fbpx
Nieuws

Wie gaat het gasnet betalen?

gas, aardgas, koken

De kosten van het in stand houden van het aardgasnetwerk worden verdeeld over alle aansluitingen. Maar wat nu als steeds meer huishoudens zich laten los knippen van dat net?

Krijgen de ‘blijvers’ dan een hogere rekening gepresenteerd? Over dat vraagstuk is de Autoriteit Consument en Markt (ACM) onlangs een onderzoek gestart.

Het is een vraag die onherroepelijk gaat spelen bij de energietransitie. Vergelijk het met de postzegel: die wordt ook steeds duurder omdat PostNL een duur systeem moet handhaven voor steeds minder verstuurde brieven en kaarten.

Wie betaalt

Minister Wiebes van Economische Zaken verwoordt het zo: “Onder de huidige omstandigheden zal een steeds kleiner aantal bewoners, van de wijken die later van gas af gaan, de kosten voor investeringen en het in standhouden van het gasnet gaan betalen.”

Het onderzoek van de ACM heeft de naam MORGAN meegekregen, wat staat voor Moet Regulering Gasnetten Anders? De hoofdvraag hierbij is of en, zo ja, hoe de ACM de tariefregulering moet aanpassen vanwege het dalende gebruik van de gasnetten. ACM-woordvoerder Jeroen Nugteren: “Het onderzoek bevindt zich in de beginfase, veel is nog onduidelijk. In de loop van 2019 kunnen we resultaten verwachten.”

Scenario’s

Dát er in 2050 minder gas door het net stroomt, staat wel vast voor de ACM, maar hoeveel, dat ligt aan het energietransitiepad dat gekozen wordt. Als wordt ingezet op elektrificatie en warmtenetten, dan verwacht ACM dat de gasvraag met 49% daalt.

Als vol ingezet wordt op groen gas, dan ligt die daling echter op 45%. En als het pad van waterstof bewandeld wordt, dan blijft de daling steken op 36%.

Gasvraag bij drie toekomstscenario’s. Bron: ACM

14 reacties op “Wie gaat het gasnet betalen?

  1. Peter schreef:

    Wij gaan dat betalen en het verzwaren van het elektrische net gaan wij ook betalen.
    Kortom wij gaan alles betalen net zoals de subsidies op lucht/waterpompen en pellet kachels.
    Vooralsnog komen ze er niet uit met dat zogenaamde klimaat akkoord ze willen het nu doorschuiven naar januari het grootste probleem is het opslaan van de opgewekte energie daar zijn simpelweg geen betaalbare en haalbare oplossingen voor.
    Ze kliederen maar wat aan de nieuwe huizen van het gas af en dan gaan praten over waterstof wat ook door zo’n gaspijp gaat, nou lekker dan heb je een nieuw huis zonder gas vervolgens kan je warmtepomp het niet bolwerken met een strenge winter moet er alsnog een gaspijp worden aangesloten.
    Dan nog dit komt er waarschijnlijk hier in de buurt een nieuw zwembad ze hadden de ambitie om dat gasloos te realiseren nu ligt er een nieuwe ontwerp en jawel inclusief een gaspijp was toch ruim 600k goedkoper plus het risico uitsluiten van het geheel niet warm krijgen.
    Nu komen er al meer van die stink pellet kachels op de markt waar zelfs subsidie op wordt gegeven hoe gek wil je het maken die krengen brengen veel meer fijnstof in de lucht en co2 neutraal zijn ze zeker niet want er gaat fossiele brandSTOF in.

  2. Jos schreef:

    Er zijn veel ontwikkelingen gaande, er wordt nog niet teveel over verteld.

    Volgens een gasinspecteur in m,n vriendenkring zijn specialisten op 1 van de wadden-eilanden bij een woonzorgcentrum de bestaande gasvoorziening met 30% aan waterstofgas aan het mengen , vooralsnog gaat deze proef prima . Ik denk persoonlijk dat men even een pas op de plaats moet maken met die merken warmtepompen, voordat Nederland verplicht aan de warmtepomp moet en veel gezinnen financieel in grote problemen komen . Gasnet nog niet teveel loskoppelen zou ik zeggen en vol voor waterstof ontwikkelingen gaan .Ik persoonlijk betaald straks nog liever iets meer voor waterstofgas al dan niet in gemengde vorm dan veel geld aan zo,n herriemakende warmtepomp die zonder aanpassingen in de woning niet de capaciteit levert die m,n bestaande c.v. ketel wel levert

    • Wilma Huiskamp schreef:

      helemaal mee eens, Jos. Er lopen al veel proeven met waterstofgas en de resultaten zijn positief. Als fabrikant van gasgestookte luchtverwarmers zijn, wij Winterwarm Heating Solutions, daar ook mee bezig. Het gaat toch niet lukken om alle industriele gebouwen elektrisch te verwarmen.

  3. Peter Beekmans schreef:

    Als installateur ben ik ook van mening dat waterstof DE oplossing isvoor de toekomst, zowel voor verwarming van woonobjecten als voor mobiliteit.
    Kernenergie is ook een alternatief, maar daar krijg minder snel de handen voor op elkaar, maar moet wel bespreekbaar zijn.
    Pelletkachels zouden eigenlijk verboden moeten worden i.p.v. gestimuleerd, want er is geen grotere fijnstof veroorzaker dan deze.
    Er worden nog steeds nieuwbouwwoningen verkocht die alleen kunnen worden verwarmd met afgifte systemen die 75ºC watertemperatuur nodig hebben, terwijl die niet kunnen worden opgewekt met warmtepomp systemen.
    Wij maken alleen nog maar LTV installaties die functioneren op 55º in de bestaande bouw, en 35º- 40º in de nieuwbouw.
    Als de opdrachtgever dat niet wil, zoekt ie maar een andere installateur.

  4. willem schreef:

    Gastransitie? En dan nu het echte verhaal:

    In de jaren 60 ging in Nederland de vlag uit. In Slochteren onder de akkers van boer K.P. Boon, zat 2659 meter diep 2700 miljard kubieke meter aardgas. Nederland gaat massaal aan het aardgas. Als een junk hebben wij de bel leeg gezogen. Tot de jaren tachtig geen aandacht voor energie besparing. Het was snel geld verdienen voor de overheid en relatief goedkoop en comfortabel voor de verbruiker. Het kon niet op. En de nadelen, daar spraak niemand over. Onze landgenoten in het Noorden laten wij letterlijk wegzaken in de grond. Terwijl wij toch met heel Nederland en daarbuiten hebben geprofiteerd van deze energie bron. Onze welvaart is er groot mee geworden. Nu bijna 60 jaar verder, lezen wij dagelijks dat de eindgebruikers zo snel mogelijk van het aardgas afgesloten moet worden. Te veel CO2 uitstoot en terecht boze Noorderlingen.
    Maar is het echt zo eenvoudig om te veranderen en wat is het echte verhaal?
    Wij worden overspelt met alternatieve. De branche overvalt ons met allerlei oplossingen en aanbiedingen. Warmtepompen, zonnepanelen, elektrische- verwarmen, wandverwarming, laag gestookte installatie, warmte- koude opslag, energycollector, energydak, hecofloor, Energieheipaal enz. enz. ………. Het grootste deel van het Nederlandse energiegebruik komt voort uit het genereren van warmte (44%). Voor warmteopwekking wordt in Nederland voornamelijk aardgas gebruikt, ca. 75% wordt met aardgas vervuld. Voor de Nederlandse overheid betekent het winnen van gas nu nog ca. 10 miljard aan baten per jaar. In alle belangrijke Nederlandse beleidsnota’s en kabinetsplannen van de laatste jaren, inclusief het energieakkoord en het energierapport, staat dat het energiesysteem van de toekomst duurzaam moet zijn. Maar wat ‘duurzaam’ precies is, daarover verschillen de meningen. Zeker, schoon, betaalbaar, kansrijk. Mooi klinkende ambities, maar het kan nog van alles betekenen.
    Wij worden dagelijks bestookt met nieuws:
    • Aardgasverbod nieuwbouw ‘overhaast’ volgens bouwers
    • Aansluitplicht voor aardgas vervalt
    • Gasketel moet vanaf 2021 verboden worden
    • ‘We moeten geen gasfornuizen meer verkopen’
    • Geen gasketel meer, maar wat dan wel?
    enz enz.
    Het zorgt voor veel vragen en kunnen wij dit binnen de afgesproken tijd realiseren?
    In de wetenschap, dat wij, dus ook de schrijver van dit stukje energie hebben verbruikt zonder bij na te denken en verkeerd zijn voorgelicht door de branche moeten wij nu supersnel van het aardgas af. De klimaattop in Parijs (COP21) eind december 2015 heeft een akkoord opgeleverd. Het is door velen toegejuicht als een zeer belangrijke stap naar het beperken van klimaatverandering. Maar wat betekent het klimaatakkoord voor Nederland en vooral voor de manier waarop we met energie omgaan? Ik zal de opmerking willen maken, hoe zijn wij en hoe gaan wij dagelijks met de energie om.
    Wij hebben ons laten aanleunen dat onze hele huis comfortabel moet zijn, in alle vertrekken een verwarming, en lekker veel warmwater tijdens het douchen- of bad gebruik. Het bouwbesluit heeft daarbij nog richtlijnen en regels gedocumenteerd dat elk vertrek ook nog moet voldoen aan bepaalde temperaturen. Maar heeft u zich wel eens afgevraagd, wat voor installatie en Cv ketel er is geïnstalleerd in uw woning. En gebruikt u inderdaad alle radiatoren in de ruimte waar deze zijn geïnstalleerd? U zult tot de conclusie komen, dat er een investering is gedaan waar u door de jaren heen geen 100% gebruik van heeft gemaakt. In het algemeen is het hoofdverblijf de enige ruimte die u dagelijks verwarmt. Als u een installateur op bezoek heeft gehad, voor advies voor vervanging van uw cv ketel, gaat het verhaal al snel over hoeveel warmwater u wenst in uw badkamer. CW 4 is (8 ltr per min.) is wel het minimale wat zij adviseren. Het advies gaat al snel naar meer warmwater waarbij de uiteindelijk capaciteit van de ketel al rond de 30 KW of meer uitkomt. Om maar te zwijgen van de voorraadboilers van 80 ltr en meer. 60 graden warmwater 24 uur per dag tot uw beschikking. Dus veel energie verbruik gebaseerd op warmwater komfoort. Terwijl u gewoon u huis en met namen uw hoofdvertrek wilt verwarmen, en wilt douche. Als u echt aan het rekenen gaat, zal u er achter komen dat uw ketel capaciteit veel te groot is voor uw woning. Maar ja, veel warm water is komfoort. Energie zuinig? Nee. Rendement holt achteruit. En dan de zgn. energiezuinige kamerthermostaten met digitale klok en instelbaar vanaf uw smartphone. Ooit afgevraagd hoeveel dit komfoort en advies van uw installateur u kost? Energie zuinig? Nee. Tevens zijn al deze technisch hebbedingetje met een sneltreinvaart op de markt gebracht maar zijn zij ook veilig en niet te kraken? C-keur? Inregelen van uw installatie is een pre en zal echt verplicht moeten worden. Dat levert komfoort en zuinig stoken op. HR ketels op bestaande installatie berekend op 70/ 90 temperatuur hebben nooit het rendement gehaald wat in de handleiding van de fabrikant staat . Maar dat terzijde. Wij hebben echt het aardgas verkeerd benut. Goede voorlichting vanuit de overheid met beperkingen aangaande verbruik had ons meer voordelen opgeleverd. Eerlijke energie voorlichting, stoken naar behoefte was een beter uitgangspunt, dan klakkeloos Cv ketels installeren die in capaciteit te groot zijn. De energietransitie wordt ons nu versnelt opgelegd, terwijl er nog volop onderzoeken zijn naar het verbeteren van allerlei alternatieven. Als de branche weer dezelfde foute maakt als in de gasvoorziening en voortborduurt op de bestaande gegevens dan gaan wij weer de verkeerde kant op. Te grote warmtepompen enz.
    De netbeheerders en de installatiebranche in Nederland hebben hoofdpijndocumenten. Wie gaat het uitvoeren, hebben zij voldoende technisch medewerkers? Zij vissen allemaal in dezelfde vijver naar techneuten. Specialisten zijn er nodig, om deze transitie tot een duurzaam einde te brengen. De netbeheerders hebben wachtlijsten voor aanleg van huisaansluitingen en laadpalen. En voor 2020 moeten zij de eindgebruiker een slimme meter kunnen aanbieden. Wat wel zo handig is en verplicht voor een juiste teruglevering van niet gebruikte energie opgewekt door bv zonnepanelen. Zij moeten hun net gaan aanpassen, gas eruit elektrisch verzwaard er in. Overdag krijgen zij energie retour van de zonnepanelen en windmolens. De particulieren leveranciers krijgen hiervoor ook nog vergoeding. En als wij echt van het aardgas afgaan moeten de energieleverancier pieken tussen 17.00 en 19.00 uur want Nederland gaat aan hun avondmaal d.m.v. elektrisch koken. Dus veel technisch aanpassing zowel voor de eindgebruikers als de netbeheerders. Met de opmerking: minder verbruik maar wel meer kosten. Wie gaat dit betalen? U, als eindgebruiker? Heeft u ruimte in uw financiële kasboekje om duizenden euro’s te investeren in uw woning? In de praktijk liggen de kosten tussen de € 6.500 en € 14.000. voor woningen gebouwd vanaf 2010 en voor oudere woningen is dit het dubbelen. En als u geen eigenaar bent zal uiteindelijk de verhuurder de kosten bij u deponeren. Als deze hoofdpijnvraagstukken niet goed worden bestudeerd en de eindgebruikers niet goed worden voorgelicht, wordt het niets met de energietransitie. Mijn advies is: Onderzoek eerst eens goed naar een duurzame oplossing, activeer de lokale overheid. Probeer op kleine schaal uit. Betrek de eindgebruiker in de energietransitie en vertel het eerlijke verhaal. Neem geen overhaasten beslissing. De energietransmissie gaat ons veel euro’s en menselijk energie kosten. Min of meer hebben wij dit zelf veroorzaakt. Hadden wij maar wat Hollandse zuinigheid moeten hanteren met ons energie gebruik.
    Willem van Dongen
    Doceert in de energiesector.

  5. Wilma Huiskamp schreef:

    Helaas willen “de groenen” dit verhaal niet vertellen. Hun devies is: doordenderen met die trein anders komen we nergens. Maar dit gaat gepaard met veel onzorgvuldigheid en levert heel veel klachten en financieel nadeel op in de toekomst voor de welwillende mensen die nu voorop lopen en bijv. al een warmtepomp aanschaffen. Kostenplaatjes en terugverdienmodellen zijn bovendien gebaseerd op de huidige energieprijzen terwijl de overheid daar de komende jaren volop in gaat rommelen. Kijk al maar naar de electriciteitsprijs voor 2019. Door deze te verlagen doe je er weer langer over om je investering in zonnepanelen weer terug te verdienen. En hoe lang mag je nog terug leveren aan het net?? De overheid bepaald en die toont zich heel vaak geen betrouwbare partner voor de lange termijn. Een nieuwe regering en het wordt weer anders.

  6. henk schreef:

    Waterstof is gewoon peperduur om te maken ,dus reken je niet rijk met dit systeem ,je kosten zullen nog veel hoger worden .

  7. C. den Hoedt schreef:

    Prima verhaal. Maar dringt dat door tot het parlement? Tot de regering? Hebben wij ook lobbiisten die voor het grote geld gaan met vrije toegang tot wie ze willen, als ze maar genoeg deskundig slijmen? Ook bij hen moet ook de schoorsteen immers roken? Hebben politiek en regering eigenlijk wel oog en oor voor wat er onder de burgers leeft? Kijk naar het kinderpardon. KInderen die al soms 10 jaar hier met onze (klein)kinderen naar school gaan. Volop overal met meedoen en van meegenieten., Moeten ineens ons land worden uitgemieterd omdat al die jaren parlement en regering te lui of te dom zijn geweest om passende, nette regels op te stellen die een vlotte afhandeling van assielaanvragen van hun ouders, of van henzelf als ze alleen op avontuur zijn gezet, kunnen garanderen. Dat onvermogen wordt nu door het Christelijke CDA en de VVD overschreeuwd met de wet die zo nodig gehandhaafd moet worden.
    Stond de vrijstelling van belasting voor de grote bedrijven op hun winstuitkeringen in het verkiezingsprogramma van VVD en CDA? Hebben we dat soms met zijn allen over het hoofd gezien?
    Hoe veel ruimte geven wij aan dictatoriaal gedrag van milieu fanatici die er niet voor terug deinzen om naar de rechter te stappen om ons allen in de tang te nemen? Al kennis genomen wat zo hier en daar uit de riolen van de milieubeweging het internet bereikt? Moeten we daarmede al die clubs de grond in stampen? Zeker niet. Maar wat meer naar de achterhoede treden zou wel helpen.
    Ons land stikt van de mensen en organisaties die oplossingen zoeken om de ontstane milieuproblemen het hoofd te bieden. Die dag en nacht werken aan middelen om aan die problemen op een effectieve en comfortabele manier, passend bij ons leven van vandaag , het hoofd te kunnen bieden. Laten we trots zijn op die mensen. Hun alle kansen geven hun producten te vervolmaken. Daarom nu geen definitieve , een heel land een hele bevolking gevangen nemend, nu al nemen . Misschien zo hier den daar kleine pilotprojecten starten om te bezien hoe die uitwerking bevalt. Om van te leren als ze opgeschaald kunnen worden. Nederlanders zijn vrije, meestal verantwoord levende mensen. Die laat je in hun waarde. Die moeten wat te kiezen hebben en geen eenzijdige richting op geduwd worden waar geen weg terug meer mogelijk is.
    Let op wat nu besloten wordt en maak je reactie daarop luid en duidelijk bij de Statenverkiezingen, de verkiezingen voor het Europarlement. Als je die kansen niet benut verdien je niet beter. Het is het enige dat je als burger in handen gekregen hebt. Laat dat niet uit je handen vallen!!!!!!

  8. Klaas schreef:

    @Willem van Dongen: Hier heb ik helemaal niets aan toe te voegen. Maar wel één maar: Ja, de gehele energie transitie zal ons allemaal geld kosten. Tegelijkertijd blijven de boven-modaal verdieners wel volop geld uitgeven aan de nieuwe telefoon, de verste vliegvakantie, de mooiste auto. Blijven we allemaal (te)veel vlees producten nuttigen, pakken we voor elk ritje de auto. Ik ken heel veel mensen die echt wel geld hebben om te verduurzamen, maar dit geld liever gebruiken voor hun luxe leven. Kies je voor luxe en een relaxed leven in het ‘nu’ en denk je van “die zeespiegel stijging, dat zien wel dan wel weer”. Of maak je hierin daadwerkelijk bewust keuzes zodat ook een volgende generatie hier nog ‘normaal’ kan wonen?

    Ik ben van mening dat we echt gisteren al werk hadden moeten maken van een verregaande CO2 reductie. Er wordt ons (helaas) geen tijd gegund om op kleine schaal te proberen. Dat vereist pijnlijke keuzes. Maar liever nu even pijn lijden zodat we een zonnige toekomst voor ons hebben, dan doorgaan zoals we nu doen, waarbij het water ons straks letterlijk aan de lippen staat.

  9. Sjaak schreef:

    ieder vergeet dat dhr Wiebes de minister is van economische zaken. dat wil zoveel zeggen als hoofd verantwoordelijke van Tennet en ACM iedereen op stang jacht om in actie te komen.
    dat heeft helemaal niest met het milieu te maken maar wel dat we ( installateur, opdrachtgever enz) hellemaal gek gemaakt worden om maar te investeren, maar dat is toch zijn taak . LET WEL ik ben het met zijn manier van werken niet eens en de oplossingen ook al niet

  10. frits schreef:

    volgens mij is een warmtepomp en eventueel een warmtepompboiler meer iets voor woningen die heel goed zijn geïsoleerd, maar maak van de gemiddelde woning eens een transmissie berekening, dan weet je wat er aan warmte verlies optreed , hier hoor ik nergens wat over? een warmtepomp boiler mmm misschien gaat dat lukken maar wel een groot ding 200 tot 400 liter, en die moet je ook warm houden , maar goed als die goed is geïsoleerd, oke , maar je huis verwarmen met een warmtepomp die niet veel hoger komt dan 55 graden, en dan moet het niet te gek koud zijn anders , ga je het niet redden om je huis te verwarmen, het verhaal dat overal een te grote ketel staat klopt wel en de keuze was ook meer vermogen voor het warmwater comfort CW4 CW5 CW6 dat zou je kunnen oplossen met een warmtepomp boiler, dan kun je de meeste doorsnee huizen wel met 8 tot 12 Kw verwarmen , zeker ook minder als je alleen het hoofd vertrek doet.
    Moet iedereen zijn huis gaan isoleren ? eigenlijk wel , stel – 8 graden C. buiten en 20 tot 21 binnen temperatuur , gemiddelde wind . een woning met een binnen muur en buiten muur met spouw van 7 cm heeft een verlies van ruwweg 40 W per vierkante meter , dubbel glas 78 W p/m2 Hr ++ 33,6 W /p/m een geïsoleerde spouw zal tussen de 20 en 30 zitten
    maar als we er een binnen muur voor zetten met isolatie kun je nog wel lager uitkomen richting 5 of 8 graden . voorgaande is even een ruw voorbeeld , dus alle bestaande huizen moeten geïsoleerd worden van binnen of nog beter misschien van buiten isoleren bouw er een muur rondom om heen en isoleer het dak met 30 tot 40 cm dikke isolatie , dan komen we er wel, maar wie gaat dat betalen?? juist ja de gewone man . maar waarom gaan we eerst niet eens alle airco s in Nederland die zomers volop draaien verplicht aan de zonnepanelen hangen, er is zon! het is warm dus elektra in overvloed dat is dan alvast energie neutraal , alle grote verbruikers gewoon verplichten , ook supermarkten met grote daken en hun slurpende koelingen die kunnen heel veel bij dragen aan energie neutraal , grote kantoor panden? maar ja een supermarkt betaald 5 cent per KW en wij klootjesvolk 27 cent zeg maar even , dat is ook met grootverbruikers die betalen een habbekrats voor hun energie , en daar hoor ik maar weinig over , ook in de media , die vertellen en schrijven wat ze krijgen voorgeschoteld , een hoop lobby , en wie denkt er echt na??

    • Peter schreef:

      @Frits, natuurlijk dan bouw je nog ff een extra muur om je huis heen kun je me ook vertellen waar die eventueel op moet rusten, dan kun je er ook gelijk kozijnen in zetten die je dan van de buitenkant met een ladder open kunt zetten.
      Misschien is het nog beter om in een grote thermoskan te gaan wonen.

  11. frits schreef:

    nou die extra muur zou je misschien gewoon aan de bestaande gevels kunnen hangen, in principe is isolatie niet zwaar en als je aan de buiten zijde een lichte soort verharding aanbrengt , is daar vast wel iemand die dat weet te fabriceren , en ja je zult de kozijnen ook aan moeten passen en ja een brede vensterbanken , anders gaat het niet met een warmtepomp! maar wat ik bedoelde was : dat dergelijke ingrepen heel veel geld kosten , en die kosten worden neergelegd bij de burgers , en niet bij bedrijven en de overheid zelf, hoeveel overheid gebouwen hebben er PV s zeg maar? , en hoeveel supermarkten met airco en koelsystemen zijn er die PV hebben ? geen enkele, en daar valt de meeste winst te halen ! maar die willen niet investeren , omdat ze goedkope energie tarieven hebben! Maar warme zomers veel zon en hele grote daken met koeltorens maar geen PV daar haal je echt grote CO2 winst , bij koelen dus, en niet bij verwarmen in de winter doen PV veel minder dan in de zomer , en daar kun je dus nooit je huis mee gaan verwarmen !! ik heb zelf 20 panelen in de zomer wel 20…. 25 kw per dag en nu! nog geen 2Kw per dag , wie gaat er eens nadenken in dit land? als je in de winter 8 of 10 Kw nodig hebt om je huis te verwarmen ? per Uur he! dat vermogen kan nooit geleverd worden , we praten wel over heel veel huizen die allemaal gelijk warmte willen , dat vermogen kan nooit door de huidige infrastructuur , en zelf dat aanpakken ? hoe dik moeten die kabels wel niet zijn in de straten en aan de lichtmasten?? wel goed voor de koperprijs , maar ik heb daar nog niemand echt iets zinnigs over horen zeggen. zo is er weer even uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.