fbpx
Nieuws

Opnieuw problemen met gasmeter

2

Netbeheerder Enexis is gestopt met het installeren van de slimme gasmeter van Itron, nadat bij enkele van deze meters een gaslekkage is waargenomen.

In november kreeg Enexis drie meldingen binnen waarbij in de woning een gaslucht geroken werd en bij nadere beschouwing bleek dat die lucht uit de nieuw opgehangen Itron-meter kwam. De kitrand binnenin de meter was niet goed aangebracht.

Itron heeft inmiddels maatregelen genomen om de productie van meters en de kwaliteitscontrole aan te passen. Pas als door een onafhankelijk keuringsinstituut (KIWA) is aangetoond dat de productie- en kwaliteitscontrole aan de eisen voldoet, wordt weer gestart met het plaatsen van Itron-gasmeters (type G4 en G6).

Door het probleem bij de Itron-meters is de uitrol van de slimme gasmeter bij netbeheerder Enexis, maar ook bij netbeheerders Coteq en Rendo, nagenoeg stil komen te liggen, meldt consumentenprogramma Kassa, dat afgelopen weekend een uitgebreid item aan de zaak wijdde.

Schroefdraad

In november vorig jaar bleek ook al een partij gasmeters niet aan de normen te voldoen. Toen ging het om een te korte schroefdraad. Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) concludeerde onlangs dat deze meters geen direct gevaar opleverden. Toch was er ook toen al behoorlijk stevige kritiek vanuit SODM.

Van de nieuwste meldingen is SODM helemaal geschrokken, omdat er nu daadwerkelijk sprake is van lekkages en dus van mogelijk gevaarlijke situaties. “Ze moeten echt acuut worden terug gehaald, dit mag je niet accepteren”, aldus directeur netbeheer Pieter van den Bergen tegen Kassa.

Op energienieuwssite Energeia zegt Van den Bergen dat de productie van de Itron-meter sinds maart  niet meer in Duitsland worden gefabriceerd, maar in Oost-Europa. Het Duitse productieproces liep volledig geautomatiseerd, terwijl in Oost-Europa delen met de hand in elkaar worden gezet. Dat komt de kwaliteit volgens Van Bergen niet ten goede.

Gewisseld

Enexis laat weten dat 159 klanten voor de terughaalactie al benaderd zijn en dat het grootste deel van de meters bij deze klanten al is gewisseld. Deze klanten hebben een brief gehad met uitleg over het probleem. De weggenomen meters worden onderzocht in het testlaboratorium van Enexis.

Als extra maatregel neemt Enexis een steekproef van meters die al zijn geplaatst. Het gaat om 451 meters van dezelfde fabrikant maar uit andere partijen. Klanten krijgen hierover een brief. Zij krijgen een andere meter in hun meterkast.

2 reacties op “Opnieuw problemen met gasmeter

  1. R.H. Henstra schreef:

    Straks doorsturen naar m’n zuster en vragen wie bij haar een slimmerik geplaatst heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.