fbpx
Nieuws

Verticale verdringingsventilatie, vanuit de vloer naar het plafond, is een prima methode om de blootstelling aan aerosolen te minimaliseren. Dat blijkt uit vergelijkende metingen van TNO, uitgevoerd in opdracht van Goflow.

Nortbert Vroege, oprichter van Goflow, toonde de TNO-resultaten afgelopen dinsdag tijdens een presentatie op het VentEvent, het digitale congres over ventilatie, dat door Installatie.nl werd georganiseerd. Vroege: “Het is onweerlegbaar, met onze verticale ventilatie heb je veel minder last van verspreiding van het coronavirus.”

Aerosolen zijn minuscule druppeltjes die langere tijd in de lucht kunnen blijven hangen. Inmiddels is er behoorlijk stevig bewijs dat deze aerosolen het virus kunnen overdragen. Een goede ventilatie helpt om het aantal aerosolen te verminderen.

Nagebouwd klaslokaal

“Verticale ventilatie zorgt voor minstens tien keer minder blootstelling aan aerosolen dan mengventilatie”, concludeert Vroege. Op het eigen kantoor in Sassenheim bouwde Goflow een klaslokaal na en liet dat door Interflow, onderdeel van de BAM, volblazen met aerosolen. Vervolgens mat TNO met verschillende sensoren de blootstelling gedurende 45 minuten, bij verschillende ventilatie-opstellingen, alle bij een capaciteit van 1.350 m3/u.

Klik aan voor een vergroting.

Bij mengventilatie circuleert de lucht meer in het lokaal, waardoor kinderen meer worden blootgesteld aan aerosolen dan bij verticale ventilatie, waarbij aerosolen in de opgaande luchtstroom geen kans krijgen zich in het horizontale vlak te verspreiden. Uit de metingen van TNO blijkt nu dat de blootstelling aan deze deeltjes zelfs 14 keer zo hoog is als bij de Goflow-methode.

Invloed van radiatoren

Het aan en uitzetten van radiatoren heeft bij mengventilatie en verticale ventilatie een tegengesteld effect: bij mengventilatie zorgt dat voor een afname van de blootstelling aan deeltjes, bij verticale ventilatie zorgt het juist voor een toename. Het Goflow-systeem werkt het best als het tot aan de muren is gemonteerd. Om praktische redenen is dit soms lastig. In deze ‘semi-open’ systemen is er meer blootstelling dan in volledig open systemen, maar nog altijd een factor 5 minder dan bij mengventilatie.

VentEvent

Het online ventilatiecongres VentEvent, waarin 14 prominente sprekers uit de sector actuele thema’s en projecten belichtten, werd bezocht door ruim 400 congresgangers, die het evenement beoordeelden met een 8,2. Video’s van de presentaties zijn vanaf donderdag online te bekijken op VentEvent.nl.

3 reacties op “‘Verticaal ventileren zeer effectief tegen aerosolen’

 1. Arnold schreef:

  En niet te vergeten, een goede geluidsisolatie.

 2. Hans Schoenmakers schreef:

  weet iemand of verticale ventilatie ook van toepassing is bij de behandelstoel van een tandartspraktijk.

 3. Adriaan Keij schreef:

  En nu de praktijk: stof en ander vuil van de vloer wordt de lucht in geblazen. De vloer ligt vol met spullen, er staan tafels en stoelen, tassen – noem maar op. Het plafond wordt rond de afzuiging smerig van stof en andere zooi, voor het onderhoud van het systeem ontbreekt tijd en geld, mensen worden het gebonk op die holle vloer zat – slopen maar weer.

  En waar was het om begonnen: vanwege aerosolen van een ‘levensgevaarlijk virus’ wat al lang het land uit is. Gewoon net als vroeger zorgen dat je voldoende ventileert (ramen open), je immuunsysteem op orde brengen, af en toe een griepgolf en door met leven. Dit ventilatiesysteem is geld over de balk gooien, net als mondkapjes, lockdown (etc), vaccinaties en andere ‘corona shot’. Maar dat zie je pas als je het door hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.