fbpx
Nieuws

Vooral zzp’ers geraakt door gasketelwet

De zzp-installateur lijkt zijn financieel voordeel een klein beetje kwijt te raken na de invoering van de certificeringsregeling voor gasverbrandingsinstallaties. Het tarief van de zzp’er gaat naar verwachting harder stijgen dan van installatiebedrijven met personeel. Dat blijkt uit de resultaten van de MKB-toets, uitgevoerd door Sira Consulting. Toch zorgt de ‘gasketelwet’ niet voor grote verschillen tussen verschillende bedrijfstypen.

Onderhoudstarief

Het huidige gemiddelde tarief per onderhoudsbeurt voor een zzp’er is nu 78,33 euro. Naar verwachting gaat dat stijgen naar een bedrag tussen de 94 en 97 euro. Daarmee heeft de zelfstandige nog wel een lager tarief dan een gemiddeld installatiebedrijf. In het onderzoek wordt nu uitgegaan van een uurtarief van 92,54 euro per onderhoudsbeurt voor installatiebedrijven. Afhankelijk van de hoeveelheid personeel zou daar het tarief stijgen een bedrag tussen de 100 en 103 euro.

Installatietarief

Een vergelijkbare trend zien we bij tarieven voor het plaatsen van een volledige installatie per bedrijfstype. Daar zou het tarief van een zzp’er stijgen met zo’n 16 tot 18 euro. Bij een installatiebedrijf per personeel wordt een stijging van het tarief verwacht van 8 tot 11 euro. Omdat in het onderzoek wordt uitgegaan van hetzelfde tarief voor zzp’ers als bedrijven in de huidige situatie (717,78 euro), zouden zzp’ers na de certificeringsregeling duurder uitkomen dan een installatiebedrijf met meerdere mensen personeel. Maar grote verschillen zijn dit niet.

Oorzaken

De reden dat zzp’ers relatief het hardst geraakt worden door de gasketelwet, is dat grote bedrijven relatief vaak zelf al kiezen om een erkenning te halen of zich te laten certificeren. De kosten hiervoor hebben ze dan al gemaakt. De extra kosten door de wettelijke verplichting is daardoor lager dan voor zzp’ers. Daarnaast hebben grote bedrijven een schaalvoordeel. De kosten voor audits en licenties kunnen over meer klussen worden doorberekend.

Bekijk hier alle resultaten van de MKB-toets.

8 reacties op “Vooral zzp’ers geraakt door gasketelwet

 1. Glezer Melvin schreef:

  Blijft een gewassen neus zonder goede controle en handhaving! Zolang Jan en alle man een ketel kan kopen dus de consument voor de ( goedkope handige buurman) kiest zal er niks veranderen aan de veiligheid. Het probleem zal alleen maar groter worden. Neem een voorbeeld aan Duitsland (woon aan de grensstreek) regelmatig Nederlanders aan de lijn (die verhuisd zijn naar Duitsland) voor een offerte voor een nieuwe cv ketel omdat de prijzen ruim 35 procent hoger liggen dan Nederland. @ lang leve de schoorsteenveger.

  • H.glasius schreef:

   Melvin gewoon zoals bij beide buurlanden enkel een erkend bedrijf met controle om de 18 maanden of volgens voorschrift fabrikant.
   En attest naar de verzekering, anders geen dekking.

  • Maurice schreef:

   Er veranderd helemaal niets.de problemen die er op veiligheidsgebied bestaan komen juist bij de grote bedrijven vandaan die eerder al erkend waren.nu komt er zo.n wassen neus co.certificering die ook iedereen weer met zijn ogen dicht haalt en het geknoei gaat gewoon verder

 2. de echte installateur schreef:

  ja wie had iets anders verwacht dan ?
  deze wet is JUIST ontworpen door de grotere bedrijven om van die lastige concurrenten
  af te komen, dat snapt toch iedereen ?

 3. Sjaak schreef:

  Installatiebedrijven of zzp die indien gecertificeerd voldoen aan de regelgeving aan de huidige gasvoorschriften. De meet apparatuur dient ieder jaar te worden gekalibreerd en geregistreerd in een logboek. Bij een audit wordt dit gecontroleerd en de monteur wordt getest of hij op de hoogte is van de huidige regelgeving moet laten zien dat hij benodigde meettechnieken onder de knie heeft en ook weet wat hij doet, Er wordt een formulier in gevuld en dit wordt gearchiveerd. Helemaal geen probleem mee.

  Zolang er gastoestellen verkocht worden aan particulieren en deze toestellen kunnen monteren en aan de gasleiding kunnen prutsen met alle gevolgen van dien.
  Zolang dit wordt toegestaan krijg je dit niet onder controle.
  Bij een ongeval met gas of koolmonoxide staat bijna nooit wie heeft er het laatst aan de gasleiding of toestel heeft gewerkt. B.v of dit sociale huurwoningen zijn of particulieren verhuurders ( huisjesmelkers) in laatst genoemde wordt het niet zo nauw genomen met het onderhoud want dit kost geld.

  Nu wordt het werken voor aan de gasleiding door de certificeringsregeling voor gasverbrandingsinstallaties in 2021 weer bij de gecertificeerde bedrijven en gecertificeerde ZZP gelegd.
  Conclusie:
  De particulier of de klussenbus kan nog steeds zijn gang en hoeft zicht nergens aan te houden. Zij kunnen zelfs nog meer concurreren op deze manier.

 4. e - installateur schreef:

  elk jaar alle meters controleren ?
  we hebben het beste van het beste in huis maar weet je wat zo iets kost plus dan nog het
  transport naar de controleur en alle rompslomp die je er van hebt !
  is het niet verstandiger om de meter de vervangen zodra deze stuk is ?
  er zijn meters bij die alleen maar de kluis uit zullen komen zodra deze gekeurd zouden gaan worden ! en je zal net zien dat wanneer je zon meter eindelijk een keer nodig hebt, dat deze dan bij de keuringsinstantie ligt ! ! ! ! !

 5. P.Tamerus schreef:

  Certificering .. misschien vind ik er straks WEL een installateur mee die komt op mijn verzoek om een rendements meting te doen aan mijn cv ketel voor een normale prijs.

  Het schoonmaken in natuurlijk een wassen neus… ketels vervuilen nog amper , het enige wat belangrijk is , is de controle van ontsteking mechanisme , sifon en opvang bak schoonmaken ( condens water) . Rookgassen en rendement meting wordt nooit gedaan omdat ze de meetapparatuur niet hebben en/of het niet kunnen

 6. Service monteur in ruste na 47 jaar schreef:

  Wat een drukte om niets, de regering wil dat iedereen van het gas af gaat, waar maken jullie je dan nog druk over iets wat binnen afzienbare tijd verleden tijd is zonde van de energie en het geld wat er in gestoken word.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.