fbpx
Nieuws

Van Dorp investeert in adsorptiewarmtepomp

De Van Dorp Groep investeert in een compacte adsorptiewarmtepomp. Deze zou HR-ketels kunnen vervangen zonder dat daar grote aanpassingen voor nodig zijn. Van Dorp en Cooll gaan ook een langetermijnsamenwerking aan. Zo gaat Van Dorp de eerste serie warmtepompen installeren bij vijftig woningen.

De uit de Universiteit Twente voortgekomen onderneming Cooll Sustainable Energy Solutions heeft de warmtepomptechnologie ontwikkeld. Deze zou volgens Cooll bij een huishouden 50 procent gas kunnen besparen. De adsorptiewarmtepomp van Cooll verwarmt nu nog met aardgas, maar kan ook verwarmen met andere groene gassen zoals waterstofgas. Lees hier hoe de techniek van de gasadsorptiewarmtepomp precies werkt.

Van Dorp is al tien jaar nauw betrokken bij de ontwikkeling en maakt dankzij deze investering nu ook de opschaling mogelijk.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een grote installateur participeert in een warmtepompoplossing. Eerder werd bekend dat de hoge temperatuur warmtepomp van Vattenfall en installateur Feenstra volgend jaar op de markt komt.

3 reacties op “Van Dorp investeert in adsorptiewarmtepomp

 1. Pjotr schreef:

  Begrijp ik goed dat de COP ongeveer 2 is? Dat is natuurlijk niet zo hoog t.o.v. een electrische warmtepomp, maar die is dan ook veel duurder. Daarnaast is er een enorm dure aanpassing van de elektrische infrastructuur voor nodig. Mij lijkt de adsorptiewarmtepomp een prima ontwikkeling!

 2. Efficiency en COP zijn niet hetzelfde. Het verschil is het rendement van de elektriciteitscentrale. Een efficiency is een ketenrendement, een COP niet. Als het rendement van de elektriciteitscentrale bijvoorbeeld 45% is, moet je de COP maal 0,45 vermenigvuldigen om een vergelijkbaar getal te krijgen. Of andersom, een beetje kort door de bocht kan je stellen dat een HR-ketel een COP heeft van 2,5 en onze warmtepomp bij 150% een jaarronde COP van 3,3

  Verder is het belangrijk om te kijken naar de jaarronde COP.

  De gaswarmtepomp haalt een hoge jaarronde efficiency bij hoge afgifte temperatuur (bestaande woningen met radiatoren)

  Dat maakt dat de COP van een elektrische warmtepomp lastig te vergelijken is met een efficiency van een gaswarmtepomp. Die haalt zijn hoge COP bij lage afgifte temperatuur en hoge buitentemperatuur.

  Het vergelijken van de CO2 uitstoot is nog wat complexer.

 3. w geertsema schreef:

  De een vind dit uit de ander dat = prachtig De klant weet niet welke richting hij moet kiezen begrijpelijk en onzeker De regering zal landelijk een richting moeten uit kiezen wat het gaat worden en van hier uit kunnen we met zijn alle mee aan de slag en verder ontwikkelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.