fbpx
Nieuws

VDL stapt in installatiewereld

VDL Groep, vooral bekend van de bussen en halffabrikaten voor auto’s, stapt in de woningbouw. In Heerenveen gaat het een fabriek ombouwen om voor bouwer Van Wijnen modules te leveren voor badkamers, installatieschachten en technische ruimten.

VDL Groep en Van Wijnen zijn voornemens langjarig te gaan samenwerken. Vanaf volgend jaar gaat de busbouwer in Heerenveen op industriële wijze demontabele modules produceren voor de bouw, vlakbij de nieuwe industriële woonfabriek van Van Wijnen. De huidige activiteiten van de bussenbouwer in Heerenveen worden ondergebracht bij andere vestigingen.

Snelle betaalbare woningen

De vraag naar woningen in Nederland is groot, maar het aanbod van beschikbare en betaalbare woningen blijft daarop ver achter. Om aan die vraag te voldoen, moeten vóór 2030 maar liefst een miljoen woningen worden gebouwd. Het aantal op te leveren nieuwbouwwoningen wordt dit jaar geraamd op 60.000, in plaats van de noodzakelijke 100.000. VDL en Van Wijnen voegen hun kennis en ervaring met industrialisering, innovatie en bouw samen om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het woningtekort.

Woning in een dag

Van Wijnen en VDL willen door de woningbouw te industrialiseren de bouwtijd op locatie terugbrengen van 60 dagen naar slechts 24 uur. De geïndustrialiseerde aanpak heeft ook een duurzame kant: het aantal transportbewegingen op bouwplaatsen kan substantieel worden beperkt en bouwhandelingen kunnen onder geconditioneerde omstandigheden worden gerealiseerd.

Trend: prefab

Prefab neemt een enorme vlucht in de installatiesector. Steeds meer installateurs kiezen voor voormontage van installatiedelen. Met name in de nieuwbouw is het een manier om sneller, effectiever te werken, en de faalkosten te reduceren.

Check hier de Installatie Trends voor 2021

Smart spaces

De nieuwe activiteit voor VDL in Heerenveen, die VDL Smart Spaces gaat heten, biedt werkgelegenheid aan alle 150 medewerkers. Het bedrijf staat vlakbij de nieuwe woonfabriek van Van Wijnen, die volgend jaar klaar moet zijn.

Industrialiseren.

Volgens Van Wijnen topman Peter Hutten, kan de bouw veel leren van VDL. “Met VDL doet één van de grootste spelers uit de Nederlandse hoogwaardige maakindustrie zijn intrede in de bouwsector. Hierbij kan de kennis en het netwerk van VDL, bijvoorbeeld uit de automotive en met automatisering en robotisering, worden ingezet voor de productie van onderdelen voor onze toekomstbestendige en betaalbare Fijn Wonen-woningen”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.