fbpx
Nieuws

Regels gebouwriolering aangescherpt

De richtlijnen voor het ontwerpen, installeren en beheren van afvoersystemen voor hemelwater en huishoudelijk afvalwater zijn op twintig punten aangepast.

Met de aanpassingen is de Nederlandse Technische Richtlijn (NTR) 3216 weer in lijn met de NEN norm 3215, die afgelopen jaar al gewijzigd werd. De laatste wijziging van de NTR 3216 was in 2012. De vernieuwde NTR is te verkrijgen op de kennisbank van ISSO.

Er zijn onder wijzigingen doorgevoerd rond het combineren van ontspanningsleidingen, berekeningen van hemelwaterafvoer van groene daken en de aanleg van toestel- en verzamelleidingen.

Ontspanningsleidingen

In de nieuwe NTR is een bepalingsmethode met rekenblad opgenomen, waarmee je zelf het aantal ontspanningsleidingen kan bepalen dat je wil combineren, met een maximum van tien. Ook bepaal je hiermee de diameter van de gecombineerde ontspanningsleiding en de dakdoorvoer.

Voor een aantal veelvoorkomende situaties bevat de NTR rekenvoorbeelden, zoals voor parallelle ontspanningsleidingen met dezelfde lengte, en voor terraswoningen waarbij de lengte van de stand- en ontspanningsleidingen verschilt.

Groene daken

De nieuwe NTR geeft nu voor groene daken meerdere reductiefactoren afhankelijk van de dikte van de substraatlaag. Hiermee is NTR 3216 ook afgestemd op de NTA 8292 voor Begroeide daken.

Toestel- en verzamelleidingen

Ten aanzien van toestel- en verzamelleidingen zijn er ook kleine aanpassingen. Bijvoorbeeld over hoe je moet omgaan met het overbruggen van dilataties in vloeren.

Een tabel voor de maximum leidinglengte is uitgebreid met de aansluiting van een keukengootsteen, waarbij binnen een afstand van 5 meter een regelmatig gebruikt lozingstoestel > 0,75 l/s is aangesloten. Dit vergroot de transportafstand waardoor de maximum leidinglengte 8 meter kan bedragen in plaats van 5 meter.

Closet

De NTR heeft ook een verduidelijking voor het aansluiten van een closet via een bovenaansluiting. Dit is toegestaan wanneer – bovenstrooms van de aansluiting – de verzamelleiding is aangesloten op een secundaire ontspanningsleiding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.