fbpx
Blog

Ventilatie in gebouwen staat door het coronavirus weer top of mind en da’s mooi. Natuurlijk is de aanleiding minder prettig, vele mensen worden ernstig ziek, gaan zelfs dood en onze economie is compleet ontwricht.

Al meer dan driehonderd jaar weten we dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen het welzijn en de gezondheid van mensen en de kwaliteit van het binnenklimaat in de gebouwen waarin zij verblijven.

Bij onvoldoende ventilatie kunnen allerlei levende en niet-levende deeltjes in de lucht, zoals schimmels, pollen, bacteriën en virussen (ook wel bio-aerosols genoemd) zorgen dat wij ons niet prettig voelen en we kunnen er mogelijk zelfs (ernstig) ziek van worden.

Aerosols

In welke mate het coronavirus zich verspreid via aerosols in gebouwen zijn de wetenschappers het (nog) niet eens met elkaar. Alhoewel het aantal ‘believers’ in aantal aan het toenemen is. Als leek ervaar ik een beeld dat de ‘non-believers’ meer in het traditionele kamp van de medische wetenschap zitten zoals de virologen van het RIVM en de ‘believers’ meer vanuit de niet medische hoek komen zoals natuurwetenschap en wiskunde (statistiek).

Deze wereldwijde pandemie gekoppeld aan datatechnologie zorgt dat nu 100.000 wetenschappers over de gehele wereld vanuit verschillende vakgebieden in een korte tijd gaan zorgen voor een enorme sprong voorwaarts met de globale kennisontwikkeling op het gebied van de verspreiding van dit akelige virus en dat stemt mij positief.

BV Nederland

Daarnaast ben ik blij dat de overheid van BV NL haar beslissingen in deze baseert op de wetenschappelijke ervaring vanuit het RIVM. Wel is het zo dat de wetenschap op dit gebied evolueert en voortschrijdende inzichten onze kennis vergroot en van invloed is op keuzes die we morgen, volgende maand of volgend jaar maken. Maar aan de versnelling van deze kennisontwikkeling moeten wetenschappers duidelijk wennen. Daar waar ze hun hele wetenschappelijke leven van overtuigd zijn geweest, kan binnen een week achterhaald zijn en dat is voor iedereen wennen. Ook wetenschappers zijn maar mensen.

Wanneer wetenschappers het niet eens zijn met elkaar en de ander in een academisch debat proberen te overtuigen, is hun gedrag te vergelijken met dat van politici. En dat is nu juist het gedrag wat we in deze tijd niet kunnen gebruiken.

Beste wetenschapper, stel je daarom open voor andere wetenschappelijke vakgebieden. Je verrijkt hiermee je eigen kennis, jezelf als persoon en onze wereld.

Over Marc van Delft

Marc van Delft (1966) is directeur van totaalinstallateur en technisch dienstverlener Van Delft Groep in Nieuwkuijk. Marc van Delft blogt over mensen, gebeurtenissen en observaties die hem inspireren, prikkelen, of van invloed zijn op het bedrijf.

Bekijk alle berichten van Marc van Delft

1 reactie op “Gelukkig denken we weer aan het binnenklimaat

 1. Frenk schreef:

  Beste Marc,

  “Wanneer wetenschappers het niet eens zijn met elkaar en de ander in een academisch debat proberen te overtuigen, is hun gedrag te vergelijken met dat van politici”
  Dit hoort juist bij een (goed) wetenschappelijk debat. Kritisch zijn op eigen en elkaars werk. Er is een verschil tussen causaliteit en correlatie wat door niet-wetenschappers vaak door elkaar wordt gehaald (ik ben zelf ook geen wetenschapper).
  Persoonlijk denk dat het nog te kort is om al definitieve conclusies te trekken.
  Je moet je pas zorgen gaan maken wanneer er geen discussie meer is.
  Maar dat het goed is dat er hernieuwde aandacht is voor ventilatie is, daarover hoeft geen discussie te bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.