fbpx
Artikel

30 jaar HR-ketel: een mijlpaal

In oktober 1981 rolde de eerste commerciële HR-ketel van de productieband. De hoogrendements-ketel viert daarom de dertigste verjaardag.  

Naar aanleiding van een aftrap van de Gasunie, dat een demotoestel ontwikkelde, kwamen zes fabrikanten in 1980 met hun interpretatie van het hoogrendementstoestel, dat in de jaren ’70 al enigszins vorm kreeg door uitvinders die creatief bedachte warmtewisselaars toevoegden aan bestaande gietijzeren verwarmingsketels.

 

Een jaar later volgde de eerste introductie van een doorontwikkelde en geteste ketel. Nefit had de primeur met de Nefit Turbo.

 

In het verwarmingsnummer van Installatie en Sanitair volop aandacht voor deze beginjaren. Omdat de redactie zo veel nostalgisch en historisch fotomateriaal verkreeg, in dit fotoalbum een mooie bloemlezing door de beginjaren van de HR-ketel.

 

Klik hier voor een proefnummer van Installatie en Sanitair

Klik hier om direct naar het foto-album te gaan.

3 reacties op “30 jaar HR-ketel: een mijlpaal

  1. J.H. Soer schreef:

    Voor zover mij bekend, was het al maart 1981, dat de eerste geteste cv-ketels uit productie kwamen. Dit was overigens niet bij Nefit in Deventer, maar bij CHV, de Nederlandse vertegenwoordiger van Buderus. Deze ketel, de Loganagas 104 HR, was met een nageschakeld V.O. weliswaar minder spectaculair qua ontwerp, maar wel de eerste die echt buiten de destijds opgestarte proefprojecten normaal werd uitgeleverd.

  2. Feiken schreef:

    Wij hebben de 1e HR combi ontwikkeld, dat was in 1980
    de Bronco combi gesl. toestel 30.000 kcal
    vr. gr Tom Feiken 0615-090000

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.