fbpx
Nieuws

In twee jaar 35.000 banen bij in bouw

In de bouwsector zijn de komende twee jaar waarschijnlijk 35.000 extra arbeidskrachten nodig. Dat meldt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Vorig jaar werden nog vooral flexibele krachten aangenomen, maar komend jaar worden vooral meer vaste banen verwacht.

In 2016 maakte de bouw een sterkte groei door. Het productievolume steeg met 7 procent, omgerekend een stijging van 4 miljard euro. Die groei was vooral te danken aan de woningbouw. Woningverbouwingen zorgden met 1,7 miljard euro (+35 procent) voor het leeuwendeel van de groei. In de afgelopen twee jaar stegen de investeringen in de woningbouw met 50 procent.

Vooruitzichten

Ook voor de komende jaren zijn de vooruitzichten gunstig. Het EIB voorspelt groeicijfers van 8 en 6 procent voor respectievelijk 2017 en 2018. Voor 2017 worden naar verwachting zo’n 60.000 woningen opgeleverd. Het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen stijgt naar verwachting met 15.000 tot 75.000.

De utiliteitsbouw en de grond-, water- en wegenbouw trekken ook aan, vooral in 2018. Bij de utiliteitsbouw is het de nieuwbouw die profiteert van economische groei, afnemende leegstand en de lage rente. Bij de grond-, water- en wegenbouw is na 2017 sprake van toenemende budgetten bij de overheden, na eerdere bezuinigingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.