Ga naar hoofdinhoud

, , ,

Vier koolmonoxide-doden in één week

Een bochtige, bijna kunstzinnige verstrengeling, waarbij de rookgasafvoer ook nog eens is losgeschoten.

2023 leek een ogenschijnlijk veilig jaar te worden voor wat betreft het aantal koolmonoxide-slachtoffers. Een nare decemberweek met enkele tragische ongelukken zorgde er voor dat het gemiddelde van de laatste jaren in stand blijft.

In heel 2023 kwamen vier mensen om het leven, en raakte 38 mensen gewond vanwege het inademen van koolmonoxide. Het merendeel van de gewonden moest naar het ziekenhuis. Deze cijfers komen overeen met de laatste twee jaar. Het aantal gewonden daalt al jaren. In 2017 waren er nog 247 slachtoffers te betreuren. Dit blijkt uit cijfers die expert Marco Lammers, opleidingscoördinator van de Salland Tech Academy, al jaren bijhoudt en deelt met Installatie.nl.

Begin december vielen in Rijnsburg en Loosdrecht elk twee slachtoffers door -naar alle waarschijnlijkheid- koolmonoxidevergiftiging.

Cv-ketel

Koolmonoxide-ongevallen komen het vaakst voor in het najaar. Dit heeft simpelweg te maken met dat de verwarmingsinstallaties weer aan gaan, en mogelijke mankementen of gebrekkig onderhoud dan pas ontdekt worden. Dit jaar startte het stookseizoen relatief laat, door de lange nazomer.

Sluipmoordenaar

Koolmonoxide kan ontstaan bij onvolledige verbranding in een gasgestookte installatie, en is gevaarlijk omdat je het niet ruikt. Die onvolledige verbranding kan het gevolg zijn van een mankement of gebrekkig onderhoud van de verbrandingsinstallatie.

In het najaar houden Brandweer en Brandwondenstichting altijd een campagne om huishoudens te wijzen op de gevaren van koolmonoxide. Hierbij wordt onder meer geadviseerd om de installatie jaarlijks te laten inspecteren en onderhouden door een hiervoor gecertificeerde installateur. Ook wordt geadviseerd een koolmonoxidemelder op te hangen. Wanneer er koolmonoxide gedetecteerd wordt is het vooral zaak om acuut een woning te ventileren.

Daling

Het aantal slachtoffers kent een dalende trend. Dat wil niet zeggen dat het aantal koolmonoxide-meldingen daalt. Een steeds groter aantal huishoudens heeft bijvoorbeeld koolmonoxidemeters.

Ketelonderhoud

Sinds april 2023 moeten installatiebedrijven en monteurs gecertificeerd zijn om werkzaamheden aan gasgestookte installaties te mogen uitvoeren. Deze CO-certificering legt veel druk op de markt: het aantal installatiebedrijven dat officieel gecertificeerd is, is stevig gedaald. Heel veel bedrijven wachten nog op certificering. Veel huishoudens hebben moeite om een beschikbare installateur te vinden om een toestel te onderhouden. Techniek Nederland meldde eerder deze maand dat dit kan leiden tot wachtlijsten.

8 reacties op “Vier koolmonoxide-doden in één week

  • Michel Zandvliet

    Er zijn ook mensen die nooit onderhoud laten plegen. Wat doe je daar tegen. Gaan pas bellen als de ketel het niet doet. Vorige week nog bij z’n ketel (1995) geweest. In het slangentje van LDS was een gaatje gemaakt, anders viel de ketel uit. Persoonlijke CO-melder ging ook af. RGA bocht voor ca. 80% dicht. Ketel dus maar vervangen.
    Kort gezegd ligt het niet altijd aan het installatiewerk. Mensen zijn zelf ook verantwoordelijk.

    1. Pstal

      Simpel wat je verteld dit kan ook de installateur of monteur gedaan hebben om dat ze storing niet konden vinden waren ze er weer van af maar de storing was eigenlijk niet op gelost

  • H k

    Naast goed onderhoud zou een verplichting moeten bestaan om een co stop te plaatsen. Dan wordt in ieder geval de mogelijke veroorzaker uitgeschakeld. Is veiliger dan een melder waarbij mensen toch nog gaan kijken wat er aan de hand is en vervolgens voor het toestel liggen.
    Neemt niet weg dat de installatie veilig moet zijn en we als installateur onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Niet denken het zal wel goed zijn en doe het al jaren zo. Kan zijn dat je het al net zo lang verkeerd doet.

    Ga na of je bij jezelf het ook zo zou doen of dat je zelf voor het toestel wil liggen.

  • Marco

    Buiten het feit dat het dieptreurig is dat er weer 4 mensen overleden zijn door CO vergiftiging. Ben ik eigenlijk best benieuwd naar de staat van onderhoud van de CV ketels. Werd daar nooit onderhoud aan gedaan, werd daar door de spreekwoordelijke beun het onderhoud gedaan of is het onderhoud daar uitgevoerd door een geweldig bedrijf dat gecertificeerd is en ook gecertificeerd personeel heeft? Want de schuld word vaak bij de beun gelegd maar 95% van die beunen werkt overdag gewoon voor een baas hoor. En die is vaak ook gewoon gecertificeerd. Maar ook die bewoner rommelt soms maar wat aan.

  • Ed

    Ook veel klanten bellen af omdat onderhoud te duur word, zeker nu ook de verplichte Co keur er bij komt.
    Kom je wel bij klanten, 80% heeft geen Co melder. Ik heb ze in de bus liggen, maar men wil ze zelf wel kopen, met het resultaat dat ze volgend jaar er nog niet hangen.
    Maak er een verplichting van, net als rookmelders,
    Dan ook koppelen aan de verzekeringen, bij ellende geen uitkering.

  • Mark

    Hoeveel doden, even in perfectief kijken naar andere overleden personen in andere situaties. En het werkt wel die co certificering. Wanneer gaan we nu de ketelfabriekanten nu de “na” keuring laten doen. Ja, dat kost geld. En daar zou TN in moeten springen.

  • Peter Volkman

    Wie van diegene die heeft gereageerd heeft een idee of voorstel hoe een goed controlesysteem opgezet zou kunnen worden?
    Gat in de Markt?
    In Duitsland is het prima geregeld, het kan dus wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Ventilatiesysteem in kast op de galerij

De voordelen van Mezutec waterontharders

Installatie van een overkapping met zonnepanelen als dak

Drama in kruipruimte: installatie-stagiaire (16) verongelukt

Steeds minder verpakkingen

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan