
Een gemengde maand voor de Nederlandse zonnepanelensector: panelenfabrikant Energyra uit Noord-Holland moest zijn deuren sluiten, terwijl in het noorden van het land panelenbedrijf Elsun de feestelijke opening vierde.
Elsun is een dochteronderneming van Elton uit het Drentse Roden. Vorig jaar kondigde de tochtweringsspecialist aan dat het bedrijf bij het Italiaanse Ecoprogetti een assemblagelijn had besteld die bij maximale inzet jaarlijks 150 MW aan pv-panelen zal kunnen produceren.
Twee weken geleden was de feestelijke opening, waarbij meteen een eerste bestelling werd geplaatst: burgemeester Klaas Smid van de gemeente Noordenveld reikte een cheque uit voor de aankoop van 200 panelen voor de nieuwe Health Hub in Roden.
Op installateurs gericht
Elsun richt zich met directe verkoop op installateurs en projectbureaus, waarmee zowel de zakelijke als de particuliere doelgroep bereikt wordt. Het gaat om kwalitatief hoogwaardige pv-panelen, die in het hogere marktsegment worden gepositioneerd.
De multifunctionele lijn kan meerdere soorten en formaten panelen produceren waardoor Elsun ook in de toekomst een rol kan blijven spelen in deze dynamische markt.
Elton zal niet alle onderdelen van de pv-panelen zelf produceren, maar zal halffabricaten gaan assembleren. “We gaan voor partijen in de markt die bewezen kwaliteit leveren”, zei Lion Houkes, marketingmanager bij Elton vorig jaar tegen Installatie.nl.
“Daarnaast gaan we zoveel mogelijk voor Europese leveranciers, omdat we zien dat hier toch de meest consistente kwaliteit geleverd wordt. Dat stelt ons in staat om goede product- en opbrengstgaranties af te kunnen geven.”
Energyra failliet
Waar in Drenthe de champagnekurken knalden, daar klonk in Westknollendam in Noord-Holland de dodenmars. De rechtbank in Haarlem sprak namelijk afgelopen vrijdag het faillissement uit van pv-panelenfabrikant Energyra.

Het bedrijf was van plan om een innovatief paneel op de markt te brengen, met een technologie die voortborduurde op een vinding van ECN: de
back contact module, waarbij de elektriciteit aan de achterkant en niet aan de voorkant van het paneel zou worden weggeleid. Het voordeel hiervan is dat je geen last hebt van schaduw en dat cellen dichter op elkaar zitten.
Duurzaam pv-paneel
Energyra besteedde veel tijd aan de ontwikkeling van een duurzaam paneel: vervuilende chemicaliën werden zoveel mogelijk verbannen en ook werd goed gekeken naar de carbon footprint van toeleverende bedrijven.
In Solar Magazine zegt curator Bas Coelingh Bennink dat de oplevering van de productielijn langer duurde dan de portemonnee van Energyra kon verdragen. Ook stelt hij dat er al wordt onderhandeld over een mogelijke doorstart.