fbpx
Nieuws

Zzp’ers zijn niet zo slecht verzekerd

Veel zelfstandigen bouwen pensioen op dan aanvankelijk werd gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van stichting ZZP Nederland en PZO (Platform Zelfstandige Ondernemers).

Eerder werd aan minister Koolmees gevraagd om een aov in te stellen voor alle zzp’ers, in de veronderstelling dat 80 procent hen van niet verzekerd zou zijn. Dit percentage is gebaseerd op de door het CBS gedefinieerde omvang van 1,4 miljoen zzp’ers. In werkelijkheid gaat het om ongeveer 700.000 echte zelfstandigen, die hun inkomen volledig uit hun onderneming halen.

Deze zelfstandigen zorgen dus wel degelijk voor hun oude dag. 58 procent van de ondervraagde zelfstandigen bouwt op dit moment vermogen op voor later. Onder fulltime zelfstandigen is dit zelfs 64 procent.

Verschillende manieren

Zelfstandigen bouwen op verschillende manieren vermogen op voor later. Sparen en hypotheek aflossen zijn de meest voorkomende manieren. Lijfrentes, beleggen, of het zzp-pensioen zijn andere voorkomende manieren. Daarnaast geeft 56 procent aan dat ze eerder in loondienst ook al pensioen hebben opgebouwd.

Ook op arbeidsongeschiktheid en overlijden zijn veel zzp’ers voorbereid. Zo legt 39 procent zelf geld opzij om het risico op niet kunnen werken te dekken. Ruim een kwart van de zelfstandigen (26 procent) heeft hiervoor een verzekering afgesloten. 37 procent van de ondervraagden heeft een overlijdensrisicoverzekering afgesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.