fbpx
Nieuws

Minister Hugo de Jonge heeft onderzoeksinsituut TNO de opdracht gegeven om te beoordelen of de CO2-winst van warmtepompen opweegt tegen de milieu-impact gedurende de hele levensloop van het apparaat.

Dat laat hij weten aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van SP-kamerleden Sandra Beckerman en Renske Leijten. Onlangs werd bekend dat warmtepompen een hogere milieu-impact hebben dan jarenlang werd verondersteld. Dat kwam aan het licht toen fabrikant Vaillant voor haar aroTHERM split lucht-water warmtepomp een levenscyclusanalyse (LCA) en een milieukostenindicator (MKI) had laten opstellen. Dat stelde de fabrikant in staat om als eerste een warmtepomp een plekje te geven in de Nationale Milieudatabase.

Vaillant

Een positieve actie van Vaillant, maar onbedoeld met een problematisch bijeffect, want hierdoor bleek dat er in de Nationale Milieudatabase tot die tijd gewerkt werd met aannames over de verschillende componenten van warmtepompen die niet realistisch waren: in werkelijkheid bleken die componenten vervuilender dan gedacht. Als tijdelijke stoplap is er een ‘verrekenfactor’ in het leven geroepen, waardoor de bouw- en installatiewereld niet ineens in de problemen komt bij het opstellen van een Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) verwacht echter niet dat de hogere milieubelasting ervoor gaat zorgen dat er minder warmtepompen toegepast zullen worden. “In de gebruiksfase bespaart de warmtepomp juist veel CO2-uitstoot ten opzichte van een cv-ketel door de gunstigere energieprestatie. Wanneer gekeken wordt naar de som van de materiaalgebonden milieu-impact en de energieprestatie, zijn warmtepompen in veel situaties een klimaatvriendelijker alternatief voor de cv-ketel.”

Balans

Toch weet de minister niet zeker of of de warmtepomp in alle gevallen als beste uit de bus komt. Zeker in het geval van een hybride warmtepomp, waarbij er twee apparaten worden geïnstalleerd – met dus ook twee keer een milieu-impact. De MPG en de hybride warmtepomp hebben op dit moment niet zo heel veel met elkaar te maken, want een MPG hoef je niet te maken in de bestaande bouw. Die is alleen bij nieuwbouw verplicht. Er wordt echter al wel een aantal jaar gesproken over een verbreding van de MPG naar grootschalige renovatieprojecten.

In zekere zin is een vergelijk tussen ‘energieprestatie’ van een apparaat en de ‘milieu-impact’ lastig te maken. Want bij milieu-impact speelt behalve CO2-uitstoot ook andere zaken, zoals uitputting van de aarde door het delven van zeldzame metalen of het vervuilen van zeeën. In ieder geval moet TNO bij het onderzoek weten hoeveel CO2 een (hybride) warmtepomp bespaart ten opzichte van een losse cv-ketel. Uit onderzoek van BDH bleek vorig jaar dat een hybride warmtepomp 15% CO2 bespaart op ruimteverwarming en warmtapwater. Dat percentage zal met het vergroenen van het elektriciteitsnet wel oplopen. Onderzoek van TNO zal nu moeten uitwijzen of dat opweegt tegen een hogere milieukostenindicator (MKI).

De minister verwacht de resultaten over enkele weken te kunnen presenteren.

9 reacties op “TNO onderzoekt milieu-energiebalans warmtepomp

 1. Harm schreef:

  Nu gaan ze onderzoeken dat een warmtepomp vervuilend is een warmtepomp heeft nul uitstoot met propaan vulling wat natuurlijk is is de pomp helemaal niet schadelijk voor het milieu als de werking weet dan weet je dat een pomp niets verbrand dus ook niets uitstoot alleen warmte overbrengt op water bij een lucht /water pomp
  Maar de regering praat niet over Tata Steel wat daar gebeurt ze zijn helemaal gek geworden

 2. Marcel schreef:

  Deze winter voor het eerst verwarmd met twee warmtepompen. Zeker op koude dagen schoot het verbruik omhoog, precies op de momenten dat stroom opgewekt werd met gas of kolen.
  Een warmtepomp is een natte droom van klimaatfanatici. In de winter is een CV ketel efficienter, dus schoner. Ik heb dus weer een CV ketel opgehangen, naast de warmtepompen.

  • Pieter schreef:

   @marcel Dus je hangt drie apparaten op om die paar dagen per jaar dat het koud is goedkoper uit ze zijn. Logische gedachte. Er zijn al diverse onderzoeken waaruit blijkt dat over de levensduur van een warmtepomp deze milieu vriendelijker is als een gas ketel.Een onderzoek met hybride opstelling heb ik nog niet voorbij zien komen.

 3. Mark schreef:

  Kijk, dit is nu het probleem, “we” gaan te snel met de energie transitie, zeker in combinatie met een tragere en/of falende overheid.
  Waarom laat de overheid de burger niet met rust en ga eerst voor de grote vervuilers. En als we toch met de burger aan de slag gaan, maak een (energie transitie delta’s) plan voor heel Nederland. Maar of dat gaat lukken

 4. Thijs schreef:

  Ja, hybride. Wie heeft dat eigenlijk bedacht… de overheid? Of de Remeha-Intergas-Nefit-Bosch lobby die nog maar wát graag gasketels blijven produceren. Vastrecht voor gas, onderhoud (sinds 3 dagen met CO keur), extra slijtage, hogere stookkosten dan met All-Electric, alsnog kans op CO vergiftiging, extra afschrijving… of heeft hybride wél echt voordelen voor de gebruiker?

  • Anton schreef:

   Hybride is juist heel slim. Je kan uit met een kleine (goedkope) warmtepomp. All electric betekent dat je (in een oudere woning) ook flink moet isoleren. Kosten 30k+ Want een warmtepomp werkt op een lage temperatuur. (Uitzondering: hoge temperatuur warmtepomp, met laag rendement). Op die paar koude dagen en voor de douche gebruik je de gasketel nog. Nu nog op aardgas, straks op groen gas of waterstof. Dus met een betrekkelijke kleine investering kan je al veel (duur) aardgas besparen en gratis energie uit de buitenlucht halen. Ik noem dat slim inversteren.

 5. Bertus stijger pijp schreef:

  Ik vind het hoog tijd voor een warmtepompwet.. Het is nu zo’n puinhoop dat enkel Doekle Terpstra hier nog een oplossing voor kan hebben. Ik zeg twee credits voor cv ketel en dan één credit voor hybride pomp via CO-keur. Gaat niet om het verdien model maar om de veiligheid , die gassen zijn ook slecht voor milieu van die hybride pompjes. En € 2000,- subsidie op houtkachels dan gaan we pas echt van het gas af en geen zware belasting op ons stroomnet. Komop Doekle je kunt het samen met Techniek Nederland.

 6. g v dijk schreef:

  kijk ze vergeten weer het geluid probleem!!! op ieder huis een warmtepomp dat wordt nog lachen of eigenlijk huilen van de herrie kijk maar bij de laag frequent stichting hoeveel mensen al gek worden van de herrie lees de verhalen maar die de mensen schrijven over overlast van warmtepompen en kan beter iets anders bedacht worden dan warmtepompen want dat wordt toch niets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.