fbpx
Nieuws

Een aantal organisaties, waaronder Techniek Nederland, Holland Solar, FME, VNG en Urgenda willen meer subsidie voor zonne-energie. In een brief aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat roepen ze op om het budget voor SDE+-subsidie te verhogen.

Volgens de coalitie dreigen ruim 6.000 projecten voor zonne-energie niet door te gaan, doordat de subsidiepot leeg is. Dit kan het behalen van de klimaatdoelen voor dit jaar in gevaar brengen. Wanneer deze projecten toch door zouden gaan, levert dit naar schatting nog een halve Mton aan CO2-reductie op, evenals 1,5 TWh extra duurzame energie.

Geld al beschikbaar

De coalitie wijst erop dat het geld voor de verhoging van de SDE+-subsidie al beschikbaar is via de Opslag Duurzame Energie. Door de 6.000 projecten uit te voeren, is de kans groot dat Nederland alsnog het klimaatdoel voor dit jaar behaalt en daarmee het risico op een boete van de Europese Commissie kan voorkomen of beperken. Volgens Europese afspraken moet aan het eind van dit jaar moet 14 procent van de totale energievoorziening hernieuwbaar zijn. Ook moet er 25 procent CO2-reductie behaald zijn ten opzichte van 1990.

Breed draagvlak

Volgens de coalitie is er een breed draagvlak bij ondernemers, gemeenten en maatschappelijke organisaties voor uitvoering van de projecten. Belangrijk voordeel is dat installateurs nieuwe zonne-energieprojecten snel kunnen realiseren, waardoor ze dit jaar nog bijdragen aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen.

De ondertekenaars van de brief roepen minister Wiebes en de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat op de mogelijkheden voor subsidiëring van zonne-energie op daken de komende jaren te verruimen en daarmee de energietransitie extra vaart te geven. Zij willen daarover op korte termijn een gesprek met minister Wiebes.

Behalve Techniek Nederland, Holland Solar, FME, VNG, Urgenda en de milieuorganisaties hebben ook NVDE, gemeente Amsterdam, gemeente Utrecht, Gemeente Den Haag, Gemeente Rotterdam, Energie Samen en MVO-Nederland de brief aan minister ondertekend.

Lees hier de hele brief aan de minister.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.