fbpx
Nieuws

De coronacrisis doet menig werknemer vrezen voor zijn baan. Een recente subsidiecampagne waarmee mensen zich kunnen omscholen tot installatiemonteur is een succes: de komende maanden zullen zo’n 4.000 mensen beginnen met een cursus die moet leiden tot een baan in de installatiebranche.

Het gaat om de campagne NL Leert Door, die voorziet in een financiële tegemoetkoming van 900 tot 1.100 euro voor vakgerichte modules met het oog op omscholing. Vanuit dit programma komt in totaal 17 miljoen euro beschikbaar voor scholing, waarvan minimaal 4 miljoen euro naar diverse opleiders in de techniek.

Aircomonteur gewilde job

“We zijn enorm dankbaar dat er met behulp van deze subsidie 4.000 technici worden opgeleid in het eerste halfjaar van 2021″, zegt John Huizing, directeur bij TechniekOpleiding.nl, een nieuw platform voor zij-instromers. “Het mooie is dat het mes aan twee kanten snijdt. Opleiden helpt enerzijds mensen die bijvoorbeeld door de coronacrisis in een lastig arbeidsparket zitten om weer aan het werk te kunnen. Anderzijds dringt dit het tekort aan technici terug.”

Uit een eerste inventarisatie door TechniekOpleiding.nl blijkt dat de cursussen elektrotechniek, aircotechniek en koeltechniek het meest in trek zijn.

Uitkijken naar tweede ronde

Later dit jaar zal er in een tweede ronde van NL Leert Door wederom geld beschikbaar komen. Huizing: “We zetten er dan ook op in om in de tweede helft van het jaar opnieuw duizenden technici te helpen om zich op te leiden met behulp van de NL Leert Door 2-subsidie.”

2 reacties op “Techniekopleiding stroomt vol door coronasubsidie

 1. Joni Fleischer schreef:

  Dit is niet de manier om nieuwe monteurs op te leiden. Ik wil heel graag mijn erkenning en moet daarvoor een EVC traject afleggen. 18 jaar ervaring zou toch zat moeten zijn om mijn kennis aan te tonen. Mort alleen nog even 5000 euro betalen aan het EVC traject met een zogenaamde elektra module omdat ik niet uit mijn hoofd weet wat de weerstand in een installatie is? (Welke je moet meten en nooit uit je hoofd kan weten).

  Daarnaast heb ik ook flink moeten betalen om mijn vakmanschap CO te behalen. Nog eens even 1500 euro voor 2 examens.

  Dus ik vraag netjes of ik iets van subsidie kan krijgen. Maar dat is dus blijkbaar alleen voor mensen die 0 verstand hebben van techniek? En die kunnen dan even een f-gassencertificaat halen?

  Probeer eerst eens de mensen bij te scholen die al jaren bezig zijn! Die moeite doen om hun kennis hoog te houden en daar al duizenden euro’s in hebben geïnvesteerd? Geef die nou eens voorrang voor opleidingstrajecten en subsidies!

  • jos schreef:

   Beste Joni,

   Je hebt gelijk , hoe meer mensen goed opgeleid zijn des te beter toch. Ze (TechniekOpleiding.nl en De Nederlandse overheid die geld/subsidie verstrekt na overleg in EU verband )laten mensen in kou staan terwijl we vakmensen tekort komen . Is hetzelfde als je een hypotheek wil aanvragen .Jongelui krijgen met 2 salarissen meer hypotheek dan een echtpaar van 60 jaar met spaargeld met de smoes , we lopen meer risico door leeftijd . Veel in dit land klopt niet meer! We zijn teveel afhankelijk geworden van Brussel , al het beleid wordt daar bepaald .Misschien moet je een keer een briefje schrijven naar de EU met een aanvraag voor opleiding-subsidie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.