fbpx
Blog

De installatielobby verenigt zich, en dat betekent dat belangenbehartigers van ketels, afgiftesystemen, ventilatiesystemen én warmtepompen met minder monden gaan spreken. Dit komkommertijdnieuwtje zal veel installateurs deze zomer worst wezen, maar het lijkt goed nieuws voor een krachtiger, meer eendrachtig geluid in de Haagse kringen. Daarom een blog over dit circus.

Besluitvorming beïnvloeden

De lobby. Het blijft een bijzonder fenomeen. Dat komt omdat het buiten ons gezichtsveld plaats vindt, en natuurlijk de zweem heeft van de welbekende achterkamertjes en informele circuits.  De BENG, de geluidseisen voor warmtepompen, de toekomst van de gasinfrastructuur, certificering en normeringsprocessen: het is wat waard de koers van installatieland in je voordeel te beslechten. Alle spullenverkopers van deze wereld zetten de volkvertegenwoordiging graag naar de hand. En dat is maar goed ook: want een Kamerlid weet van heel veel vooral heel weinig.

Vorkje prikken

Vanuit het lobbynest zijn de lijnen naar het Binnenhof kort. Hier wordt tegen de politieke macht aangeschurkt, wordt net gewerkt en worden vorkjes geprikt. Het zijn niet alleen de spullenverkopers, en bedrijfstakvertegenwoordigers die hier rondschuimen: ook de consumentenbonden, milieuclubs en andere belanghebbenden (Gasunie, Shell) kennen en beheersen het lobbyspel perfect. Want de richting bepaald wordt door de beste lobby, en dat is niet per definitie de beste oplossing. En daarom heen zwermt dan weer de journalistiek, op zoek naar nieuws, de duiding, een lekje, of een relletje; uiteraard ook een speler in dit circus.

Zoveel belangen, zoveel clubjes

Wat kennen wij nu allemaal in installatieland? De verenigde installatiebedrijven, in de vorm van Techniek Nederland, zijn met hun kleine 5000 leden aangesloten bij VNO-NCW, net als de bouwers (Bouwend Nederland) energiebedrijven (Energie Nederland), de ingenieurs (NL Ingenieurs) de netbeheerders en de orgelbouwers. De meeste fabrikanten vinden we bij de FME, met 2200 leden en 45 brancheverenigingen ook een wijdvertakt instituut waarin je clubtechnisch kunt verdrinken.

Bloemlezing uit installatieland

Ik heb eens zitten struinen bij VNO-NCW, FME en consorten. Hou je vast. Zo hebben de luchtkanalenfabrikanten hun Luka, hebben de luchttechnische apparaten hun VLA, hebben we de vereniging Luchtverwarming en Stralingswarmte (VLS), de rookgasafvoerlobby Rogafa, de ketelfabrikanten (VFK), de warmtepompjongen (DHPS). De luchtbehandeling en koellobby heeft NVKL, met een industrieel zusje die NKI heet. Er is een club voor vloeistofpompen, voor de boilerboys (drie stuks) is er de Dutch Water Heater Association (DWHA). De infrarood-bedrijven hebben IG-Infrarood, de OpenTherm-bedrijven hebben de OpenTherm Association en dan hebben we nog VHS, die gaan over onze beveiliging, hang en sluitwerk.  Ik vergeet er veel. En ze hebben ook allemaal een pootje in de normcommissies en Europese overleggen.

Stakeholders uit installatieland binnen de FME.

Knokken of polderen

Elke club heeft een logo, een huisstijl, een bestuur, standpunten, kroonjuwelen en twistappels. De strijd tussen systeem C en D in ventilatieland, de roosters versus de kanalen. De aardgas/hybride-lobby versus de all electric fundamentalisten. De waterstof-believers. De kunststof versus de aluminium en koperen materialen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Af en toe is het net Jiskefet, maar dit is het leven in de polderlobby.

‘Samen’ naar de toekomst

Terug naar de eerste zin. Het goede nieuws is dat een groot deel van die versnipperde spullenclubs samen gaan werken. Eén grote parapu-organisatie die uitdraagt dat het niet meer gaat om de industrie maar om de integrale oplossing; de dialoog met de hele kolom. Branchedoorbrekend. Dat comfort en energiebesparing niet enkel meer draaien om verwarming, maar steeds vaker gaat over koeling en gezonde lucht. Eén eensgezinde lobby voor de energietransitie.

En dan de naam…

Na lang vergaderen zijn ze eruit. We noemen deze organisatie de Nederlandse Verwarmings Industrie.

De Nederlandse Verwármings Industrie. Dat moet je eens met een polygoonstem uitspreken. De oud-denkers uit de jaren zestig belden: ze willen hun clubnaam terug.

Deze lobby slaat bij haar eerste stapjes de plank al een klein beetje mis. Maar ik wens ze alle succes in deze uitdagende tijden.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

2 reacties op “Lobby slaat eerste plank mis

 1. RolandAslim schreef:

  Welkom in de wereld van rijkdom en roem, de
  grote illuminati-tempel .. Ben je een
  muzikant, voetballer, student, politicus, acteur /
  actrice of bedrijf … dit is geweldig
  gelegenheid om te vragen naar rijkdom, bekendheid en macht in het leven. Neem nu contact op met agent Roland aslim op whatsApp voor uw initiatie +2348147844552

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.