fbpx
Nieuws

TU gaat warmtepomp berekenen

17

Groothandel Technische Unie (TU) gaat nu zelf voor installateurs warmtepompinstallaties berekenen. Voorheen schakelde de TU hier fabrikanten voor in.

De groothandel komt met een eigen selectietool om transmissieberekeningen te maken. Op basis hiervan kunnen warmtepompconfiguraties geselecteerd worden.

Belangrijke basis bij warmtepomp

Veel installateurs krijgen aanvragen voor warmtepompinstallaties, maar hebben niet de tijd of de kennis om de technische basis te leggen voor een goed advies. De vraag is überhaupt of een warmtepomp in bestaande bouw altijd de verstandigste oplossing is. Daarvoor is een warmteverliesberekening een belangrijke meting. Installateurs schakelen hiervoor nu vaak een externe adviseur of een fabrikant in.

Adviestool binnen de groothandel

De groothandel wil de installateur ondersteunen in het maken van warmteverliesberekeningen, en heeft hiervoor hulpmiddelen ontwikkeld. De berekening met deze selectietool is gemaakt op basis van zo betrouwbaar mogelijke gegevens, en maakt ook gebruik van ISSO-gecertificeerde data. Op basis van de transmissie-uitkomst uit de tool kan de installateur een merkonafhankelijk advies uitbrengen.

Voor de warmtepomp selectietool maakt gebruik van basisspecificaties van de woning, zoals oppervlakte, bouwjaar, energieverbruik en bouwkundige aanpassingen. Bij nieuwbouw volstaat een EPC-rapport gemaakt met het UNIEC berekeningsprogramma. Na het invoeren van de woninggegevens rolt er een zo precies mogelijke transmissie uit de tool waarmee we een advies op maat voor u maken. Bij renovatie wordt inzichtelijk gemaakt welke besparingen er mogelijk zijn en welk type warmtepomp toegepast kan worden in de woning van de klant. Ook worden er vragen gesteld met betrekking tot afgifte, en benodigd vermogen van de opwekker om aan tapwater en verwarmingsvraag te kunnen voldoen. Uiteindelijk rolt er een advies uit die kan verwerkt tot een offerte.

Snelle berekening of maatwerk

Het rekentool van de Technische Unie, waarin per ontwerp moet worden afgerekend, komt in een Easy en een Pro versie beschikbaar. De instapversie, die de installateur €50 euro kost, is een snelle geautomatiseerde berekening voor bestaande bouw of nieuwbouw. De berekening wordt gemaakt aan de hand van GEO data, het huidige verbruik óf oppervlaktes van de verschillende verdiepingen. Bij GEO data wordt er gekeken naar de postcode van de woning. Naar aanleiding hiervan worden gegevens gehaald uit een database waarin alle geregistreerde bestaande bouw is ondergebracht. Die data van bestaande bouw kan worden aangepast op basis van vragen over eventuele aanpassingen van de bouwkundige staat, bijvoorbeeld wanneer er extra is geisoleerd.

Uitgebreide variant

De PRO berekening wordt gemaakt aan de hand van twee methodes, afhankelijk van wat gewenst is. Is er een transmissieverlies op gebouwniveau vereist en is er een EPC-rapport beschikbaar, dan kan er beroep worden gedaan op de genormeerde schilmethode. Deze berekening is gecertificeerd aan de hand van de ISSO 51 en kost €100,-. Dan is er nog een berekening mogelijk op gebouw- en ruimteniveau. Gecertificeerd op basis van de ISSO 51, 53 en 57. Door middel van deze berekening wordt exact per ruimte het warmte-, ventilatie- en opstartverlies inzichtelijk gemaakt. De kosten hiervoor zijn €199,50.

17 reacties op “TU gaat warmtepomp berekenen

 1. Ewout Muntz schreef:

  Dit doe ik al jaren voor installateurs. Als zij dan een warmtepomp van Stiebel-eltron kopen krijgen zij de kosten terug

 2. g van dijk schreef:

  en wordt er ook gekeken naar trillingen en lage frequenties die de woning van de buren binnen dringt zoals bij mij

  • Remco schreef:

   Je kunt beter aankloppen bij de buren ipv hier te beklagen. Installatietechnish is het dan verkeerd aangelegd. De installateur dient dit op te lossen. En anders gemeente inschakelen.

   • g van dijk schreef:

    Remco je hebt gelijk maar ik ben al zo lang bezig natuurlijk is het verkeert aan gelegd en heb al overal geklaagd en heb er al deskundigen bij gehaald en omgevings diensten proberen te bereiken maar het liefst laten ze niets horen er zijn metingen hier verricht en die bevestigen mijn gelijk lage frequenties trillingen enz. maar de buren ontkenden eerst dat ze een warmtepomp hebben en nu horen ze niets ik heb aan alle kanten gelijk maar de overlast begint pas na verloop van tijd en dan moeten die mensen hier weken logeren en deze huizen zijn niet geschikt voor warmtepompen en een warmtepomp boiler maakt heel veel lawaai weet ik nu ook maar wie helpt mij uit de brand met een goed advies maar dat hoor ik nergens
    het probleem is dat ik te netjes ben ik moet veel meer drama maken
    maar als een installateur een goed advies heeft ben ik hem heel dankbaar en kan ik eindelijk op houden met klagen groet!

    • piet schreef:

     Leer eerst eens punten en komma’s te gebruiken

    • Joop schreef:

     Warmtepompen veroorzaken geluidsoverlast
     Wanneer je een warmtepomp op een goede plek installeert, zal waarschijnlijk niemand er last van ondervinden. Een groot deel van het geluid wordt namelijk veroorzaakt door weerkaatsing van muren waar de warmtepomp te dichtbij staat. Het is dan ook belangrijk om de warmtepomp daar niet te dichtbij te plaatsen. Daarnaast is het van belang om trilling-isolatoren te plaatsen. Daarmee worden trillingen fors verminderd.

     Ook zijn er geluidsisolerende kasten te koop die het geluid dempen. Is het mogelijk om een warmtepomp op een plat dak te plaatsen? Dan is dit zeker aan te raden. Geluid dat de hoogte ingaat zorgt beneden vaak voor minimale overlast. Tot 2021 mag een warmtepomp maximaal 70 decibel produceren. Vanaf 2021 wordt dit maximaal 40 decibel op de erfgrens met de buren.

     • W. schreef:

      Wat belachelijk dat er tot 2021 met zo’n pomp 70 dec geluid mag worden gemaakt. Zelfs 40 is te veel.

 3. Walter schreef:

  Bij bestaande woningen is het eigenlijk niet zo heel ingewikkeld.
  Bij bestaande woningen is het gas verbruik bekent dus is er dmv een simpele berekening te bepalen wat het vermogen moet zijn en wat het jaar verbruik zal gaan worden.
  Bij onze eigen woning uitgerekend en dat klopte precies.

  • Rene schreef:

   Hoe bereken je dat dan Wij hebben Elga 4,8 KW warmtepomp, die geen gas bespaart en heel veel ( 4.000 KWatt) elektra verbruikt. Nu zegt fabrikant (Reme ha/ Techneco) dat installateur een te kleine capaciteit heeft geleverd; daarom hoog verbruik Gasverbruik was (voor installatie 4,8 KWatt Elga WP) voor 150 mtr2 oppervlakte met (vloer)verwarming 3.400 mtr3 gas Remeha geeft aan dat WP van 6 tot 10 KWatt beter zal werken.?? Koop ik dan geen vrachtwagen om een pakje op te halen, ik.p.v. een bestelwagen Wie heeft tips bij berekenen capaciteit WP en optimaliseren inregeling WP + CV installatie op vloerverwarming en radiatoren Warmte-overdracht schijnt onvoldoende te zijn

 4. Armand schreef:

  Ik nodig de technische uni uit
  Om het bij mij te berekenen

 5. Ewout Muntz schreef:

  ik neem bij een berekening en het advies juist mee welke maatregelen wat opleveren .welke installatie aanpassingen je kunt doen. Een goed advies is meer dan een transmissieberekening. Ook energie adviseur is een vak krijg ik van klanten te horen.
  Leuk om later ook terug te krijgen dat een woning comfortabel is geworden.

  • jelle schreef:

   Ik heb al heel wat zelfbenoemde adviseurs gezien en gesproken. Het zijn allemaal kwakzalvers. Een echt goede berekening kost heel veel geld en onderzoek. Daarnaast dat gezeik over geluid snap ik niet, want je hebt ook warmtepompen zonder buiten unit zoals ik heb en die hoor je allee. Als gebruiker binnen.

 6. Martijn schreef:

  Gewoon elektrische boiler met elektrische ketel, simpel.

 7. Lion Hendriks schreef:

  Goed bezig TU !!
  En succes met de berekeningen !!

 8. jelle schreef:

  Ik heb al heel wat zelfbenoemde adviseurs gezien en gesproken. Het zijn allemaal kwakzalvers. Een echt goede berekening kost heel veel geld en onderzoek. Daarnaast dat gezeik over geluid snap ik niet, want je hebt ook warmtepompen zonder buiten unit zoals ik heb en die hoor je allee. Als gebruiker binnen.

 9. Jos de Groot schreef:

  Weer verdere uitholling van het vak. Dit hoor je als installateur zelf te kunnen en dan hoef je je niet afhankelijk te maken van leveranciers of fabrikanten. Haal jezelf niet naar beneden tot montage bedrijf. Een goede installateur heeft productkennis van meerdere merken en past de juiste per situatie toe op basis van prestaties en budget. Maar goed voor je het weet is er weer een artikel bij een vandaag over wat er allemaal niet fout gaat. Zet ‘m op, verbreed je kennis. Het vak is er mooi genoeg voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.