fbpx
Nieuws

Uitblaaskap met loodvrije plakplaat

Breman Schoorsteentechniek heeft een dakdoorvoer voor hellende daken ontwikkeld met een loodvrije plakplaat. Dit alternatief, dat net zo makkelijk te kloppen is als lood, is afkomstig uit gerecyclede folie uit autoruiten.

“Als Breman willen we in 2025 energiepositief zijn”, zegt Martijn Rook van Breman Schoorsteentechniek. “In die schone toekomst past eigenlijk niet dat je nog lood gebruikt.”

De nieuwe plakplaat op de aluminium uitblaaskap is dus niet langer van lood, maar is van loodvervanger Leadax, dat gemaakt is van gerecyclede PVB (polyvinylbutyral). PVB is de folie die wordt gebruikt in gelaagd glas, zoals autoruiten en veiligheidsglas.

Veiliger, lichter, eenvoudiger

Bij dakdoorvoeren met een indekstuk ónder de pannen werkt Breman al langer met loodvrije slabben, van Ubiflex. Nu is er dus ook voor de plakplaten een loodvrije oplossing. Het Leadax materiaal wordt op een aluminium ring gerukt tegen de pijp en met een speciale Leadax kit bevestigd. Rook: “De monteurs in de fabriek zijn blij: ze hoeven niet langer met giftig lood te werken én Leadax is lichter en eenvoudiger te knippen.”

Ook Burgerhout werkt sinds kort met Leadax. Op de laatste VSK toonde het bedrijf de nieuwe dakdoorvoerpan FX Easy met Leadax, die te gebruiken is op steile daken (tot 60°).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.