fbpx
Nieuws

EPV moet eenvoudiger

De Energie Prestatie Vergoeding (EPV) werkt, maar is wel complex en zou simpeler moeten om een werkelijk succes te kunnen worden. Een nieuwe, standaard energiemonitoringstool maakt het toepassen van de EPV eenvoudiger.

Het verduurzamen van huurwoningen tot een NOM-woning is financieel een lastige zaak: een verhuurder geeft duizenden euro’s uit, terwijl de huurder profiteert van een lagere energierekening. De kosten en de baten worden niet eerlijk verdeeld. De EPV werd van kracht in 2016 en geeft een antwoord op dat dilemma.

NOM-woning

De EPV is een maandelijkse vergoeding die de huurder moet betalen als de energieprestatie voldoet aan de voorwaarden voor een NOM-woning (samengevat: warmtevraag <50 kWh/m2 en voldoende hernieuwbare opwek om in de volledige energievraag te voorzien).

De EPV wordt als apart onderdeel in rekening gebracht naast de huurprijs en de servicekosten en geldt zowel bij nieuwbouw als renovatie. Per saldo levert dit voor de huurder ongeveer gelijkblijvende woonlasten op ten opzichte van voor de renovatie of een woning van vergelijkbaar comfort.

Haken en ogen

In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken evalueerde bureau CE Delft het functioneren van de EPV in de eerste jaren van het bestaan van de regeling. Het blijkt dat de regeling best goed werkt. Huurders zijn redelijk tevreden en er zijn inmiddels ook al ruim duizend woningen verduurzaamd met een EPV. Toch blijken er nogal wat haken en ogen aan de regeling te zitten.

Eén daarvan is dat het optuigen van een EPV-constructie redelijk complex is en woningcorporaties deinzen er daarom nog wel eens voor terug, zo valt te lezen in het rapport. “De corporaties zien de EPV als een ingewikkelde regeling die in de praktijk substantiële personele ondersteuning vraagt.” Ook is de EPV “niet eenvoudig uitlegbaar aan de doorsnee huurder”.

Stroomversnelling

De Stroomversnelling, een vereniging die zich inzet voor de verduurzaming van de (huur)woningvoorraad, is al enige jaren bezig om de EPV en NOM-afspraken zoveel mogelijk te standaardiseren.

Eerder al werd een standaard Afnameovereenkomst gepresenteerd, een set kernafspraken tussen verhuurder en bouwer over de uit te voeren renovatie, waarin het erom gaat de prestaties van de woning te kunnen garanderen. Ook het NOM Keur moet aan de kwaliteit van deze afspraken bijdragen.

Softwaretool

Nu heeft de Stroomversnelling een standaard softwaretool ontwikkeld voor de EPV. Dankzij de ‘Energieprestatie Monitoring Norm’ moet het innen van de EPV eenvoudiger en goedkoper worden, en ook privacy- en security-issues zijn hierin aangepakt.

De door marktpartijen en Stroomversnelling gezamenlijk ontwikkelde open source API zorgt ervoor dat iedere aanbieder van monitoring oplossingen voortaan producten kan ontwikkelen die beter met elkaar, en met producten van derden kunnen communiceren.

Energie-apps

De EPV-administratie van een woningcorporatie kan hiermee geautomatiseerd worden en het innen van de EPV wordt daarmee eenvoudiger. De API kan ook worden gebruikt om nieuwe, slimmere energie-apps te ontwikkelen voor bewoners.

Om aan te tonen dat de API foutloos werkt worden de komende maanden enkele zogenaamde ‘ketentests’ gedaan samen met de deelnemende woningcorporaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.