fbpx
Nieuws

Trillingen tegen legionella winnende technologie

Legionella bestrijden met trillingen. Met dat concept heeft watertechnologiebedrijf H2O Technics uit Wieringerwerf een wedstrijd gewonnen die was uitgeschreven door IF Technology en drinkwaterbedrijf Dunea.

Dunea en IF Technology zoeken een technische oplossing om water in woningen te kunnen opwarmen tot gebruikstemperatuur, zonder gezondheidsrisico’s. En om deze zoektocht te versnellen, schreven ze een tapwater challenge uit, waarvoor zich 60 gegadigden meldden en waarvan H2O Technics uiteindelijk de beste inzending had.

Energiebesparing

Om legionella te voorkomen, staan boilers afgesteld op minimaal 60 graden Celsius. Het water wordt uiteindelijk gebruikt op veel lagere temperaturen. Zonde van de energie, vindt Dunea-directeur Wim Drossaert: “De veiligheid van kraanwater is ons bedrijf met de paplepel ingegoten. Daar is intussen een duurzaamheidsambitie bij gekomen.”

“Watergebruik verduurzamen doe je vooral door het minder op te warmen voor gebruik. Als dat ook veilig kan, is dat winst voor de volksgezondheid, het milieu en de portemonnee van klanten.”

Koi-vijvers

“Echt een innovatie waar nog veel toepassingsmogelijkheden voor te ontdekken zijn”, zo oordeelde de jury over de inzending van H2O Technics, die volgens de jury het meeste kans heeft op succesvolle toepassing bij een waterinstallatie van een woning of bedrijf.

Het bedrijf uit Wieringerwerf won met de relatief onbekende nanocavitatie-techniek; microscopische trillingen die legionellabacteriën kunnen elimineren. De techniek wordt al gebruikt in aquacultuur en koi-vijvers.

Trillingen

Door de productie van ruim 40.000 trillingen per seconde verschijnen belletjes in het water, die ook weer imploderen. Het omgevingswater wordt als het ware meegezogen bij de implosie en geeft microscopische waterjets af onder zeer hoge druk. Deze waterjets elimineren de legionellabacteriën.

Na een eerste selectie bleven er, van de aanvankelijke 60 inzenders, elf over, die mochten pitchen voor een multidisciplinaire jury. De oplossing van H2O Technics zal verder worden verkend en worden uitgewerkt tot een pilot. Als diverse pilotstudies succesvol blijken, kan de energiebesparing worden gehaald nadat ook de wettelijke eis van verwarmen tot 60 graden is aangepast.

Andere technieken

Overigens zijn er al diverse technieken op de markt die legionella bestrijden en dus lagere tapwatertemperaturen mogelijk maken. Deze worden over het algemeen ingedeeld in fysische, fotochemische en elektrochemische (koper-zilver-ionisatie) systemen. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen systemen die legionella voorkomen (poortwachtersystemen) en die legionella bestrijden.

2 reacties op “Trillingen tegen legionella winnende technologie

  1. Frank vd weg schreef:

    Graag informatie! fdvw@gmail.com

  2. […] een Nederlands familiebedrijf dat schadelijke en ongewenste organismen in watersystemen bestrijdt door middel van nanocavitatie (microscopische trillingen). De door H2O Technics ontwikkelde resonator wordt in verschillende […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.