fbpx
Blog

Er zijn er die een naam niet belangrijk vinden; “Als het beestje maar een naam heeft”. Klazina 13, Dora 9 of Breta 17, zomaar een greep uit de top 10 van kalvernamen. Wanneer het om de keuze van een kindernaam gaat, is het proces dat na de conceptie in werking treedt wat complexer van aard. Geholpen door de zwangerschapshormonen kunnen de gemoederen hierbij tot grote hoogte oplopen. Menige relatie tussen aanstaande moeder en vader wordt hevig op de proef gesteld om tot een unieke en door beide gedragen naamkeuze te komen voor hun boreling.

Xess Xava of BZN

Wanneer dan na de geboorte de naam van hun prins of prinsje wereldkundig wordt gemaakt, bekruipt me vaak een gevoel van verbazing en diep medelijden. Wat maakt dat ouders hun kind voor het leven tekenen door het bijvoorbeeld Xess Xava te noemen. Dat ze daarna de naam van hun kind in grote gotische letters op hun eigen lijf tatoeëren moeten dan weer zelf weten.  Maar ja, zonder naam is ook geen oplossing en als je dan geen inspiratie hebt, noem je je muziekbandje gewoon BZN. Wat uiteindelijk ook weer gewoon een naam is.

De naam van ons eigen clubje van installatiebedrijven Uneto-VNI zat velen al vanaf aanvang niet lekker. Veel te lang en geen hond buiten de club wist waar het voor stond. Ik heb het dus vaak moeten uitleggen. Het was een overblijfsel uit een vorige generatie waarbij tijdens een fusieproces in 2002 geen duidelijke statement durfde te worden gemaakt voor een geheel nieuwe naam. Al polderend werd gekozen voor de fusienaam Uneto-VNI. Over de volgorde is destijds heel kort gesteggeld, maar aangezien een grote groep struikelde bij het uitspreken van de naam VNI-Uneto, is toen gekozen voor Uneto-VNI.

Drie factoren

Voor een goede naam zijn drie dingen van belang:

  • de naam moet lekker bekken
  • de lading volledig dekken
  • iedereen tussen 8 en 88 jaar moet het kunnen begrijpen.

16 jaar wachten

Goed werk heeft tijd nodig, zei mijn opa, dus dat ik zestien jaar heb moeten wachten op een nieuwe naam voor Uneto-VNI neem ik graag voor lief. Wel ben ik bijzonder benieuwd hoe deze nieuwe naam tot stand is gekomen. Degene die deze heeft verzonnen, verdient in mijn optiek een lintje. De naam is er een van een verbluffende eenvoud, laat niks aan de verbeelding over, recht voor zijn raap, zonder franje, een tikje hoekig, je kunt er niet omheen, dekt de lading volledig, bekt lekker en krijgt niemand meer uit zijn geheugen.

En wat voor mij persoonlijk belangrijk is, is dat ik me best wel een beetje trots voel om bij TECHNIEK NEDERLAND te mogen horen.

What’s in the name? A lot!

Over Marc van Delft

Marc van Delft (1966) is directeur van totaalinstallateur en technisch dienstverlener Van Delft Groep in Nieuwkuijk. Marc van Delft blogt over mensen, gebeurtenissen en observaties die hem inspireren, prikkelen, of van invloed zijn op het bedrijf.

Bekijk alle berichten van Marc van Delft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.