen. Dat is letterlijk van levensbelang. Toch wordt die stap in de praktijk vaak vergeten.”

Mbo-deelcertificaat ventilatietechniek

De brancheverenigingen komen straks samen op voor de belangen van hun leden als het gaat om onder meer het positioneren van het vak ventilatietechniek.

Ook zullen ze in Den Haag pleiten voor versterking van het vaktechnisch onderwijs op het gebied van binnenklimaat en ventilatie. Als eerste tastbaar initiatief is er een verzoek ingediend bij het ministerie van Onderwijs voor de ontwikkeling van een mbo-deelcertificaat voor ventilatietechniek. Zo kan de branche straks sneller vakbekwame monteurs opleiden.

Ontwikkeling Kennisdatabank

Van der Linden: ‘De vakgebieden ventilatie, verwarming en koeling groeien steeds meer naar elkaar toe. Daarom komt er onder meer een gezamenlijke werkgroep die de kennisbehoefte rond ventilatietechniek in kaart gaat brengen.’

Binnenklimaat Nederland en Techniek Nederland gaan ook samenwerken bij de ontwikkeling van een openbare kennisdatabank Binnenklimaattechniek. Daarnaast zal Techniek Nederland deelnemen in het Vakcentrum Binnenklimaattechniek en een zetel krijgen in de stuurgroep.

Kijk hier het webinar ‘Nieuwe kijk op comfortabel binnenklimaat’ terug, dat Installatie.nl samen met Rensa en Zehnder verzorgde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.