fbpx
Nieuws

Verwijderen gasaansluiting gratis

gas, aardgas, koken

Netbeheerders mogen geen kosten meer in rekening brengen voor het verwijderen van de gasaansluiting. De kleinverbruiksaansluiting voor woningen moeten kosteloos worden afgesloten, wanneer een woning bijvoorbeeld overstapt van een cv-ketel naar een all-electric warmtepomp.

De Autoriteit Consument en Markt wijzigt op verzoek van de netbeheerders de tarievencode gas per 1 maart, zo staat in een publicatie in de Staatscourant. Met dit codebesluit wijzigt de verdeling van de verwijderkosten van een gasaansluiting voor (individuele) kleinverbruikers. Minister Wiebes van Economische Zaken had hier al eerder op aangedrongen.

Kleinverbruik

Een kleinverbruikaansluiting is een aansluiting die niet meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaat. De gratis afsluiting komt wel voor rekening voor huishoudens die wel gebruik blijven maken van het gasnet. De regeling schrijft namelijk voor dat de verwijderkosten kunnen worden verrekend in de periodieke aansluitvergoeding van degenen die aangesloten blijven op het gasnet. Verzoeken voor afsluiting kunnen gedaan worden via mijnaansluiting.nl.

3 reacties op “Verwijderen gasaansluiting gratis

 1. Ludwig schreef:

  Is dus niet gratis: de rekening wordt gewoon verschoven naar de mensen die nog wel een (noodzakelijk?) abonnement op aardgas hebben. Net zoals met illegaal afgetapte elektriciteit voor bijvoorbeeld een wietkwekerij: ook de rekening daarvan wordt verdeeld over de klanten die wel netjes betalen…

  • Mark schreef:

   Opzich niet heel logisch dat het doorbelast wordt aan andere klanten. Op den duur heb je een heel gasnetwerk liggen voor maar een kleine groep klanten. Dat moet gewoon betaald worden.

   Anderzijds als je alleen al lijkt naar Liander 2019:
   jaaromzet 1.757 miljoen.
   Winst 407 miljoen.
   Aantal gasaansluitingen kleinverbruik: 2.526.000
   Dus 161euro per aansluiting in een jaar tijd. Daar kunnen ze dus mooi een potje voorzieningen van maken

   Van die winst zou je

 2. Martien schreef:

  Hoe krom kan het zijn, maar kom vooral niet aan hun centen want de winst moet blijven groeien. Ongewenst dit soort praktijken, maar de “vervuiler” betaald heet het dan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.